Innováció és hatékonyság

Bár a magyar mezőgazdaság jelenleg még kedvező helyzetben van, a világ más országaihoz hasonlóan elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttérés – vélik az OTP Bank agrárszakértői.

A kedvező körülmények ellenére a hazai élelmiszeripar nemzetközi összehasonlításban még mindig komoly lemaradással küzd, vélik az OTP Bank agrárszakértői. Sok esetben az alulfinanszírozottság okoz gondot, ezért az OTP Bank egyik fő célja, hogy az agrár-hitelállományban 2020-ra 20 százalékot is meghaladó piaci részesedést szerezzen. A bank egyébként újabb fontos lépést tett a digitalizáció terén, hiszen több partnerrel közösen egy, a gazdálkodók igényeit maximálisan kiszolgáló, és a felhasználói igényekhez folyamatosan alkalmazkodó weboldalt indított el.

Az OTP Bank agrárszakértői szerint az, hogy a magyar mezőgazdaság jó helyzetben van elsősorban a támogatásoknak és az alacsony jegybanki alapkamatból fakadó kedvező finanszírozási környezetnek köszönhető. A felhalmozott forrásokat azonban egy jól tervezett, hosszú távú stabilitást, fejlődést ígérő gazdaságpolitikával célszerű mobilizálni. A jövőben mindenképpen a hatékonyság növelésére, a költségszint csökkentésére kell törekedni.

 

Egyéni ajánlatok

Az OTP Bank, amelynek önálló Agrárágazati Igazgatósága az elmúlt öt évben abszolút értékben több mint kétszeresére növelte hitelállományát, és piaci részesedése meghaladja a 18 százalékot, kész megfelelni nemcsak a jelen, hanem a jövő kihívásainak is. A szakértők újra gondolták folyamataikat, termékeiket és szolgáltatásaikat, és igyekeznek mindenki számára egyéni ajánlatokat tenni, illetve továbbra is részt vesznek minden állami finanszírozási programban.

A Földet a gazdáknak programban – amelyhez tavaly decemberben elsőként csatlakozott az OTP Bank – idén év végéig több mint 30 milliárd forintnyi forrást folyósítanak. A növekedési hitelprogram forrásai azonban korlátozottak, ezért a bank szakemberei kidolgoztak egy saját forrású hitelkonstrukcióit, hogy a gazdálkodók továbbra is igénybe vehessenek kedvező kamatozású pénzügyi segítséget földvásárlásaikhoz.

Hitelbírálat egyszerűbben

A világ változik, és ezt a változást egy banknak is követnie kell. A folyamatok egyszerűsítésének egyik vívmánya lehet, hogy gyakorlatilag zöld folyosót szeretnének biztosítani a finanszírozáshoz azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nyertes EU pályázattal rendelkeznek. A jövőben a kisebb gazdálkodókra, őstermelőkre is kiemelt figyelmet fordítanak, és egyszerűsíteni kívánják a hitelbírálatukat. Reményeik szerint így 2020-ra, az agrárhitelezési piac több mint 20 százalékát megszerezhetik.

Az agrárszakemberek szerint külön figyelmet érdemelnek a határok menti pályázatos vagy egyéb finanszírozási lehetőségek, ezért az OTP Bank a magyarországi agrárszakértőit összekötötte leánybankjai szakértőivel annak érdekében, hogy határon túl is „bankon belüli” kiszolgálást nyújthassanak.

Interaktív tájékoztatás

A banknál egyébként is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni az EU-forrásokban rejlő lehetőségek kihasználására. Tapasztalataik szerint a kis- és középvállalkozóként működő gazdaságokat a bonyolult szövegezésű pályázati kiírások visszatartják, ezért sok esetben nem is gondolnak a pályázat beadására. Ezért az OTP Csoport tagjai létrehoznak egy egyablakos weboldalt (palyazzunkegyutt.hu) ahol az érdeklődők érthető formában, interaktív módon teljes körűen tájékozódhatnak a lehetőségeikről.

Hasonló innovációja a banknak a több partner segítségével megújított OTP Agrár honlap (otpagrar.hu), amely az ígéretek szerint reklámmentesen, kizárólag szakmai alapon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat. A honlap igyekszik az elmúlt években felhalmozódott tapasztalatot, szakmai tudást megosztani a magyar agrárium szereplővel. A pontosabb tervezést különböző kalkulátorok segítik, a tájékozottságot elemzések, vélemények, pályázati és az agráriumot érintő egyéb hírek, de kérhetik a Merkantil és az OTP Bank, a KITE vagy akár a pályázatokban segítséget nyújtó OTP Hungaro-Projekt

Hirdetés átugrása →