Bábolnán megnyílt az első V2G elektromos töltőállomás: nemcsak tölteni, de visszatölteni is lehet vele

Bábolna városa örömmel jelenti be, hogy Magyarország első V2G (Vehicle-to-Grid) elektromos töltőállomása engedélyezésre került. Ez az úttörő projekt jelentős előrelépést jelent az ország energiaközösségei és a fenntartható energiahasználat terén. Az engedélyezett töltőállomás nem csupán egy új technológia bevezetését jelenti, hanem lehetőséget nyit a helyi közösségek számára, hogy aktív szereplőivé váljanak az energiatárolás és -felhasználás optimalizálásának.

A projekt kezdeményezője és vezetője Dr. Horváth Klára, Bábolna polgármestere, aki elkötelezetten dolgozott azon, hogy a város egyre zöldebb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon. Fecske Károly szakmai segítsége nélkülözhetetlen volt a projekt sikeres megvalósításához. Közös munkájuk révén a város egy újabb lépést tett az energiafüggetlenség és a környezettudatosság irányába.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Bábolna városa lehet az első Magyarországon, amely bevezeti a V2G technológiát. Ez a fejlesztés nem csak a helyi lakosok életminőségét javítja, hanem jelentős mértékben hozzájárul az ország energiahatékonyságának növeléséhez is” – mondta Dr. Horváth Klára, polgármester.

Az új V2G töltőállomás lehetővé teszi az elektromos járművek tulajdonosai számára, hogy ne csak töltsék autóikat, hanem vissza is táplálják az energiát a hálózatba. Ez a technológia fontos lépés a megújuló energiaforrások integrálásában, hiszen lehetővé teszi az energiatermelés és -felhasználás közötti ingadozások kiegyenlítését.

Fecske Károly, a projekt szakmai vezetője hozzátette: „A V2G technológia alkalmazása forradalmi változást hozhat az energiatárolás és -felhasználás területén. Ez az engedélyezett töltőállomás pedig remek példája annak, hogyan lehet a helyi közösségek bevonásával, innovatív megoldásokkal hozzájárulni egy fenntarthatóbb jövőhöz.”

A projekt sikeréhez hozzájárult a Jövő Mobilitása Szövetség több tagja is, akik közreműködésükkel erősítették az együttműködést és támogatták a hasonló kezdeményezések megvalósulását. Az ilyen partnerségek különösen fontosak a jövőbeli innovatív projektek sikeres kivitelezésében „Fontos előrelépés mindaz, ami most történik” – mondta Kárpáti András, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke. „A Jövő Mobilitása Szövetség évek óta a jövőbe mutató közlekedési megoldások népszerűsítésén, elterjesztésén dolgozik, az iparági szereplőkön túl olyan városokkal is, mint például Székesfehérvár és Szolnok, ahol a városvezetés elkötelezett és nyitott az új és fenntartható mobilitási megoldások implementálásban. Öröm látni, amikor az innovatív technológia otthonra talál és rendszerszinten épül be egy város működésébe.”

A Bábolna energiaközösség és az abba integrált V2G töltő révén egy olyan úttörő projekt valósult meg, amely példaértékű lehet más települések számára is. A város és a Jövő Mobilitása Szövetség együttműködésüket a jövőben még szorosabbra tervezi fűzni, hogy Bábolna fenntarthatósági törekvéseit, a szövetség tagjainál felhalmozott szakmai tudással megtámogatva, újabb innovatív megoldásokkal még tovább erősíthessék a közösség energiafüggetlenségét és környezettudatosságát.

Hirdetés átugrása →