Pétanque: az öcsi és a többiek

Emberek golyókat dobálnak, és méregetik azok távolságát egymástól, valahol a szabadban. Aki látott már ilyet, az bizonyosan találkozott a pétanque-kal. A játék francia eredetű, elég könnyű elsajátítani az alapokat, így nem véletlen, hogy óvodástól nyugdíjas korig bárki játszhatja.

Ráadásul szinte bárhol lehet hódolni ennek a szenvedélynek, elég hozzá egy 12-14 méter hosszú, 3-4 méter széles pálya, ahol viszonylag kemény a talaj. Azaz egy kavicsos vagy salakos rész egy parkban, kerthelyiségben bőven megteszi.

 

Közelítés vagy kilövés

A szabályok egyszerűek és a dobás technikája sem túl bonyolult. Játszható egyéniben, párosban ekkor egy-egy meneten belül mindenki háromszor dob, vagy 3 fős csapatban ekkor mindenki két golyóval dob. A golyók (franciául: boules) jellemzően fémből vannak, átmérőjük 7-8 centiméter, súlyuk maximum 800 gramm. A cél, hogy a mi golyónk vagy golyóink legyenek közelebb a magyarban „öcsi” elnevezést kapott, élénk színű célgolyóhoz. Ez egy 25-30 mm átmérőjű fagolyó. A játék indításakor a kezdés jogát a csapatok sorsolással döntik el. A kezdési pontot egy földre rajzolt kör jelöli, minden játékos ebből a körből dob, és amíg nem esik le a golyó nem is szabad elmozdulnia a körből. Innen is származik a játék neve, piéds tanques, azaz mozdulatlan lábak. Elsőként a kezdő játékos vagy csapat dobja el az öcsit, a szabályok szerint a kezdőponttól 6-10 méter közötti távolságra kell esnie. Utána indul a játék, a kezdő csapat eldobja a golyóját, úgy, hogy minél közelebb legyen az öcsihez.

 

Egy menet 13 pont

A játék szabályai szerint a dobott golyóval el lehet lökni bármelyik másikat, így az öcsit is. Következik a másik csapat. Azt, hogy a dobás után az ő golyója legyen közelebb a célgolyóhoz, elérheti úgy is, hogy közelítő dobással juttatja golyóját az öcsihez, de úgy is, hogy a másik csapat golyóját, vagy éppen az öcsit löki odébb. Mindig a vesztes pozícióban lévő csapat dob, egészen addig, amíg nem alakul ki olyan állás, ahol az ő valamelyik golyója van közelebb a célhoz. Ha valamelyik csapat már eldobta az összes golyóját, a játék még nem fejeződik be, hiszen ekkor a másik csapat is eldobhatja az össze golyóját…

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →