Mád megér egy misét

Idősebb Szepsy István a kilencvenes évek elején határozta el, hogy prémium minőségű aszút fog termelni, és kitartó munkával világszinten is magasan jegyzett borászattá váltak. Ma már a gyerekek is a borászatban dolgoznak, a két generáció tudása összeér, és reményeik szerint a múlt és jövő termékeny egymásra hatásával tovább épül és erősödik a Szepsy márka.

A Hegyalja legnevesebb borászai által védjegyoltalmi és érdekvédelmi céllal létrehozott Mádi Kör nem kisebb célt tűzött zászlajára, mint hogy szigorú minőségi követelmények bevezetésével visszaszerezze a tokaji bor hajdani hírét-nevét. Azt egyelőre nem sikerült elérniük, hogy a hegyalja mind az 52 települése magáévá tegye elképzeléseiket, a mádi védjegyet azonban rövidesen csak azok a borok viselhetik, amelyek megfelelnek az általuk rögzített követelményeknek. A magas minőséget eredményező szőlőművelési és borkészítési eljárások egyik első képviselője Mádon Szepsy István, akinek családja 18 generáció óta termel borszőlőt a településen, s fia, ifjabb Szepsy István most a Mádi Kör tagjaként dolgozva követ el mindent e magas minőség általánossá tételért.

A furmint otthona

Idősebb Szepsy István, aki a mádi lévén jól ismerte a borhoz kötődő hagyományokat, a rendszerváltást követően a kilencvenes évek elején határozta el, hogy prémium minőségű aszút fog termelni olyan fajtákból, amelyek a borban is hordozzák a termőhely sajátosságait. ..

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →