hamarosan indul a moratorium 2 - itt vannak a legfontosabb tudnivalok

Év végével lejár a koronavírus-járvány miatt idén márciusban bevezetett fizetési moratórium (Moratórium1), januártól viszont elindul a Moratórium2, amely csak a hiteladósok egy meghatározott köre számára lesz elérhető. Az Erste Bank összeszedte, kik és milyen feltételek mellett élhetnek jövőre a lehetőséggel, milyen nyilatkozatot és igazolást kell ehhez benyújtaniuk, valamint mire számíthatnak azok, akiknek januártól újra kell törleszteniük hitelüket. 

 

Az Erste Bank elindította hiteltörlesztési moratóriumról szóló   tájékoztató aloldalát, . Az ügyfelek az microsite-on megtalálnak minden, az intézkedéshez kapcsolódó információt, mint például: hogyan működik a rendszer az egyes hiteltípusok esetében; mire számíthat, aki idén év végével kikerül az intézkedés hatálya alól; miben lesz más a jövő januártól induló új moratórium; milyen nyilatkozatot és igazolást kell benyújtania annak, aki élni szeretne a Moratórium2 lehetőségével?

Mit jelent a Moratórium2 és ki vehet részt benne?

A fizetési moratórium meghosszabbítása, vagyis a Moratórium2 is a 2020. március 18-án már folyósított kölcsönökre vonatkozik. A Moratórium2 értelmében a kiemelt társadalmi csoportokba tartozó ügyfelek, így a gyermekes szülők (gyermeket nevelő vagy gyermeket váró személyek), a nyugdíjasok, a munkanélküli és álláskeresőnek minősülő magánszemélyek, valamint a közfoglalkozottak kérhetik hiteleik felfüggesztését 2021. január 1. és 2021. június 30. között. (Adóstársak esetén elegendő, ha az egyik adós minősül jogosultnak.) Ezen időszakban az arra jogosultak bármikor beléphetnek, illetve kiléphetnek a moratóriumból, a résztvevők fizetési haladékot kapnak a tőke-, kamat- illetve díjfizetési kötelezettségük teljesítésére. A moratórium ideje alatt nem fizetett törlesztőrészleteket a moratórium lejárta után kell megfizetni úgy, hogy az ügyfelek havi terhe emiatt nem nőhet, ezért a hitel futamideje lesz hosszabb. 

Mi a teendője, ha jogosult és élne a Moratórium2 lehetőségével?

Míg a 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti Moratórium1 minden hiteladósra automatikusan vonatkozott, a Moratórium2-ben az vehet részt, aki igazolja, hogy ő vagy adóstársa jogosult, és a hiteltörlesztés felfüggesztéséről a bankjának nyilatkozik. Amennyiben azt szeretné, hogy már a januári törlesztőrészletet se vonják tőle, a jogosultságát legkésőbb 2020. december 31-ig kell igazolnia. Ha a jogosultságát később igazolja, a fizetési haladékra a benyújtást követően, vagy kérésére a jogosultsági feltétel fennállásától jogosult lehet. A Moratórium2-höz csatlakozásról szóló nyilatkozatot, valamint a jogosultságot igazoló dokumentumokat az Erste Bank weboldalán illetve a bankfiókban lehet benyújtani. (A pandémiás helyzetre tekintettel – lehetőség szerint – érdemes az online ügyintézést választani.) 

Mit tegyen, aki nem jogosult a Moratórium2-re, vagy jogosult, de nem szeretne élni a lehetőséggel?

Amennyiben az ügyfél eddig is a megszokott módon törlesztette hitelét, tehát 2020. március 19. és 2020. december 31. között nem élt a fizetéskönnyítés lehetőségével, úgy a Moratórium1 lezárása nem érinti, hitelét ugyanúgy fizeti tovább, mint eddig. Azon ügyfelek esetében viszont, akik részt vettek a Moratórium1-ben, de a Moratórium2-vel nem kívánnak élni vagy arra nem jogosultak, a hitelek 2021. január 1-től visszaállnak a korábban megszokott törlesztési ütemezésre. A Moratórium1 időszaka 2020. december 31-én éjfélkor lejár, ezt követően az érintett ügyfelek legkésőbb 2021. januárjában részletes elszámolást kapnak hitelükről. A Moratórium2-ben nem érintett ügyfeleknek 2021. január 1-től az alábbiak szerint kell újra törleszteniük hitelüket:

·      A fix futamidejű hitelek (jelzáloghitel, személyi kölcsön, Babaváró hitel, munkáltatói kölcsön, Erste Lakástakarék kölcsön) esetében összesítésre kerül a Moratórium1 ideje alatt meg nem fizetett tőke, kamat és egyéb díj, majd a hitel futamideje meghosszabbodik úgy, hogy a meg nem fizetett kamatot és díjat egyenlő részletekben megfizetve a fizetési kötelezettség ne emelkedjen az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlethez képest. Ha az ügyfél nem szeretné, hogy a Moratórium1 után hitelének futamideje meghosszabbodjon, 2020. december 31-ig rendezheti tartozását a moratóriumi számlára történő befizetéssel vagy átutalással.

·      Lombard hitel esetében a bank összesíti a Moratórium1 ideje alatt keletkezett kamatokat és egyéb díjakat, majd a futamidőt átütemezi és a fizetendő kamat összegét újraszámolja.

·      Folyószámlahitelnél az ügyfél moratóriumi számláján nyilvántartott tőketartozást a bank 2021. január 1-jei értéknappal egy összegben visszavezeti a folyószámlára. A moratóriumi számlán felgyűlt kamatot 12 havi egyenlő részletben kell beszedni, minden hónap 15. napján.

·      Hitelkártya esetében a bank a tőke- és díjtartozást visszavezeti a hitelkártya elszámolási számlájára. A tartozás onnantól hitelkártya ügyleti kamattal kamatozik. A moratóriumi számlán felgyűlt kamatot 12 havi, egyenlő részletben fordulónapon vezeti vissza a bank a hitelkártya elszámolási számlájára. A hitelkártya tartozást januártól a szokott módon és fizetési határidőben lehet rendezni. A még a fizetési moratórium bevezetése előtt keletkezett lejárt tartozások a Moratórium1 után esedékessé válnak, ami hitelszámlák használatának korlátozását eredményezheti.

·      A hitelkártyákhoz kapcsolódó, a Moratórium1-ben érintett részletfizetési szolgáltatások esetében a  futamidő úgy nő meg, hogy a törlesztőrészlet összege ne legyen magasabb a Moratórium1 előtti időszakhoz képest. A részletfizetési szolgáltatás törlesztőrészletét a korábban megszokott módon és időben, a hitelkártya minimum fizetendő összegének részeként kell rendezni.

·      Amennyiben valakinek 2020. március 18-án lejárt tartozása volt, amelyet eddig nem kellett megfizetnie, úgy ez a tartozása a Moratórium1 végét követően egy összegben esedékessé válik. Ezt 2020. december 31-ig szintén rendezheti a moratóriumi tartozásra kijelölt számlán, a lejárt tartozásra azonban 2021. januártól kezdődően a bank késedelmi kamatot számít fel.

Mit tehet, aki nem jogosult a Moratórium2-re, de januártól nem tudja fizetni a hitelét?

2021. január 1-től hitelfelmondási tilalom lép életbe a 2020. március 18-án már folyósított kölcsönök esetében. Ez azt jelenti, hogy 2021. június 30-ig nem lehet felmondani azon ügyfelek szerződését, akik nem jogosultak a Moratórium2 igénybevételére és a szerződésből eredő fizetési kötelezettségüket a fizetési képességük meggyengülése miatt nem tudják határidőben teljesíteni. A hitelfelmondási tilalom ideje alatt a bank lehetőséget biztosít az érintett ügyfelek számára a kölcsönszerződésben rögzített kondíciók újratárgyalására. Az Erste Bank mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen megoldást találni a fizetési nehézsége kezelésére. 

Hirdetés átugrása →