Kulcsszerepben a személyes dedikált tanácsadók

Nem könnyű a kis- és középvállalkozások helyzete a jelenlegi gazdasági körülmények között, de a bankoké sem, hiszen bank és ügyfele egy hajóban evez. Milyen stratégiát alkalmaz az ország legnagyobb fiókhálózatát működtető bank, hogyan igyekszik optimálisan kiszolgálni, segíteni a középvállalati kört. Erről is kérdeztük Bertalan Sándort, az MBH Bank középvállalati üzletágának ügyvezető igazgatóját.  

Milyennek látja a magyar középvállalkozások helyzetét a jelenlegi, sok kihívással jellemezhető időszakban?

Kétségtelen, hogy az elmúlt időszak – de még a mostani is – kihívásokkal teli a KKV-k számára, hiszen magas inflációs környezettel és magasabb kamatszintekkel is szembesülniük kellett. A cégek erre kifejezetten óvatosan reagáltak – az infláció miatt konzervatívabb pénzügyi működésre álltak át, nagyobb likviditással és hitelkerettel készültek fel a váratlan nehézségekre. Ennek megfelelően a beruházási hitelek esetében egyértelmű visszaesést tapasztaltunk, miközben a forgóeszköz- és likviditási hitelek túlsúlyba kerültek. Az év végére ugyanakkor kismértékű növekedésre számítunk ezeknél a hiteleknél, a kamatcsökkentések hatására pedig a beruházások fokozatosan növekedési pályára állhatnak.

A legtöbb cégnek a költségek erőteljes növekedése és a fizetőképes kereslet visszaesése komoly gondot okoz. Hogy látja, hányan kerültek kritikus helyzetbe az ügyfeleik közül ebben a körben?

Több cégnek újra kellett gondolnia a korábbi beruházási elképzeléseit, illetve működését. A hazai vállalkozások körében a megkezdett beruházások jellemzően tovább folynak, azonban a gazdasági bizonytalanság miatt óvatosan tervezik a jövőbeli fejlesztéseiket. Az ügyfelek másik részében viszont felmerült, hogy még a jelenlegi kamatszinteken is belevágnak egy-egy banki finanszírozást igénylő projektbe, abban bízva, hogy a beruházás akkora megtakarítást hoz, amely majd fedezet lesz a magasabb hitelterhekre.

Kulcsszerepe lehet a különböző állami támogatású konstrukcióknak. Mire számít ezen a területen 2024-ben?

A támogatott hitelek valóban kiemelt figyelmet kapnak, mivel a jelenlegi gazdasági környezetben kedvezőbb megoldást ígérnek, mint a piaci kamatozású hitelek. A vállalati területen mérséklődött a hitelkereslet, de továbbra is fontos, hogy a cégek hozzáférjenek a beruházások megvalósításához, valamint a napi működéshez szükséges kedvező kamatozású forrásokhoz. Előrejelzéseink szerint a vártnál elhúzódóbb recesszió ellenére is viszonylag erős konjunktúra bontakozhat ki, ami növelheti a vállalati ügyfelek beruházási kedvét. További jó hír, hogy jövőre is megmaradnak a fix ötszázalékos kamattal felvehető Széchenyi hitelek, így rendkívül kedvező feltételek mellett lesznek elérhetők a támogatott konstrukciójú hitelek.

Akár dübörög a gazdaság, akár lassul, mindig egy hajóban evez a bank és az ügyfél. Milyen megoldásokkal tudják segíteni a középvállalati kört?

Az MBH Bank a nehéz időszakban is az ügyfelek mellett áll, és igyekszik egyedi elbírálás alapján, minél rugalmasabban hozzájárulni a vállalatok helyzetének javításához, terveik megvalósításához. Ennek megfelelően a bank az elsők között vállalta, hogy az önkéntes kamatplafon mentén kínálja vállalati forgóeszközhiteleit. Bízunk benne, hogy sokan élnek a lehetőséggel, és így közvetetten hozzájárulhatunk a gazdasági növekedés felgyorsításához.

Lassan fél éve, hogy egyesült az MKB Bank és a Takarékbank (a Budapest Bank már egy évvel korábban beolvadt az MKB Bankba), és létrejött az MBH Bank, ezzel lezárult a két évig tartó fúziós folyamat. Kialakult mostanra az egységes termék- és szolgáltatási kínálat?

Valóban, hosszú előkészítő munka után jelentős mérföldkő volt, amikor május elején megalakult az egységes MBH Bank. Egy, a digitális megoldásokat fókuszba helyező és piacvezető pozíciót megcélzó bankot építünk, amely termékeivel és megoldásaival hatékonyan támogatja ügyfeleit, ezáltal pedig közvetetten a hazai gazdaságot is. Az egységes termék- és szolgáltatási kínálat kialakításán folyamatosan dolgozunk, de az ügyfelek kiszolgálása már több mint másfél éve egységesen történik: ez egyaránt vonatkozik az ügyfélkapcsolatokért felelős dedikált vállalati tanácsadókra és a vezetőkre, valamint a közös ügyfélkezelési és kockázatkezelési elvekre is.

A mai helyzetben kulcstényező az ügyféligények felismerése és kiszolgálása. Mennyiben tud nagyon széles fiókhálózatára támaszkodni ezen a területen az MBH Bank és mennyiben az adatalapú, digitális elemzésre?

A hazai bankszektorban betöltött szerepünk, magyar tulajdonosi hátterünk és a három egyesült bank révén összeadódó, kiterjedt ügyfélkör által, úgy gondolom, hogy átfogó és aktuális ismeretekkel rendelkezünk a hazai ügyféligényeket illetően. Emellett az MBH Banké az ország legnagyobb fiókhálózata – ez mintegy 500 fiókot jelent –, természetesen támaszkodunk erre a kiterjedt hálózatra is az ügyfelek igényeinek azonosítása és kiszolgálása során. Az ügyféligények kapcsán egy példát kiragadva jól látszik, hogy az utóbbi években változtak a bankolási szokások, és az ügyfelek egyre gyakrabban intézik a mindennapi ügyeiket online, és inkább a komplexebb ügyleteik egyeztetéséhez igényelnek személyes tanácsadást.

A bank személyes tanácsadói nyilván kulcsszerepben vannak az új szerződések megkötése területén. Vannak-e központi programok az ő fejlesztésükre, a hatékonyság növelésére?

Valóban kardinális szerepük van a személyes, dedikált tanácsadóinknak: közel kell lennünk az ügyfeleinkhez, hogy mindig az üzleti tevékenységet leginkább támogató pénzügyi megoldásokat tudjuk nekik javasolni. Ennek érdekében kiemelt figyelmet szentelünk a magabiztos termékismeret megszerzésénak és fenntartásának, valamint az értékesítés hatékonyságát támogató készség- és képességfejlesztő szakmai programok folyamatos bonyolításának, kollégáink folyamatos fejlődésének biztosítására.

Ebben a szegmensben meglehetősen erős a verseny. Milyen stratégiát alkalmaz a bank és mennyiben más ez, mint a versenytársaké?

Az MBH Bank létrejöttével egy olyan bank kialakítása volt a cél, amely közép- és hosszútávon piacvezető pozíciót céloz meg magának. Célunk, hogy az ügyfélélményt, a digitalizációt és a hatékonyság növelését állítsuk fókuszba. Kiemelném, hogy több üzleti területen, a vállalati állományokban, az agrár-, élelmiszer- és feldolgozóipari szegmensben, illetve az Euroleasing Zrt.-nek köszönhetően lízingben már jelenleg is piacvezető pozíciónk van.

Milyen középtávú terveik vannak ezen a területen, és milyen piaci pozícióval lenne elégedett hároméves időtávon?

Stratégiánk alapja, hogy ügyfeleinket modern, egységes szolgáltatási színvonalat kínáló, ugyanakkor széleskörű tudással és tapasztalattal rendelkező szakértői csapat segítségével egyedi igényekre szabott tanácsadásra épülő modellben szolgáljuk ki. A következő időszakban tovább fejlesztjük folyamatainkat, hogy még inkább növelhessük ügyfeleink elégedettségét és még színesebb szolgáltatáspalettát kínálhassunk számukra. Fontos célunk az egyes részterületeken már megszerzett piacvezető pozíciók megtartása, illetve piaci részesedésünk növelése vállalati területen is.

Cikkünk a K&K Magazn őszi lapszámában jelent meg.

Ha kíváncsi a lapban megjelent többi cikkre is, keresse magazinunkat a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő.

Hirdetés átugrása →