Fenntartható kompromisszum

A szabadidőjárművek megállíthatatlan népszerűsége komolyan hátráltatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Egyre több gyártó igyekszik csekély vagy zéró emissziójú hajtáslánccal menteni a menthetőt.

A lapzártánk előtti utolsó pillanatban leplezte le első elektromos crossoverét a Ford. A Mustang Mach-E a legfrissebb képviselője annak az egyre gyorsuló ütemben gyarapodó járműcsoportnak, amely a részben vagy teljesen károsanyag-kibocsátás nélkül üzemeltethető hajtásláncot napjaink legnépszerűbb karosszériatípusával kombinálja. A fenntartható szabadidőjármű alighanem a legjobb koncepció, amellyel az autóipar az elmúlt években előrukkolt, még akkor is, ha a döntést a kényszer vezéreli, és abszolút értelemben sokkal hatékonyabban is küzdhetnénk a közlekedés CO2-kibocsátásának csökkentése érdekében.

Szomorú tény ugyanis, hogy napjaink legdivatosabb karosszériatípusa komoly ökológiai kockázati tényezővé vált. Ezt nem mi állítjuk, hanem a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet által frissen összeállított 2019-es World Energy Outlook tanulmány meglehetősen szkeptikusan nyilatkozik a szabadidőjárművekről, amelyek az IEA elemzése szerint nemcsak semmissé teszik az autóipari mérnökök évtizedes erőfeszítéseit, hanem egyre növekvő mértékben növelik a közlekedés szén-dioxid-kibocsátását…

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →