Névjegykártya helyett

Teljesen máshogy néznek bármely szakmában arra, akinek van egy könyve – vallja az évek óta szellemíróként dolgozó Sándor András, a Legyen Saját Könyved! ötletgazdája.

Kompetens, elismert, szakterületének legjobbjai közé tartozik – legtöbbünknek ilyenek ugranak be azokról az üzletemberekről, marketingesekről vagy épp mérnökökről, akiknek saját könyvük van. Ebből a felismerésből indult ki az éveken át sztárok és celebek szellemírójaként dolgozó Sándor András: előbb az üzleti élet szereplőivel bővítette ki ügyfelei körét, idén pedig elindította a Legyen saját könyved! kezdeményezését, hogy bárki, bármely szakterületről megkereshesse, ha saját könyvet szeretne.

Nemcsak a hiúságnak tesz jót, ha valakiről könyv készül, hanem komoly marketingértéke is van. „Érdemes ezt átadni a tárgyalópartnernek névjegykártya helyett” – mondja Sándor András, hozzátéve: így egyből megjegyez a másik fél, és a kötetet is biztosan elteszi.

 

Kész könyv húsz nap alatt

Többféle csomag van a kínálatban, a leggyorsabbal a szerződéskötés után húsz nappal az ügyfél már meg is kapja a 70-80 oldalas mélyinterjús könyvet, megírva, betördelve és korrektúrázva, ötven példányban. „Ilyet még az is elolvas, aki nem szeret olvasni” – mutat rá az egyik előnyére.

Míg egy ilyen mélyinterjús kötetnél elég egy előinterjú és néhány hosszabb beszélgetés, a legdrágább csomag már jóval komolyabb anyagot jelent: itt két hónapig találkozgatnak, pont az is a lényeg, hogy íróként valamennyire „belebújjon” az ügyfelei bőrébe, és arra az időre átvegye a gondolatiságukat. Sándor Andrásnak ez könnyen megy, imád ismerkedni emberekkel és megismerni a történeteiket, pont ezért kezdett el interjúkat csinálni – már 12 éves korában. A kíváncsiság hajtja azóta is.

 

Tökéletes marketingeszköz

Szeptember óta készülnek így könyvek, e sorok megjelenésekor nagyjából a tizenötödik jelenik meg. Egyrészt olyanok keresik, akik elértek valamit, és szeretnék elmondani, szeretnék bemutatni az utat, a sikertörténetet. A másik típus klasszikus szakértői könyvben gondolkodik, a saját területéről mesél, legyen az mezőgazdaság vagy épp webfejlesztés – és közben elkerülhetetlenül felsejlenek komoly lélektani történetek is.

Így vagy úgy, marketingeszköznek mindkét megközelítés tökéletes: András több ügyfele beszélt arról, hogy a könyv megjelenése után sikeresen tudta magát szakértőként pozícionálni, és komoly ügyfelek meggyőzésében segített, hogy vitt magával egy róla szóló kötetet.

 

Ez is egy szakma

Van egyfajta misszió is abban, hogy András belevágott ebbe, és szinte már főállásban készít mélyinterjúkat: értéket szeretne adni ennek a szegmensnek, próbálja megfelelő mederbe terelni a szakmát. Nagyon zavarja, hogy boldog-boldogtalan írja a fércműveket, rendes korrektúrázás nélkül, és hirdeti, hogy milyen egyszerű könyvet írni.

„Ez egy szakma” – hangsúlyozza többször. Gyorsan, precízen dolgozik, mégis helyén kezeli a dolgot: iparosmunkaként, „plázairodalomként” tekint arra, amit csinál, nem művészetként. Az interjúzás funkciója ugyanis szerinte pontosan ugyanaz, mint akkor, amikor ezt általános iskolás korában elkezdte: hogy egymás sikereiből tudjunk tanulni.

Hirdetés átugrása →