Könnyed luxus a belvárosban

Bár a brasserie megnevezés eredetileg fesztelen stílusú, egytálételeket felszolgáló sörözőt jelent, a Kollázs inkább elegáns, de mégis könnyed találkozóhely, sokkal inkább a minőségi és megfizethető ételekről és borkínálatáról ismert, semmiképpen sem sörözői a hangulata. Kora reggeltől késő estig a napszaknak megfelelő a kínálat: van reggeli, könnyű ebéd, uzsonna étlap és természetesen bőséges vacsorakínálat, bárral ötvözve.

Közel száz évvel ezelőtt a Kollázs helyén akkor működő Gresham kávéház adott otthont a róla elnevezett művészcsoport, a Gresham Kör találkozóinak (a Gresham biztosító palotaépületében). A törzsvendégek között a magyar képzőművészet meghatározó alakjai, többek között híres festők és szobrászok fordultak meg rendszeresen, mint Bernáth Aurél, Pátzay Pál, Berény Róbert és Szőnyi István. Az inspiráló kávéházi közeg, a kiváló ételek és italok, a pezsgő társasági élet folyamatos ihletet adtak mindenkinek az alkotáshoz.

 

Ma persze inkább jómódú üzletemberek, politikusok és külföldi turisták kedvelt helye, de mert híre ment, hogy minőségi ebéd egy üveg ásványvízzel már 5000 forint körül is kapható itt, a K&K olvasóit is beinvitáljuk e varázslatos „high society” világba, mert a minőség de egyben a megfizethetőség mellett tette le a voksát az étterem kíváló executive séfje, Győrffy Árpád.

2015 júniusában a világ egyik legmenőbb szállodájának korábbi Páva étterme helyén nyitott a Kollázs. A lezseren elegáns belső teret egy San Franciscó-i központú belsőépítészeti és dizájniroda tervezte és építette. Az anyagok és felületek motívumaiban az 1910-es és 20-as évek kávéházi kultúrája, valamint az Art Nouveau stílus is megjelenik.

 

A Kollázs a Duna partjához közel helyezkedik el, és csodálatos panorámát kínál a város legismertebb történelmi nevezetességeire. A környék bővelkedik építészeti érdekességekben, mint például maga a Gresham Palota épülete vagy a Lánchíd, így – érthető módon – a hely szelleme erős hatással van a Kollázs koncepciójára. Ahogy Budapest modern nagyvárossá lett, miközben a gazdag múltját sem feledi el, úgy a Kollázs célja, hogy tökéletesen illeszkedjen ebbe a közegbe, és mindennapi működését mindig a betérő vendégek vágyai szerint alakítsa és fejlessze tovább.

 

Az étlapja magyar és francia ételek kifinomult és professzionális ötvözete, amelyek érkezhetnek a pecsenyesütőből vagy a konyhából is. Hitvallásuk az eredeti, rusztikus brasserie fogások továbbgondolása egy kis csavarral: néhány kiemelkedő ízre koncentrálva az alapot kiegészítve. Magyar klasszikusok, mint a gulyásleves, amerikai, mint a burger, francia, mint a kacsa confit, mind megtalálhatók a kávéházi étlapon.

 

Érkezésünkkor kicsit várni kell, hogy helyre kísérjenek, igaz, egy oldalbejáraton lépünk be, szemben a tálalókonyhával, és ez furcsán hat attól a helytől, amely arra büszke, hogy az egy vendégre jutó pincérek számában a világ élvonalához tartozónak vallja magát, de aztán gyorsan az egyik TOP kilátást nyújtó portál elé kapunk asztalt. Innentől a felszolgálás gyors, ütemes és magas színvonalú, minden kérdésünkre szakszerű válasz érkezik.

 

Választásunkban jelezzük, hogy kipróbálnánk egy Kollázs business ebédet és néhány hagyományos fogást az étlapról. Az étlapon szereplő négyfogásos ebéd 4300 forintért itt azt takarja, hogy mindennap kiválasztanak egy-egy fogást az előételből, a levesből, a főételből és egyet a desszertek közül, és abból áll össze választhatóság nélkül a napi ebédmenü. Az ár-érték arány nagyon jónak tűnik, a kis csavar a dologban: Kollázs ebéd egy tányéron.

 

Érdeklődésünkre kiderül, hogy a 3 első fogás egyszerre érkezik, külön külön tálalva, a szokásosnál kicsit kisebb méretben egy nagyobb tálra szervírozva. A desszert és a kávé természetesen később következik.

 

Ez elsőre kicsit önkiszolgáló étterem jellegűnek hangzik, de a végeredményt látva nyilván elhessegetjük e gondolatunkat. Rendelünk még egy gulyáslevest, egy kacsacombot puy lencsével és gyökérzöldségekkel és még egy külön desszertet a pincérünk ajánlása szerint: egy dulci lava felfújtat sós vaníliafagyival.

 

Sajnos az ebédet új szokás szerint a kenyér és két krém előelőétellel indítják, és ez hamar étkezésre csábít. A kenyér nem különösen izgalmas, bár hozza a legfrissebb sztenderdeket, a körözött krém kifejezetten ízletes. Az gulyásleves és az ebédmenü első három fogása egyszerre érkezik. Egy kis levesestálka karfiolkrémleves, egy csirkecombpástétom, ami állaga szerint inkább terrine savanyú zöldségekkel és mustármaggal, és a harmadik a tálon a burgundi marhalábszár.

 

A gulyásleves hagyományos módon készült, hozzávalói is mind a szokásosak, de a tetején friss zöld fűszernövényekkel erősen megszórva érkezik. A csavar a szokásos ízeket megbolondítja, a lestyán vagy zellerlevél erőteljes használata a hagyományos ízhez szokott vendéget talán elsőre meghökkenti.

 

Az ebédmenü első két fogása nem hagy túl nagy nyomot bennünk, de a burgundi marhalábszár ízében, színes látványában nagyon emlékezetes marad. Karakteres, vörösboros vonalhoz jön a sok friss, nem agyonfőzött zöldség (répa, cukkini, paradicsom, parázskrumpli) végül néhány kis szelet bacon teszi fel a koronát az ízkavalkádra.

 

A másik főétel, a kacsacomb igazán omlós, lassan és hosszan sütött, a puy lencse igazi jó választás köretnek, talán a gyökérzöldségek erőteljes használata gondolkodtatja el megint csak a hagyományos ízekhez szokott vendéget. De ne felejtsük el, a magyar és a nemzetközi vendégseregnek egyszerre kell hogy szóljon az ételek ízvilága, igy a Kollázs konyhájáról a hagyományost elütő csavar mindig egy-egy erőteljes zöldséges karakter beiktatásával érkezik.

 

A desszertekből valóban a pincérünk által ajánlott felfújt és a hozzáadott kifejezetten karakteresen sós vaníliafagylalt vitte a prímet, a fügés, omlós morzsás torta inkább egy délutáni kávéhoz illő szárazabb sütemény. Eszpresszó kávénk kifogástalan volt.

 

Mindent összeadva a számlánk 20 ezer forint körül alakult szervizdíjjal, ásványvizekkel együtt. Két főre, a sok-sok tételből álló ebédért, az ország és Közép-Európa egyik legmagasabb minőségű szállodájában kialakított bisztró étteremben ár-érték arányban ez nagyon-nagyon kedvezőnek mondható.

 

Szecessziós, 20-as évekbeli hangulat, csodálatos panoráma, közismert közszereplők társasága, magas színvonalú kiszolgálás, mindez ennyi pénzért: telitalálat!

 

Korábban valaki már leírta a legjobb értelmezést erről a helyről: „Ez az étterem azt akarja mutatni magáról, hogy tudniillik a világ minden pontján képes lenne megállni a helyét, de tökre nem a kihipózott, magyarosított módon adják az öt csillagot, hanem úgy, hogy érezd, Budapesten vagy, ami jó értelemben nem New York vagy London, hanem összetéveszthetetlenül Kelet-Európa. Vagyis inkább olyan, amilyennek gondolni akarjuk magunkat a Jávor Pál-filmek és a Rejtő-könyvek alapján.”

Hirdetés átugrása →