AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN IS SIKERES ÜZLETI MODELL A FRANCHISE: ORSZÁGOS HÁLÓZATOT ÉPÍT A MOZGÁSKLINIKA

Pezseg a magánegészségügy, évről-évre dől meg az ellátotti létszám és a befektetett tőke mennyisége. Czeglédi Tamás és Szentiványi Rita családi vállalkozásukat terjesztették ki országos franchise hálózattá, sikerrel. Czeglédi Tamást kérdeztük az elmúlt évek döntéseiről, a jelen kihívásairól és távlati terveikről.

Hogyan indultak és miért kezdtek franchise hálózatot építeni?

Maga a MozgásKlinika brand több mint 16 éve létezik. Organikusan építkeztünk, gyakorlatilag egy gyógytorna rendelőből nőttük ki magunkat mára az ország legnagyobb manuálterápiás hálózatává. 2019-ben jött el a pillanat, amikor úgy döntöttünk: külső tőke bevonása szükséges a növekedéshez. Jelentkeztek szakmai befektetők, kockázati tőkések, de a szakmai minőség garanciáját a franchise hálózatban láttuk. Ma már tudjuk, jól döntöttünk. Két éven át dolgoztunk a szakmai koncepción, ami végül egy mindenre kiterjedő több mint 800 oldalas dokumentummá vált. A Covid járvány alatti lezárások optimális helyzetet teremtettek számunkra az induláshoz, hiszen míg a fitnesztermeknek be kellett zárniuk, addig az egészségügyi szolgáltatóknak, mint amilyen a Mozgásklinika is, nyitva lehettek. Sok fitnesz klub új üzleti lehetőségeket keresett, ennek is köszönhetően gyorsan megtaláltuk az első partnerünket, Budaörsön. Terjeszkedésünk töretlen azóta is, júliusban nyílik már a tizedik rendelőnk.

Hol találhatók MozgásKlinika szolgáltatók jelenleg?

Budaörsi egységünk mellett a fővárosban már 5 helyen nyújtunk professzionális mozgás-és manuálterápiás kezeléseket: Újpesten, Óbudán Újbudán, a Podmaniczky utcában és Pasaréten. De emellett Debrecenben, Gödöllőn, Győrben és Szegeden is jelen vagyunk már és további nagyvárosok is a tervasztalon vannak. Az biztos, hogy már most nekünk van a legnagyobb országos hálózatunk.

Milyen támogatást kapnak a franchise partnerek és miben egyedülálló az üzleti konstrukció?

Elsősorban egy részleteiben kidolgozott szakmai koncepciót adunk át, ami kiterjed a legfontosabb manuálterápiás protokollokra, márkaépítésre és marketingre, ügyfélkezelési módszerekre, engedélyszerzésekre, az adott rendelő berendezési tervére. Vagyis egy konkrét üzleti tervet adunk át. Gyakorlatilag végig fogjuk a franchise partner kezét, mindent biztosítunk, ami a nyitáshoz és a magas szintű üzemeltetéshez szükséges. Franchise hálózatként számunkra kiemelten fontos, hogy ügyfeleink helyszíntől függetlenül azonos minőséget kapjanak, akár a McDonald’s-ban.

Mi a tapasztalat, gyógytornászból lesz franchise partner, vagy más területről érkező vállalkozóból?

Egyértelműen az utóbbi és nem is szeretnénk már gyógytornászként dolgozó kollégákkal franchise partnerként szerződni. Nekünk van egy határozott üzleti és szakmai elképzelésünk, ami egy gyakorlott gyógytornász víziójától lehet, hogy merőben eltér, így a kettő sokszor nehezen összeegyeztethető.  Vagyis a mi franchise partnereink vállalkozók, üzleti partnerek, és ők azok, akik az adott Mozgásklinikán gyógytornászokat foglalkoztatnak.

Segítik megtalálni partnereik számára a megfelelő gyógytornászokat?

Igen, mi országosan hirdetünk és végig részt veszünk a toborzási folyamatban is. Előválogatunk, interjúztatunk, próbanapokat szervezünk, oktatunk, hospitáltatunk, adjuk hozzá a munkaszerződést és az ösztönzési rendszert. Komplex a csomag, mindenre kiterjed és minőségbiztosított. A végső döntést természetesen a partnerünk hozza meg, hiszen ők fognak napi szinten együtt dolgozni.

A marketing alapú támogatás mit jelent a mindennapokban?

A partner megkapja a webes infrastruktúrát, használhatja a foglalási rendszert és fontos az is, hogy nekünk van egy erős országos PR tevékenységünk is. Sok rendezvényre kapunk meghívást, mi magunk is proaktívak vagyunk, hiszen még podcastot is készítünk. Természetesen a partnernek az országos jelenlétet érdemes kiegészítenie saját lokális marketing tevékenységgel.

Mennyire nehéz manapság megfelelő gyógytornászokat találni?

Olyan kollégát nehéz találni, aki hosszú távon is velünk marad és magas szakmai színvonalat képvisel. Természetesen végzett kollégákat keresünk, de nem elvárás, hogy sok papírja legyen és komoly szakmai múltja – a motiváltság, a megbízhatóság és a fejlődőképesség számunkra sokkal fontosabb értékek. Ha tetszik, akik nálunk dolgoznak, azok a manuálterápiás szakma krémjévé válhatnak, hiszen a körülmények, a képzéseink és a folyamatos oktatás mindezt garantálják.

A MozgásKlinika mennyiben más, a többi ezen a területen működő szolgáltatóval összehasonlítva?

A mi missziónk, hogy a lehető legszélesebb körben tudjunk nyújtani egyéni, de sztenderdizált szolgáltatást transzparens módon és olyan magas színvonalon, ami a magánegészségügyben megszokott. Ezeknek minden egyes pontja ugyan triviálisnak tűnik, de egyelőre mindez egyben csak ránk jellemző ezen a terápiás területen. Olyan szolgáltatást kínálunk, ahol a páciensek tudják, hogy mire számíthatnak infrastruktúrában, szolgáltatásban és megbízható a szakmai minőség is. Az első perctől vezetjük a pácienst, elmondjuk mi fog vele történni, kap diagnózist, tudja milyen kezeléseket ajánlunk és ez meddig fog tartani. A kezelések során gyógytornász szakvéleményt is kiadunk számukra, amit bármely magán-, vagy állami egészségügyi ellátónál be tudnak mutatni. Sajnos ez sem jellemző, szinte unikális idehaza.

Kizárólag magánszemélyekre fókuszálnak, vagy nyitottak az intézményekkel való együttműködésekre?

Amikor elindultunk, elsősorban az egyéni ügyfelek igényeire fókuszáltunk. Ma már látjuk, hogy a piaci alapú cégek, az állami szervezetek, önkormányzatok, civil szervezetek igénylik a professzionális egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket sokszor egyfajta bónuszként nyújtanak munkavállalóiknak. Mi magunk is tartunk ingyenes és üzleti alapú felméréseket, amelyek során széles körűen feltérképezzük az adott munkavállalói kör derék-és hátfajdalmainak okait, és konkrét terápiás javaslatokat teszünk. A munkaadóknak is az az elemi érdeke, hogy minél egészségesebb munkavállalói legyenek, hiszen a passzív állomány a legköltségesebb mind az államnak, mint a foglalkoztatónak. Ezért hangsúlyozzuk mindig: prevenció, szűrés és rendszeres terápia az egyetlen gyógymód.

További információ: www.mozgasklinika.hu

xxx

Hirdetés átugrása →