Neten bankolnak

A bankolás ma már egyértelműen leginkább a neten zajlik a vállalati partnerek esetében. Ezt a csatornát napi, illetve heti rendszerességgel az ügyfelek 85 százaléka használja, míg a bankfiókban történő személyes ügyintézést ilyen gyakorisággal már csak alig 21 százalékban választják

Érdekes eredményeket mutatnak a bankolási csatornák választása esetében az OTP megbízásából a Millward Brown, illetve az Inspira Research által végzett kutatások. A Millward Brown által készített kutatásban több mint 1000 pénzügyi döntéshozót kérdeztek meg cégük bankolási szokásairól. A telefonos interjúk alkalmával 400-400 mikro-, kis-, illetve középvállalkozást, valamint 75 nagyvállalatot kerestek meg. Az Inspira kutatása, mely 800 pénzügyi döntéshozó megkérdezésével készült (személyes interjú keretében), rávilágít arra, hogy a kkv-k esetében a pénzügyi vezetőnek, döntéshozónak sokszor nincs is pénzügyi végzettsége (Millward Brown kutatása), (mikrovállalkozások 74, kisvállalatok 64, közepes méretű cégek 42 százalék). Számukra a legfontosabb, hogy alaptevékenységükre fókuszálhassanak, a pénzügyi adminisztrációt minden második cég teherként éli meg (Inspira Research kutatása). Éppen ezért a pénzügyi döntéshozók a cégek felénél csak az alapszintű pénzügyi adminisztrációt végzik, felügyelik, a könyvelést pedig kiszervezik. Mikrovállalkozások esetében ez 64, kis- és középvállalkozásoknál pedig 48 százalék (Millward Brown kutatása).

 

 

A kutatásból jól látható, hogy a digitalizáció egyre inkább teret nyer a pénzügyi adminisztrációban. A számlázó programok használata ma már szinte általános (86%), és egyre többen kezelik beérkező számláikat e-számlaként, illetve minden negyedik cégnél beszkennelik a számlákat (Millward Brown kutatása).

 

 

Az ügyfelek többsége, gyakorlatilag cégmérettől függetlenül, ma már a neten intézi a pénzügyeit.
A válaszadók fele naponta, míg harmaduk hetente legalább egyszer. A cégek mindössze 5 százaléka tartozik abba a körbe, amely sosem bankol a neten. A bankfióki ügyintézés az online megoldásokhoz képest messze hátrébb szorult. Ennek ellenére még így is gyakrabban választják ezt a megoldást az ügyfelek, mint a mobil applikációkat vagy a call centeren keresztüli ügyintézést. Minden ötödik ügyfél hetente betér a bankfiókba. 14 százalékuk csupán havonta néhányszor. A fiókhálózatra tehát továbbra is szükség van, alig 18 százalék azoknak az aránya, akik sosem mennek bankfiókba. Foglalkoztatott létszámtól és árbevételtől függetlenül kijelenthető, hogy a vállalatok 90 százalék felett használják a netbankot havi rendszerességgel. Az ágazatok között egyedül a mobil applikácó használatában mutatkozik némi eltérés: a tercier szektor vállalatai élen járnak ennek használatában, minden ötödik cég legalább havonta egyszer igénybe veszi.

Hirdetés átugrása →