Kiknek és meddig kell leadni a zöld rendszámot?

Kevesebb, mint kt hónap és gyökeres változások lesznek a zöld rendszámok használatával kapcsolatban. Kik kaphatnak ősztől is zöld rendszámot, és kiknek és mikor kell leadnuk azt. Gyors összefoglaló.

Igazi mérföldkőhöz érkezett a zöldrendszámos autók száma, hiszen június végén első ízben értük el a 100 ezres határt. A növekedés különösen az utóbbi egy évben volt látványos, hiszen ekkor 27 ezerrel bővült a létszám. Ma már 59 ezer tisztán elektromos és 42 ezer tölthető hibrod fut az utakon.

A különbségtétel egyre időszerűbb, hiszen szeptember elseje vízválasztó lesz az egyik csoport esetében. Ekkortól ugyanis az újjonan üzembe helyezett hibridek már nem kapnak zöld rendszámot. Így sok kedvezménytől is elesnek: többek között nem parkolhatnak ingyen, nem mentesülnek vásárlás esetén a regisztrációs adó és a gépjármű adó megfizetése alól és illetéket is kellfizessenek a vásárlók. Azok akik jelenleg hibrid autót vezetnek, megtarthatják zöldrendszámukat, a mostani tervek szerint egészen 2026 novemberéig.

Hirdetés átugrása →