Többmilliárdos pályázati forrás érhető el a vállalati képzésekre

A GINOP Plusz 3.2.1–21 pályázat új szakasza remek alkalmat kínál – ezúttal budapesti cégek és nagyvállalatok számára is –, hogy állami támogatások révén finanszírozott képzésekkel fejlesszék munkatársaik készségeit. A források kihasználása növelheti a vállalatok versenyképességét és belső kohézióját.

A március 5-én indult és június 30-án záruló pályázat lehetőséget biztosít a hazai mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok számára, hogy támogatásokkal valósítsák meg munkatársaik képzését. A döntési időszak, ami korábban akár fél évig is elhúzódhatott, 8–14 napra rövidült, a nyerteseknek pedig 18 hónap áll rendelkezésükre a projektek befejezésére.

„A mostani pályázati kiírás komoly előrelépés a hazai vállalatok számára. Fontos, hogy a vezetők felismerjék a forrásokban rejlő potenciált, és bátran éljenek ezzel a lehetőséggel”, hangsúlyozta Pablényi Attila, a három évtizede humánfejlesztéssel foglalkozó DFT-Hungária vezérigazgatója.

Megéri pályázni!

A GINOP Plusz-3.2.1–21 program keretében a vállalkozások összesen 15 milliárd forintra pályázhatnak. A kis- és középvállalatok esetében 75 millió forint, míg a nagyvállalatok számára 150 millió forint a felső határ. A támogatás aránya a legkisebb cégeknél 70%, a közepes méretűeknél 60%, a nagyvállalatoknál pedig 50%. A források nemcsak képzési költségekre, hanem bértámogatásra és szakmai megvalósítói költségekre is igényelhetők.

„Az előzmények ismeretében sokakban él az a tévhit, hogy nagyvállalatok vagy budapesti cégek nem tartoznak a jogosultak körébe. Valójában minden nagyvállalat, budapesti és Pest megyei cég, sőt, még az állami fenntartású vállalatok is pályázhatnak, ha megkapják a szükséges állami hozzájárulást”, tette hozzá Pablényi Attila.

Van idő a tervezésre, felkészülésre

A pályázat első és második szakaszában a pályázati támogatást igénylők között a nagyvállalatok, a középvállalatok és a kisvállalkozások képviseltették magukat jellemzően.

A legnépszerűbb képzési témák között szerepelt a konfliktuskezelés, a vezetőképzések, a kommunikáció, az együttműködés-fejlesztés, a Lean és az időgazdálkodás. További közkedvelt képzések közé tartozott az angol és a német nyelv, az Excel különböző szintjei, az online eszközök kezelése, a prezentációtechnika, a tárgyalástechnika, valamint a motiváció és a stresszkezelés.

„A korábbi pályázatokhoz képest a döntési folyamat jelentősen lerövidült, mindössze 8–14 napra. Ez lehetővé teszi, hogy a cégek gyorsan hozzájussanak a szükséges forrásokhoz, és elkezdjék a képzéseket. A projektek megvalósítására 18 hónap áll rendelkezésre, ami rugalmas tervezést tesz lehetővé, akár egy éves terv keretében is. A támogatások mértéke jelentős pénzügyi előnyt biztosít. Az önerőt a bértámogatással lehet csökkenteni, ami nagyvállalatok esetében is jelentős pénzügyi könnyítést jelent, míg a kisvállalkozások számára különösen előnyös lehet”, tudtuk meg a DFT-Hungária vezérigazgatójától.

Egyszerűbb, mint gondolnánk

A képzési programok középpontjában a kompetenciafejlesztés áll, mint például a konfliktuskezelés, csapatépítés, időgazdálkodás és vezetői tréningek. A GINOP Plusz-3.2.1–21 pályázat külön figyelmet fordít az energia intenzív ágazatokban működő cégekre, amelyek esetében a képzési díj és a kieső munkaidő után járó bértámogatás is 100%-os térítéssel jár. Ezek a tréningek nemcsak a munkatársak tudását növelik, hanem a cég belső összetartását is erősítik, ami hosszú távon javítja a vállalat versenyképességét.

„Vannak, akik attól tartanak, hogy a pályázatok bürokratikus terhei túl nagyok, vagy hogy nem tudják kiemelni a munkából munkatársaikat a képzésekre. Pedig az adminisztratív feladatok mára jóval egyszerűbbek lettek, a feltételek világosak és követhetőek. De, aki úgy érzi, hogy ennek ellenére sem tud vagy nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, annak érdemes külső szakértőket bevonni, akik segíthetnek a pályázati folyamatok lebonyolításában és a dokumentáció összeállításában”, mutatott rá a szakember. A megfelelő tervezés és időzítés kulcsfontosságú a források maximális kihasználásához.

Pozitív hozadéka a pályázat harmadik ütemének a magasabb bértámogatás mellett az is, hogy az eddigi 12 hónap helyett csupán 6 hónap munkaerő-megtartásra kötelezi a cégeket.

Milyen időtartamúak a képzések?

„A nyelvi képzések általában 2-3 órás blokkokban zajlanak, míg az IKT és soft skill képzéseknél az egész napos oktatások működnek jól. Akár havi 1 alkalmas képzésekre is el lehet osztani a gyakoriságot, így a fejlesztés maximálisan beilleszthető a vállalkozás működésébe. A sikeres pályázatok aránya nagyon magas, nálunk szinte minden pályázó nyer támogatást. Ebben azzal is támogatjuk a vállalkozásokat, hogy díjmentes pályázatijogosultság-felmérést adunk, így biztosan nem dolgoznak feleslegesen a pályázati finanszírozás megszerzéséért”, zárta gondolatait Pablényi Attila.

A térítémentes jogosultságvizsgálat a www.ginop.hu oldalon bárki számára elérhető.

Hirdetés átugrása →