Meghalt a repülő autó, éljen a repülő autó!

A szárnyas automobil évtizedeken át dédelgetett álma totális zsákutcának bizonyult, ám van helyette valami izgalmasabb, modernebb és életszerűbb. Vajon az óriásdrónok forradalmasítják a közlekedést, vagy megmaradnak mérnöki ujjgyakorlatnak?

Az évszázad derekára a világ teljes légi forgalmának akár 4 százalékát is kiteheti egy ma még csak koncepcióként létező szolgáltatás: a környezetbarát, automatizált városi légi közlekedés, jósolja a KPMG közelmúltban kiadott tanulmánya. Évente 400 millió fuvart prognosztizálnak világszerte, pontosabban a glóbusz legsűrűbben lakott, gazdaságilag kiemelten fejlett régióiban.

Úgy tisztességes, ha rögtön leszögezzük: az álom gyakorlati megvalósításához vezető útnak ma még a legjobb esetben is az elején jár az ipar. A legnagyobb eredménynek talán azt tekinthetjük, hogy sikerült azonosítani azokat az ösvényeket, amelyek bizonyosan nem vezetnek sehova. Ilyen például a klasszikus repülő autó – azaz a közúton és levegőben egyaránt közlekedni képes jármű. Noha számos start-up vállalkozás dolgozik továbbra is a megvalósításán, furcsánál furcsább gépöszvéreket vizionálva, a világ legnagyobb ipari és gazdasági szereplői egészen más irányban indultak el, méghozzá egymással többé-kevésbé egyetértésben.

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →