A Dűne, a Star Wars és Asimov művei uralják a Vatera sci-fi szekcióját

Az elmúlt öt év tranzakcióinak vizsgálata alapján a Dűne–univerzum, a Star Wars és Isaac Asimov műveit vásárolták a legtöbben a Vatera sci-fi könyves szekciójában, csupán tízből három eladás vonatkozott egyéb science-fiction alkotásra. A Dűne esetében különösen jól látszik, hogy egy friss mozifeldolgozás egy sci-fi klasszikus second-hand példányainak eladásait is feltornázza.

Az elmúlt években jól ismert, klasszikus science-fiction regények sora került (újra) a filmvászonra és tévéképernyőkre, ezért a Vatera a piactér elmúlt öt évnyi forgalmának elemzésével annak járt utána, hogy melyik ismert mű univerzuma generálja a legtöbb eladást.

Az ötszáz legmagasabb áron elkelt sci-fi regény közül az eladások negyedét a Star Wars univerzumában játszódó regények generálták, ezek iránt gyakorlatilag folyamatos az érdeklődés, mivel szinte minden évben jelenik meg sorozat, mozifilm vagy animációs alkotás, amely kedvet csinálhat ezekhez.

Frank Herbert Dűne-sorozata (beleértve a szerző halála után Brian Herbert és Kevin J. Anderson által írt köteteket) a második legnépszerűbbnek számít a tranzakciók 22,2 százalékával. A Dűne-könyvek iránt jól láthatóan a 2021-es mozifilmes feldolgozás adott komoly lökést a vaterás eladásoknak, de a idei második rész hatása is érzékelhető.

Isaac Asimov amerikai sci-fi szerző művei, illetve az ezek által ihletett univerzumokban játszódó szerzők alkotásai a top 500 eladás 22 százalékát tették ki a Vaterán az elmúlt öt évben. (Az Alapítány-univerzumban játszódó tévésorozat 2021-ben debütált.)

Tavaly még a Star Warst is legyőzték

Ha 2023-ban a Vaterán legmagasabb áron eladott top 500 sci-fi kötetet vizsgáljuk[2], tavaly a Dűne volt a legnépszerűbb (19%) a vásárlók, licitálók körében, az Asimovhoz köthető művek a második legnépszerűbbnek számítottak (18%), a Star Wars-univerzum regényeit viszont a szokásosnál  kevesebben  (15,6%) vásárolták.

A sci-fi képregények eladásait egyértelműen a Star Wars-füzetek dominálják, amely az öt év top 500 tranzakciójának kicsivel több mint felét tették ki. A második legnépszerűbbnek számító Neil Gaiman-alkotások ehhez képest csak a tranzakciók 8 százalékát tették ki.

Ezekért a sci-fikért fizettek a magyarok a legtöbbet

Az elmúlt öt évben kategóriájában a Vaterán a legdrágábban gazdára talált tételei közt Isaac Asimov teljes sci-fi univerzumát tartalmazó, tavaly nyáron egy felhasználónak 225 ezer forintot is megérő, tízkötetes kollekció a rekorder, de egy hasonló gyűjtemény 140 ezer forintért is gazdára talált néhány hónappal korábban.

Frank Herbert eredeti Dűne-sorozatának kollekciója 120-126 ezer forintos áron kelt el három és négy évvel ezelőtt, míg a Star Wars-regények közül a kilenc részes Jedi-növendék sorozat a csúcstartó ugyancsak 120 ezer forintos árral - bár egy másik szerencsés vásárló egy 64 kötetes Star Wars-kollekcióra ennél húszezer forinttal olcsóbban szert tehetett - 2018-ban. Ha a top 500 eladott tétel árait nézzük, mindhárom univerzumhoz kapcsolódó kötetek, gyűjtemények átlagosan 29 ezer forint körüli áron találtak gazdára.

Sokat ér a magyar Star Wars képregény

A sci-fi képregények közül Neil Gaiman The Sandman képregénysorozatának ötkötetes kollekciója a csúcstartó, amelyet tavaly nyáron 185 ezerért adtak el a Vaterán. A legmagasabb áron elkelt füzetek közt van Fazekas Attila képregényrajzoló első Star Wars-trilógia történetét feldolgozó adaptációjának ötszáz példányban néhány éve kiadott gyűjtői kötete, amely 122 ezer forintért került új tulajdonoshoz az elmúlt télen.

A magyar alkotó eredetileg a nyolcvanas évek elején, emlékezetből rajzolta meg fekete-fehérben a Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág magyar képregényadaptációit.  Ezek a füzetek a Vaterán a sci-fi képregények között rendkívül népszerűek, jó állapotú példányai több tízezer forintért kelnek el. A gyűjtői kiadás extrája, hogy a limitált kiadáshoz a szerző már a Jedi visszatér feldolgozását is megrajzolta.

Hirdetés átugrása →