Flottakedvenceink

A múlt évben Magyarországon forgalomba helyezett új személygépkocsik fele – más számítások szerint kétharmada – került céges flottákba. Megnézzük, a legfontosabb szegmensekben melyek voltak a hazai cégautópiac kedvenc típusai

Magyarországon 2020-ben 128.031 új személygépkocsit adtak el, és 96.693-at helyeztek tartósan forgalomba. Örök vita a piacelemzők körében, hogy a statisztikákban melyik számadatot szerepeltessék: a nem jelentéktelen különbséget azok az autók adják, amelyeket ugyan a magyar forgalmazó értékesített, ám eleve külföldön helyezték őket forgalomba, vagy magyar rendszámot kaptak ugyan, de rövid időn belül kivonták őket a forgalomból. A Datahouse rendszeres elemzése mindkét adattípust tartalmazza, így amikor Magyarország legnépszerűbb flottaautóit keressük, két listából válogathatunk. A végeredmény persze sokszor ugyanaz, de előfordul, hogy változik a sorrend, ha kiszűrjük a nemzetközi flottáknak értékesített járműveket.

Az előbbi számítási norma szerint 78.997, az utóbbi rendszerben 47.991 személygépkocsit adtak el flottás ügyfeleknek 2020-ban Magyarországon. Ez az összes eladások 61,7, illetve 49,6 százaléka – markáns tehát a különbség a két rendben. Ennél is érdekesebb, hogy eltér a legkeresettebb szegmensek rangsora. A kivonásoktól megtisztított listán (azaz kizárólag a hazai piacon forgalomba helyezett járművek körében) az alsó-középkategóriás modellek vezetik az eladásokat. Utánuk a nagyautók (közép- és felső-középkategória), majd a kompakt szabadidőjárművek következnek. Ezzel szemben a teljes listán a városi szabadidőjárművek állnak az élen, megelőzve az alsó-középkategóriás személyautókat és szabadidőjárműveket. Ennek a négy szegmensnek a tavalyi listavezetőit vesszük tehát sorra cikkünkben.

Városi szabadidőautók

A Suzuki Vitara mindkét listán magasan vezeti az eladásokat, mögötte a Dacia Duster áll, a harmadik helyen pedig a Ford Puma, illetve a Hyundai Kona a flottavásárlók kedvence. A Vitara és a Duster érdemi változások nélkül vitte végig az évet. A Suzuki kizárólag egyfajta: 1,4 literes benzinmotorra épülő, 129 lóerős mild hibrid hajtáslánccal elérhető. A technológia 48 voltos akkumulátorról táplált villanymotorja hatékonyan indítja újra a benzinmotort (start-stop funkció), lassításkor generátorként működve tölti az akkumulátort, és bizonyos üzemi fázisokban tehermentesíti (de nem váltja ki teljesen) a belső égésű erőforrást. A Dacia a hagyományos dízel- és benzinmotorokra esküszik, 90-től öt lépcsőben egészen 150 lóerőig terjed a motorteljesítmény; a környezetvédelemről LPG gázüzemű opcióval gondoskodik a modell. A japán és a román szabadidőjármű egyaránt elérhető összkerékhajtással.

Mild hibrid hajtásláncot a 2019 végén piacra lépett Ford Puma is kínál. Az egyliteres, háromhengeres turbómotor és a 48 voltos elektromos komponens választhatóan 125 vagy 155 lóerőt bocsát a vezető rendelkezésére. Ugyanez a benzinmotor hibrid rendszer nélkül, 125 lóerős kivitelben is elérhető, vagy továbbá egy 120 lóerős, 1,5 literes dízelmotor is. A legszínesebb motorpalettát a kivonásoktól megtisztított listán harmadik, a teljes listán negyedik helyen álló Hyundai Kona kínálja. Kapható kétféle benzinmotorral (120 vagy 177 lóerő), kétféle dízelmotorral (116 vagy 136 lóerő), továbbá öntöltő hibridként (141 LE) és akkumulátoros elektromos (136 vagy 204 LE) verzióban. Idén ráadásul érkezik a nagy durranás: az alapos ráncfelvarráson átesett Kona sportverziót kap. A Kona N kétliteres turbómotorja várhatóan több mint 250 lóerős lesz, futóművét feszesebbre hangolják.

Alsó-középkategóriás személyautók

Hiába szokás a kategóriát Golf-osztálynak nevezni, a Volkswagen kategóriateremtő típusa csupán a negyedik legnépszerűbb kompakt személyautó Magyarországon. Az első helyen minden számolási rendszer szerint a Toyota Corolla áll, mögötte a Ford Focus és a Kia Ceed; a második és a harmadik helyezett a kivonásoktól megtisztított listán helyet cserélt egymással.

A Toyota népszerűsége azt követően emelkedett meg a flottavásárlók körében, hogy 2019 tavaszán megérkezett a vadonatúj Corolla modell; a tavalyi volt tehát a típus első teljes éve a piacon. A tervezők tudatosan az elődmodell, a ferdehátú és kombi kivitelben kínált Auris formavilágát gondolták tovább, de valójában vadonatúj konstrukcióról van szó. Dízelmotort már nem kínál személyautóihoz a Toyota, helyette öntöltő hibrid hajtáslánc áll azok rendelkezésére, akik takarékosan autóznának. Ebből ráadásul rögtön kétfélét kínál a Corolla: az alapverzió 1,8 literes benzinmotorra épül, és 122 lóerős, míg a nagyobb 2,0 literes hibrid rendszerteljesítménye 184 lóerő. A Corolla 1,2 literes, 116 lóerős benzinmotorral is megvásárolható. A motorok elérhetősége karosszériaverziótól is függ, ám mindhárom forma (négyajtós szedán, ötajtós ferdehátú, kombi) rendelhető legalább az egyik hibriddel.

Míg a Toyota öntöltő hibrid kombit kínált a szegmensben, a Kia Ceed plug-in hibrid hajtáslánccal kedvez azoknak, akik környezetbarát módon szeretnének sok csomagot szállítani. A két technológia között a különbség, hogy az öntöltő (avagy full) hibrid esetében csak a belső égésű motor, illetve a lassításkor visszatápláló villanymotor tölti az akkumulátort, a hajtáslánc pedig csupán átmenetileg képes lekapcsolt benzinmotorral haladni (ez azonban összeadva városi forgalomban akár a menetidő több mint felét is kiteheti). A plug-in hibrid akkumulátora ellenben külső áramforrásból tölthető, és több tucat (a Ceed esetében akár 57) kilométer emissziómentes megtételét is lehetővé teszi. Ilyen hajtáslánc a Ceed kombi mellett az emelt hasú kvázi-crossover XCeed kivitelhez is elérhető, rendszerteljesítménye 141 LE. A koreai kompakt modell emellett tavaly 100, 120 és 140 lóerős benzinmotorokkal, valamint 115 és 136 lóerős dízelekkel volt kapható; a csúcsmodell GT-t 204 lóerős benzinmotor hajtotta. A 2021-es modellév két fontos újdonsága, hogy a dízelmotorok 48 voltos mild hibrid rendszert kapnak, ami tovább csökkenti az üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását, míg a 140 lóerős benzinmotor helyébe egy 160 lóerős variáns lép.

Az összes karosszériaverzióban kapható Ford Focus kínálatának a gerincét tradicionális benzin- és dízelmotorok alkotják. Az előbbiek 125 vagy 150 lóerőt adnak le, utóbbiak 120, 150 vagy 190 lóerősek; a Focus ST sportmodell 280 lóerős. A 48 voltos mild hibrid tavaly nyár óta rendelhető, az egyliteres benzinmotorra épülő hajtáslánc 125, illetve 155 lóerős rendszerteljesítményt ad. A Ford 2,5 literes, 190 lóerős full hibrid hajtáslánca egyelőre nem elérhető a Focushoz.

Alsó-középkategóriás szabadidőjárművek

A Vitara nagyobb testvére, a Suzuki S-Cross magabiztosan vezette tavaly a kompakt crossoverek flottás eladásait, akár a teljes, akár a kivonásoktól tisztított statisztikákat nézzük. Hajtásláncok és egyéb műszaki jellemzők tekintetében nincs érdemi különbség a két Suzuki között, eltérést csupán a méretek (+100 mm tengelytáv, +130 mm karosszériahossz) mutatnak. Az összes eladásban második helyen áll a Jeep Renegade, mögött a Toyota C-HR következik. Az Olaszországban gyártott amerikai crossover Magyarországon eladott példányainak azonban mindössze 5 százaléka maradt hazai forgalomban, így a kivonásoktól tisztított listán az imént említett Toyota az ezüstérmes, mögötte a Nissan Qashqai következett.

A Jeep Renegade tavaly nyár óta létezik plug-in hibrid kivitelben, a választhatóan 190 vagy 240 lóerős kivitelben kérhető egység azonban túl későn jelent meg a hazai kínálatban ahhoz, hogy súlyt képviselhessen az eladásokban. Helyette egy 120 lóerős, egyliteres benzinmotor, egy 150 lóerős, 1,3 literes benzinmotor, valamint egy 1,6 literes, 130 lóerős dízelmotor vitte a vállán az eladásokat. A Toyota C-HR a tavalyi modellévet már megújult formában teljesítette; motorkínálata megegyezik a Toyota Corolláéval. Ahhoz képest, hogy kifutó modell, elismerésre méltóan teljesített a Nissan Qashqai. Idén februárban mutatkozott be az új generáció. A már rendelhető és nyártól átvehető új típus kizárólag mild hibrid és plug-in hibrid hajtásláncokkal lesz elérhető: komoly előrelépés lesz ez az eddigi palettához képest, amelyen egyetlen benzinmotor szerepelt, 140 és 158 lóerővel.

Közép- és felső-közép- kategóriás személyautók

Akár így, akár úgy számoljuk, a közepes és nagy méretű autók szegmensében ugyanaz a három típus uralja az eladásokat.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő, most extra kedvezménnyel.

 

Hirdetés átugrása →