Rubik50: A valódi innováció kortalan

Ötven évvel ezelőtt, 1974-ben találta fel ifj. Rubik Ernő az eredetileg oktatási célokra szánt logikai játékát, amely végül Rubik-kockaként meghódította az egész világot, s a mai napig a magyar kreativitás és innováció egyik legfőbb szimbólumának számít. Rávilágít arra, hogy egy jó innováció évtizedekig fenntarthatja az érdeklődést. Vajon a jelenben egyszerűbben tudná sikerre vinni találmányát a feltaláló? E célból jött létre a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ), amelynek küldetése, hogy a Rubik-kockához hasonló, kiváló innovatív projektek piacravitelét elősegítse.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség csatlakozott az idén 50 éves Rubik kocka születésnapjának megünnepléséhez. Az ügynökség célja, hogy a magyar innovációs teljesítményt és kapacitást erősítse, magasabb szintre emelje széleskörű szolgáltatások nyújtásán és programok megvalósításán keresztül. A NIÜ segítségével ma már Rubik Ernőnek is könnyebb dolga lenne, ha szeretné sikerre vinni találmányát. Folyamatosan induló születésnapi aktivitásaink mellett összegyűjtöttük, mi hogyan segítenénk, ha ma születne a Rubik kocka. Arra buzdítjuk a hazai vállalkozásokat, helyettesítsék be magukat és keressék a NIÜ-t.

Ha a kocka ötlete Rubik Ernőben először egyetemista korában fogalmazódna meg, oktatói javasolnák neki, hogy vegye fel és végezze el a Hungarian Startup University Program (HSUP) tárgyat. A program első félévében innovációval, ötletvalidálással, pénzügyi tervezéssel kapcsolatos elméleti ismereteket szerezne, majd ezt követően a második félév során csapatban dolgozva, egy mentor segítségével a kocka prototípusát és az üzleti tervek véglegesítését is elvégeznék. Vagyis a HSUP segítségével egy év alatt validálni tudná ötletét, elkészíthetné termékét és fel tudna készülni a hasznosításra is.

Emellett, ha Rubik egy olyan egyetemen kutatna, amely esetében a NIÜ szakmailag támogatja Technológia Transzfer Cég (TTC) létrejöttét és működtetését, akkor a kocka legoptimálisabb piacravitelében professzionális, közös megoldást lehetne találni. A létrejövő Science Parkok egyikében, ha arra piaci igény mutatkozik, további együttműködési és fejlesztési lehetőségek nyílnának – vállalkozásokkal közösen – a kockához kapcsolódó innovációs tevékenységek terén.

Miután a feltaláló alapított egy startupot vagy céget a Rubik-kocka piacosítására, akkor a NIÜ segítene neki inkubátorokat és befektetőket találni (például a Startup Factory programon keresztül), másrészt az IMPULSE program workshopjaival hasznos tudást szerezhetne a piacra lépéshez. Mint ahogyan arról is információkat szerezhetne, miként érdemes találmányát iparjogvédelmi oltalomban (pl. szabadalom, védjegy) részesíteni.

Végül NIÜ a külpiacra lépésben is hasznos útmutatókkal látná el Rubik Ernőt. Miután a kockára épített vállalkozás megjelent a magyar piacon, az XPAND program arra az útra terelné, hogy külföldön is terjeszkedni tudjon – a program keretében megtudná, milyen lépések kellenek a külpiacra lépéshez (Ready! és Steady!) és az adott országokban (pl. Kína, Egyesült Államok – Go!) milyen sajátosságokra érdemes odafigyelnie. Külpiacra lépés előtt mindenképpen felvilágosítanánk a szabadalmainak a kiterjesztésének fontosságáról, hogy biztosítsuk, hogy ne előzzék be a kiszemelt célpiacon. Ráadásul olyan nemzetközi rendezvényeket (kiállításokat, expókat) is ajánlana neki az ügynökség, amelyeken szélesebb közönség előtt mutathatja be a játékot. Kapcsolatrendszerünk segítségével felkutatnánk azokat a befektetőket, akik fantáziát látnak a játékban. Amennyiben hirtelen szükség lenne a skálázódásra és a felmerülő igények kielégítésére, hálózatunk kihasználásával segítenénk kapcsolatba lépni olyan hazai vagy külföldi üzemekkel/gyárakkal, amelyek nagy mennyiségben képesek előállítani a terméket.

Hirdetés átugrása →