Ősszel Magyarországra figyel a nemzetközi innovációs ökoszisztéma

Egy héten keresztül Magyarország lesz az innováció iránt érdeklődők figyelmének középpontjában: a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) szeptember végén rendezi meg első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel a Hungary Innovation Weeket (HIW), amely rendezvénysorozat keretében a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztémák főbb szereplőinek közreműködésével az aktuális trendekről, kérdésekről, jógyakorlatokról, és arról  lesz szó, hogy miként növelhető a hazai és az európai innovációs teljesítmény, ami a gazdasági versenyképesség kulcsa.

A Hungary Innovation Week elsődleges célja, hogy szeptember 23-28. között összefogja a hazai rendezésű, de nemzetközi résztvevői körrel bíró innovációs rendezvényeket és ezzel erősítse és nemzetközi szinten is láthatóbbá tegye a hazai kutatási és innovációs ökoszisztémát, emellett pedig olyan fórumot teremt, ahol a hazai és külföldi érintettek találkoznak, megosztják tapasztalataikat, kapcsolatokat építenek.

A NIÜ által 2024 elején elindított Startup Kerekasztal egyeztetéssorozat keretében az ökoszisztéma szereplők 3 témában jelezték, hogy szükségesnek tartják az állami segítséget: a folyamatos innovatív vállalkozói utánpótlás megalapozásában, a korai fázisú startupok finanszírozásában és az innovációs ökoszisztéma nemzetközi láthatóságának erősítésében. Ez utóbbi igény alapozta meg a HIW koncepcióját és ebből fakadóan a szervező Nemzeti Innovációs Ügynökség a terület meghatározó szereplőivel egyeztetve, az ő igényeikhez igazodva dolgozza ki a hét eseményeit. A NIÜ partnerségi megállapodásokkal az innovációs ökoszisztéma mozgatórugóit, vagyis vállalkozásokat, szakmai szervezeteket, felsőoktatási intézményeket, kutatóhelyeket von be a héten megszervezésre kerülő rendezvényekbe.

Emellett az esemény egyik kiemelt eleme lesz a szintén hagyományteremtő szándékkal elinduló Hungary Innovation Summit nemzetközi konferencia, amelyet a NIÜ külföldi szakemberek bevonásával, szintén az innováció témájának legégetőbb kérdései mentén állít össze, hogy valóban értékes tudással gazdagodjanak az érdeklődők. „Úgy az innováció, mint a tudomány és kutatás nemzetközi műfaj, ezért fontos, hogy a hazai innovációs ökoszisztéma szereplői a nemzetközi partnerek számára is láthatóvá váljanak. Emiatt is tartjuk fontosnak a Hungary Innovation Week és a Hungary Innovation Summit megszervezését. Célunk, hogy gyümölcsöző együttműködés alakuljon ki az hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői között, amelynek a Nemzeti Innovációs Ügynökség a katalizátora. Ezért az érintettekkel közösen alakítjuk a rendezvény struktúráját, tematikáját” – emelte ki az esemény kapcsán Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

A HIW a tervek szerint több, mint 10 helyszínen, több, mint 20 partner bevonásával zajlik majd szeptember végén és várhatóan a nemzetközi és hazai innovációs ökoszisztéma többezer szereplőjét mozgatja majd meg. Az eddig megkötött együttműködésii megállapodások alapján az HIW keretében tartja őszi rendezvényét a Magyar Kockázati-és Magántőke Egyesület (HVCA), a Tőkeportál és az EduTech, de folyamatosan zajlanak az egyeztetések, így hétről-hétre nő a csatlakozó szervezetek száma, és az érdeklődő szervezeteknek továbbra is van lehetősége bekapcsolódni.

 

További információ: hungaryinnovationweek.niu.hu

Hirdetés átugrása →