Zöldebb jövő

Egyre több elemző hisz az önellátásban az európai háztartások és ipari energiafogyasztók esetében is, és ezzel együtt egyre több szolgáltató, köztük a piacvezetők is egyre nagyobb erőket fordítanak az egyedi, testreszabott megoldások fejlesztésére. Az E.ON például az elmúlt években több olyan startup vállalkozásba szállt be világszerte, amelyek az egyéni energiaellátás, az energiahatékonyság javítását szolgáló IT-megoldásokat fejlesztenek.

Ma már aligha vitatható – állítják piaci elemzők, hogy a jövő a decentralizált termelésé. A megújuló források egyre nagyobb aránya ugyanis a nagy rendszerek szintjén változatlanul csak igen nehezen kezelhető. Jelentős mennyiségű tartalékot kell készenlétben tartani a kiegyenlítéshez, miközben az időjárásfüggő zöldforrások arányának növekedése üzletileg is komoly kihívások elé állítja a villamosenergia-rendszereket. Évi egymilliárd eurónyi, úgynevezett jóléti veszteséget okoznak Európában a villamosenergia-rendszerekben keletkező „hurokáramlások”.

 

Helyi megoldások

Arról van szó, hogy amikor Németország északi részén termelők áramot adnak el délnémet fogyasztóknak, ezek az áramlások a fizikai törvényszerűségek következtében a lengyel hálózaton is megjelennek, miután a német hálózat nem elég erős ahhoz, hogy ezt a „szállítást” lebonyolítsa. Ez pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogy a lengyelországi rendszer irányítónak a stabilitás érdekében ezzel számolniuk kell a német-lengyel határmetszéken. Az ott szabadon kiosztható kapacitásokat csökkenteni kell ennek a közvetett áramlásnak a mértékével, vagyis ennyivel kevesebbet tud mondjuk azoknak a lengyelországi áramtermelőknek a rendelkezésére bocsátani, akik Németországba szállítanának.

Az egyik megoldás a hálózatfejlesztés lehet erre a problémára, ami azonban óriási tőkeigényű, nagyon hosszú megtérülési idejű fejlesztéseket jelent, még az EU fejlesztési forrásainak bevonásával is. Az ellátásbiztonság erősítéséhez ezek a befektetések részben bizonyosan elkerülhetetlenek, azonban a rendszerstabilitást sokkal gyorsabban segíthetik a helyi termelési megoldások, vagyis annak a villamosenergia-mennyiségnek a csökkentése, amit nagy távolságokra kell szállítani.

A technológia ma már adott, ismertek azok a megoldások, amelyekkel a helyi lehetőségeket is mozgósítva megoldható egy-egy családi ház, egy lakóövezet vagy egy ipari park energiaellátása. Kézenfekvő a nap- és szélenergia hasznosítására gondolni, de a mezőgazdaságban adja magát a biomassza, a biogáz hasznosítása. Ez utóbbiak Magyarország esetében jelentős tartalékot jelentenek. A biomasszához kevésbé, a nap- és szélenergiára alapozott rendszerek esetében azonban elkerülhetetlen valamilyen helyi kiegyenlítés, tárolás, ami ma többnyire akkumulátoros egységek alkalmazását jelenti.

Komplex és decentralizált

A közelmúltban egy európai környezetvédelmi szervezet felmérést készített az energia-önellátás fejlődési pályájáról, és arra a következtetésre jutott, hogy 2050-re az európai háztartások több mint fele képes lesz az önellátásra, és igen jelentős lesz a különböző nem egyéni fogyasztók, iskolák, egészségügyi intézmények és kisvállalkozások önellátó képességének fejlődése is. Igen impozáns számszerű prognózisuk szerint 2050-re 60 millió európai háztartásban lesz valamilyen napelemes rendszer és legalább 45 millióban energiatároló is. A tárolás talán ma a globális energiaipar egyik leglátványosabban fejlődő területe, üzleti és technológiai értelemben egyaránt.

Ha a beruházási adatokat nézzük, akkor a zöldek várakozása életszerűnek tűnik. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint 2015-ben ugyan nyolc százalékkal csökkentek a befektetések az energiaiparban, ez a visszaesés azonban inkább csak felgyorsította az energiaiparban tapasztalható átalakulást. A legnagyobb hatású a zöld források arányának emelkedése, a befektetések csaknem 90 százaléka, az összesen 320 milliárdnyi CAPEX-ből mintegy 300 milliárd dollár itt koncentrálódik.

Az ügyféligényekhez igazított rendszerek ma már nem egyszerűen napelemeket és szélkerekeket jelentenek, az energiavállalatok komplex, decentralizált rendszereket kínálnak, amelyek képesek lehetnek egy-egy kisebb térség, vagy egy ipari park, de akár egyetlen ipari fogyasztó igényeit is kielégíteni, és nagymértékben függetleníteni a piaci hatásoktól. Az E.ON számos kísérleti programot kezdeményezett, egyetemekkel, kutatóintézetekkel, berendezésgyártókkal, így komoly gyakorlati tapasztalatokat szerzett ezen a területen.

 

Új üzleti megoldások

Az egyik ilyen program, a Németország északi részén található Pellworm szigeten felállított rendszer, amelynek első fázisában sikerült igazolni, hogy a nap- és szélenergia a tárolással összekapcsolva képes lehet egy régió áramönellátását biztosítani folyamatosan és biztonságosan. A projekt második fázisában az E.ON és partnerei új üzleti megoldásokat tesztelnek majd, amelyek a jövőben kereskedelmi szinten is alkalmazhatók lehetnek az okosrendszerek üzemeltetésére.

Az alternatív energiaellátás ma már egy ipari park vagy vállalat esetében nem csak a Magyarországon is nagyon kézenfekvő napenergiát kell hogy jelentse, kiegészülve a szélerő-hasznosítással vagy épp a fosszilis bázison működő, de nagy hatékonysága miatt környezetbarátnak tekinthető gázmotoros, kapcsolt energiatermeléssel. Az üzemanyagcellás megoldások is elérhetők már. A közelmúltban helyezte üzembe Európa első ipari méretű üzemanyagcellás erőművét a Friatec AG telephelyén az E.ON. Az 1,4 megawattos egység egyedülálló a maga műfajában, ugyanakkor ígéretes alternatívát képvisel a kombinált hő- és áramteremlésben. A gázmotoros megoldásokhoz képest lényegesen nagyobb hatékonysággal működik. Az új erőmű révén a Friatec évi 3000 tonnával lesz képes csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, ez hozzávetőlegesen 250 ezer családi autó által 100 kilométerenként kibocsátott szennyezésnek felel meg.

Hirdetés átugrása →