Hegyalja - a rákócziak és károlyiak nyomában

Hegyalja közepén, hegyekkel és szőlőkkel körülvett völgyben fekszik Erdőbénye, a tokaj-hegyaljai borászok egyik központja. Különleges hangulat, barátságos gazdák, jó borok. És a környék annyi látnivalót kínál, hogy egy hosszú hétvége is kevésnek bizonyulhat. Gyönyörű várak, mesés természet és Magyarországon itt a legnagyobb az egy négyzetkilométerre eső kastélyok száma.

Bor, mámor, Provence. Majdnem. Csak egy szón kell változtatni. Bor, mámor …Bénye. Éppen egy tucat évvel ezelőtt álltak össze a hegyaljai borászok és indították útjára a semmiből a régió legnagyobb és az ország egyik legkülönlegesebb fesztiválját. Hogy mi a Bor, mámor …Bénye? Egy gasztro- és kulturális fesztivál Erdőbényén, „a világ közepén”. Évszázados szőlőművelési és borkészítési hagyományok, különleges és gyönyörű táj a Zemplén lankáin, fókuszban persze a borral. A helybeli borászok a kertjükben maguk töltik az italt a látogatók poharába. Különleges koncepció, különleges hangulat. Aki volt már valamelyik évben, tudja jól. Választás és élethelyzet kérdése, lehet kettesben, baráti társasággal vagy éppen teljes családdal érkezni. És persze mindez nemcsak a borról szól. Irodalmi, zenei, kulturális és sport programok. Na meg sok olyan, ami kisgyerekes családoknak is érdekes.

A Bor, mámor …Bénye megrendezése minden év augusztusában esedékes. Tavaly szerencséjük volt. Éppen belefértek abba a nem túl tág időablakba, amikor lehetett rendezvényeket tartani, és drukkolunk annak, hogy ez idén is így legyen. Egyrészt azért, mert akkor kihagyás nélkül meg lehet tartani majd a 14. fesztivált, másrészt azért, mert ha így lesz, az azt jelenti, ogy fellélegezhetünk vírusügyileg. Mindenesetre lapzártánk idején hirdetik az eseményt, igaz csak alapszinten, az időpont pedig: augusztus 12-15.

De nézzük, mit kínál a környék az ide látogatóknak, mert Erdőbényére és a környékére menni akkor is érdemes, ha éppen nincs fesztivál. Manapság kevesebb mint kétezren lakják Erdőbényét, de hangulatán érződik az egykori mezővárosi múlt és az, hogy egykoron módos gazdák éltek itt. Ódon házak, dimbes-dombos, széles utcák, hatalmas templomok. Gyönyörű épületek, a kisebb házaktól egészen a kúriákig.

Akik szeretik a jó bort, azoknak érdemes a kóstolást a Karádi-Berger borászatban kezdeni. A kis családi tulajdonban lévő borászat hobbiként indult az ezredfordulón, de aztán komolyra fordult a dolog, és a fiatal házaspár ide költözött Budapestről. Kóstolják meg a Palandor dűlőből származó 2017-es furmintot, kitűnő választás, folytassák a 2016-os szamorodnival, és a tokaji aszút se hagyják ki.

Ugyancsak érdemes felkeresni a Kossuth Lajos utcában található, Tombor Andráshoz köthető Bardon borászatot. Igényes, arisztokratikus birtokközpont fogadja az oda látogatót. De menjünk még tovább is, látogassuk meg a szomszédban lévő Vayi borászatot, melyet Ungváry Krisztián....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →