A Vatera secondhand sztárjai - így érdemes másodkézből ruhát vásárolni

A másodkézből származó ruhadarabok közül a női topok a legnépszerűbbek, míg a legdrágábban nercbundát és menyasszonyi ruhát vásároltak a vaterázók. Az online piactér Zero Waste nevű tematikus aloldalán még az is kiderül, hogyan lehet egy online piactéren kiszúrni egy néhányszor viselt cipőt az eredeti árának töredékéért.

Bár a Vatera egy olyan online piactér, ahol új termékeket is meg lehet vásárolni, a használt termékek népszerűsége a pandémia alatt tovább emelkedett. A legtöbben használt könyvet rendelnek a piactérről  (ezekről részletesen a korábbi sajtóközleményben lehet olvasni), de csaknem ugyanennyire népszerűek a másodkézből származó ruhadarabok is.

Női ruhából veszik a legtöbb használtat

Darabra a legtöbb használt ruha női felsőrészekből, topokból, kamasz felsőruházatból (ezek közt uniszex darabokat is találunk), valamint női egyberuhákból fogyott az elmúlt egy évben. A másodkézből legjobban fogyó tíz ruhaneműből kilenc női, egy kamasz, és mindössze kettő férfiruházat (férfi pólók, ingek). Összességében a huszonöt legnépszerűbb second-hand ruházati kategória mintegy fele női divatcikk, a férfi ruházati kategóriák, és ifjúsági ruházat pedig egyaránt a 25-25 százalékát adja ezeknek. 

Így érdemes másodkézből ruhát vásárolni

Zero Waste aloldalon Mengyán Eszter, HolyDuck nevű, fenntartható divattal foglalkozó blog írója gyakorlati tippekkel szolgál a másodkézből származó ruhadarabok beszerzéséhez. Szerinte ismeretlen márka esetén érdemes utánanézni, mennyibe került a termék újonnan, és érdemes kifordítva is lefotóztatni a kinézett ruhadarabot, mert a varrás minőségét személyes megvizsgálás nélkül  le lehet így ellenőrizni, abból pedig következtetni lehet a minőségre.

Világosabb színű ruháknál a kényes részeket (nyak, hónalj) érdemes külön befotóztatni, mert ezek nehezen tisztíthatók, így ha besárgultak vagy foltosak, az adott darabot nem érdemes megvenni. Továbbá érdemes a ruha kezelési címkéjét is lefotóztatni, mivel ezen feltüntetik az alapanyag összetételét is, amely szintén utalhat a minőségre.

Bár másodkézből nagyon kevesen vásárolnak lábbelit a Vaterán, Mengyán Eszter szerint elég jó vásárt lehet csinálni a piactéren: arra kell figyelni, hogy a cipő semmiképp ne legyen kitaposott, mert az annak a jele, hogy valaki más lábformájához idomult. Ugyanakkor teafaolaj és alkohol keverékével hatékonyan fertőtleníteni lehet egy néhányszor más által már viselt cipőt.

Nercbundát és menyasszonyi ruhát is vateráznak

A hétköznapi öltözködési cikkek mellett jóval drágább ruhákat is vásárolnak másodkézből a Vaterán: a legmagasabb áron gazdát cserélt ruhák között nercbunda, mennyasszonyi ruha is található, de akadtak közöttük egyéb érdekességek, például fél tonnás minőségi használtruha-készlet, illetve divatos retikülöket tartalmazó szett is.

 1. Parajumpers kapucnis télikabát            - 564 ezer forint
 2. fekete, kapucnis nercbunda              - 500 ezer forint
 3. fél tonna minőségi használtruha            - 500 ezer forint
 4. Daalarna menyasszonyi ruha            - 350 ezer forint
 5. Több darab női divattáska                 - 300 ezer forint

Ezek a legnépszerűbb használt cikk kategóriák a Vaterán

 1. könyvek
 2. női és férfi ruházat
 3. játékok
 4. zene (CD, bakelit stb)
 5. gyermekruházat
 6. számítástechnika
 7. szórakoztató elektronika
 8. filmek (DVD, Blu-ray stb.)
 9. bútor, lakberendezés
 10. szerszám, kert
Hirdetés átugrása →