Megújult az adóamnesztia

Januártól ismét változtak az adóamnesztia szabályai. Az új rendszer lehetőséget ad a külföldi kifizetőtől származó pénzeszközök kedvezményes leadózására, valamint az offshore hátterű hazai cégekben való részesedés adómentes megszerzésére.
 

Szakértők szerint több ezer milliárd forintra tehető az a külföldről származó jövedelem, amely után itthon nem fizettek adót a magyar adóügyi illetékességű magánszemélyek. Érthető tehát, hogy a kormány igyekszik újabb és újabb, adóamnesztia-rendelkezésekkel hazacsábítani ezeket a pénzeket. A legutóbbi, 2010 óta fennálló lehetőség most megszűnt, helyette új szabályok léptek életbe. A 2017. január 18-ig működő Stabilitás és Megtakarítás számla segítségével 3 év alatt nagyjából 150 milliárd forint jött haza, kicsivel több, mint kétezer magánszemélytől, tehát továbbra is jelentős összegek maradtak leadózatlanul.

 

 

Kedvezményes adózás

 

A legújabb adóamnesztia egyrészt kedvezményes módon teszi lehetővé az offshore vállalkozásokból (nem magyar kifizetőtől) származó jövedelem utáni adózást, másrészt bizonyos feltételek mellett adómentessé teszi az ilyen hátterű cégekben történő részesedés megszerzését. Az első esetben utólagos adófizetésről van szó: azok a magánszemélyek élhetnek vele, akik 2016. június 30-ig szereztek külföldön például osztalékból vagy valamilyen tranzakcióból származó jövedelmet, amelyet Magyarországon nem vallottak be, és nem fizettek adót utána. Amennyiben ezeket az összegeket behozzák az országba, akkor egy erre alkalmas banknál (ezek listája a NAV honlapján elérhető) külön erre a célra vezetett számlára utalhatják 2017. június 30-ig. A bank levonja majd az utalt összegből a 10 százalékos adót, valamint az önellenőrzési pótlékot, azonban mindezt az anonimitást megőrizve, a magánszemélyhez nem köthető módon. Mivel ez nem jelenik meg a magánszemélyek bevallásában, a bank kiad egy igazolást, amellyel a magánszemély egy esetleges vagyonosodási vizsgálatkor igazolhatja a jövedelmét és az adózás tényét. A jövedelem megszerzésének idejéről az elutaláskor kell nyilatkozni, ettől függ ugyanis az önellenőrzési pótlék mértéke. „Ha valaki nem tudja, hogy melyik évben jutott az összeghez, akkor a vonatkozó szabályok szerint a legrosszabb verzióval kell számolnia, ekkor lesz a legmagasabb a pótlék” – mondta Szabó Roland, a PwC Magyarország adómenedzsere.

 

 

Adómentes részesedés

 

A részesedés kedvezményes megszerzésére jó példa, amikor egy magánszemély egy offshore társaságon vagy holdingon keresztül birtokol egy magyar céget, vagyis így próbálja elkerülni az adózást: az offshore által kiosztott osztalékot eltitkolja a hazai adóhatóság elől. Ha ez a magánszemély legalább 10 százalékban szerez részesedést a társaságban, és ezt 2017. június 30-ig ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalják, az nem lesz a magánszemélynél adóztatható jövedelem: kvázi adómentesen tud részesedést visszavenni a magyar vállalkozásban, legalizálhatja a cég dolgait. „Ha ingyenesen jut a részesedéshez, akkor 2017. június 30-ig be kell jelentenie a NAV-hoz. Ha pénzért veszi meg, akkor pedig szükség van egy olyan bankra, amely erre a célra egy külön számlát vezet, a magánszemélynek ugyanis oda kell utalnia a részesedés megszerzésének ellenértékét” – mondta el Szabó Roland. Ez a konstrukció azért kedvezményes, mert nincs jövedelemszerzés, tehát a magánszemély adómentesen juthat részesedéshez a társaságban. Vannak azonban feltételek: OECD-vel együttműködő országban kell lennie az offshore cégnek, a magyar társaság pedig nem lehet tőzsdei, valamint a részesedés megszerzése nem függhet össze munkaviszonnyal.

 

Az intézkedések aktualitását adja az is, hogy az országok közötti automatikus információcsere keretében a 2016-ra vonatkozó adatok szeptemberben már meg is érkeznek a hazai hatóságokhoz. Ez teszi lehetővé, hogy a hazai adóhivatal tájékoztatást kapjon a magyarok külföldi bankszámlákon tárolt pénzeiről, az esetleges osztalék-, biztosítási, illetve kamatjövedelmeiről, valamint megtakarításairól. „Továbbra sem bűn az, ha valakinek külföldi bankszámlája vagy cége van, amennyiben azok után itthon legálisan adózik – emelte ki a PwC Magyarország szakembere. – Az adóamnesztia ugyanakkor mindig megosztja a közvéleményt, hiszen tulajdonképpen kedvezményes adó utólagos megfizetésére ad lehetőséget, ami az átlagemberekben nemtetszést válthat ki.”

 

 

Hirdetés átugrása →