Hatalmas változás az újautó eladásoknál: Letaszították a Toyotát!

Újabb trónfosztásra került sor az új autó értékesítéseknél, hosszú idő után sikerült letaszítani a Toyotát a dobogó legfelső fokáról. Kérdés, ez egy tartós trend kezdete vagy egy egyszeri változás?

Összesen 63 337 új személyautó értékesítettek 2024 első felében, ami 12 százalékos emelkedés a múlt esztendő hasonló időszakához képest – derül ki a Datahouse legfrissebb statisztikáiból.

Január kivételével minden hónapban növekedett az eladás. Februárban 10 márciusban 12 áprilisban 21 májusban, míg júniusban 24 százalékkal.

A forgalomba helyezett 63.331 db autóból 9.405 db-ot vontak ki a forgalomból Magyarországon, ez a reexport. melynek súlya 15 százalék. A Magyarországon maradt 53.926 db gépkocsi összehasonlítva a tavalyi évvel már 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Árnyalja az idei adatokat egy egyedi tényező is. Az EU-ban 2024 nyarától minden újonnan gyártott jármű számára kötelezően előírnak egy sor olyan járműbiztonsági rendszert (GSR II B), amelyek elsősorban a gyalogosok és kerékpárosok hatékonyabb védelmét szolgálják. Így sok típus esetében az ezeknek az előírásoknak nem megfelelő modellekből kiárusítást tartottak a kereskedők.

Hosszú idő után először a Suzuki áll az első helyen, a 8500 darabszám, mely 85 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz aranyérmet jelentett. A korábbi egyeduralkodó Toyota így a második helyre szorult 7500 darabos eladással, míg a Skoda szerezte meg a bronzérmet 5400-as darabszámmal- Nem sokkel maradt el tőle a Volkswagen 4900-as eladással. Érdekesség, hogy mindhárom modell eladásai gyakorlatilag stagnáltak. Az ötödik KIA eladásai még csökkentek is, remekelt azonban a Nissan hatodik hely, 300 százalékos növekedés és a Hyundai is, hetedik hely, közel 50 százalékos bővülés.

Ismét nagyon menetelt a Tesla, a közel 80 százalékos növekedés és az 1300 darabos eladás már a 16. helyhez volt elég és nem sokkal maradt el tőle az MG, 17. hely 1200 darabos eladás, 77 százalékos növekedés.

A márkák versenyét a Suzuki Vitara vezeti a Skoda Octavia, a Suzuki S-Cross és a Nissan Qashqai-t megelőzve.

Hirdetés átugrása →