Vigyázz, kész, rajt! Indul a lakossági napelempályázat.

Milyen fejlesztésekre, ki, mikor és meddig pályázhat? Mennyi pénzt lehet nyerni és kik vannak előnyben? Mit tehetnek, akik végül nem nyernek ebben a pályázatban? Mutatunk mindent, ami fontos a lakossági napelemes támogatással kapcsolatban.

Már csak pár nap és indul a lakossági napelempályázat, melyben két célra lehet 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjedően 100%-os támogatást nyerni. Az egy főre számított jövedelmi korlát 4,85 millió forint, és egy pontozásos rendszer alkalmazásával előnyben részesülnek a gyermekesek és a kevésbé fejlett régióban élők.

Mire lehet pontosan pályázni és mekkora összeg nyerhető el?

Az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

 • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése. Ebben az esetben legfeljebb bruttó 2 900 000 forintot lehet elnyerni.
 • Tetőszerkezetre helyezett, napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje. Ebben az esetben az elnyerhető bruttó összeg 11 300 000 forint.

Fontos információ, hogy az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100%, azaz nem szükséges önerő.

Ki pályázhatnak a napelem támogatásra?

Csak azok, akik az adott ingatlanban tulajdonnal vagy résztulajdonnal rendelkeznek. A napelemes pályázat magánszemélyeknek szól, így nagykorú természetes személyek adhatnak be kérelmet. De emellett van egy jövedelmi korlát is: az ingatlanban tulajdonnal vagy résztulajdonnal rendelkező személy vagy személyek 2020. évi adóbevallásban szereplő együttes jövedelme egy főre vetítve nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. Fontos tudni, hogy a nyugdíj is jövedelemnek minősül. Akinek 2020-ban nem volt jövedelme, nem szerepeltethető a képletben a nevezőben. Figyelembe kell venni a katás és kivás vállalkozóknál a vállalkozásból származó jövedelmüket is.

Kik lesznek előnyben és hogyan működik a pontozásos rendszer?

Előnyben részesülnek a gyermekesek.  Az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött gyermekek száma szerint plusz pontszámok kaphatók.

 • Ha nincs gyermek: 1 pont
 • 1 gyermek esetében: 2 pont
 • 2 gyermek esetében: 3 pont
 • 3 vagy több gyermek esetében: 4 pont

Előnyben részesülnek a kevésbé fejlett térségekben lakók.

 • Ha nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont
 • Ha kedvezményezett járás: 2 pont
 • Ha fejlesztendő járásnak minősül a térség adottságai alapján: 3 pont

Hány család részesülhet a napelem támogatásban?

Bár az érdeklődés várhatóan nagy lesz, de hogy mekkora azt előre nem lehet tudni. Mindenesetre fontos információ, hogy támogatásban várhatóan 34 920 család részesül, és ebből a komplex fejlesztési célra várhatóan 11 600 család kap majd pénzt. Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani.

Amit lehet és amit nem

Nem igényelhető támogatás a pályázat benyújtásának időpontjában már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére, korszerűsítésére. Kivétel, ha fűtéskorszerűsítés az igénylés célja a támogatásban részesíthető kapacitáshatárig, vagy fűtéskorszerűsítés igénylése esetén hőszivattyú, vagy fűtőpanelek kapacitásnövelése, korszerűbb típusra történő cseréje. Nem nyújtható támogatás azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek. Ha kevesebb, mint fele minősül korszerűnek, akkor a komplex, fűtéskorszerűsítést is tartalmazó, második beruházási cél kapcsán a korszerűtlen nyílászárók kicserélésére is lehet támogatást kérni.

Mikor nyílik a pályázat?

Fontos információ, hogy a különböző régiókban lakók különböző időpontoktól kezdődően adhatják be pályázataikat és minderre három hétig van lehetőségük. A pályázat nyitási ideje minden alkalommal délután 5 óra.

 • Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye: 2021.12.06. 17:00 órától 2021. december 27. 18:00 óráig
 • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye: 2021.12.13. 17:00 órától 2022. január 03. 18:00 óráig
 • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 2021.12.20. 17:00 órától 2022. január 10. 18:00 óráig
 • Budapest és Pest megye: 2021.12.27. 17:00 órától 2022. január 17. 18:00 óráig

 

A napelempályázat benyújtásának menete

A pályázat az elektronikusan kitöltendő pályázati adatlapból, nyilatkozati űrlapokból és a szükséges mellékletekből áll. A pályázati adatlap a napelem.palyazat.gov.hu kormányzati oldalon érhető el.  A pályázat a pályázati adatlap kitöltésével, a nyilatkozattételt és a szükséges dokumentumok csatolását követően a pályázat véglegesítésével kerül benyújtásra.

Mit tehetnek, akik kiszorulnak ebből a pályázatból?

Azok számára, akik nem nyernek ezen pályázaton -akár mert kiszorulnak a jövedelmi feltételek miatt, vagy nem kapnak elég plusz pontot a pontozási rendszerben - továbbra is nyitva áll a keret kimerüléséig az 50 % támogatási intenzitású Otthonfelújítási Támogatás. Ez a pályázat lehetőséget biztosít az 5 kWp méretnél nagyobb napelemes rendszer megvalósítására is, ráadásul amennyiben a pályázó megfelel a kevésbé szigorú feltételeknek, szinte biztosan megkapja ezt a támogatást.

Az EU-Solar napelem kalkulátor segítségével percek alatt kiszámolhatja, mekkora napelemes rendszerre van szüksége:

Kattintson ide és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

 

Hirdetés átugrása →