Fejlesztésre költenének a mezőgazdaságban

Továbbra is erős a beruházási kedv a mezőgazdaságban, annak ellenére, hogy nőtt a jövedelmezőség alakulása miatt aggódók száma – derül ki a Takarék Csoport Agrárhangulati Indexéből. A gazdálkodók többsége változatlanul létszámbővítést és hatékonyságnövelést eredményező beruházásokat tervez a következő 12 hónapban.

A Takarék Agrár Központ tájékoztatása szerint a válaszadók 80 százaléka tervez beruházást a következő egy évben. A válaszadók 52 százaléka a jövedelmezőségben nem vár változást, míg 28 százalékuk javulást, 19 százalékuk pedig romlást valószínűsít ebben az időszakban – írja az MTI. Az előző méréshez képest kissé többen aggódnak a jövedelmezőség alakulása miatt, amelyet hatékonyságuk javítását célzó beruházásokkal próbálnak enyhíteni.

 

A felmérésben részt vevők több mint fele, 54 százaléka technikai fejlesztést, 44 százaléka az üzemméret növelését, 22 százaléka pedig a termelés technológiai színvonalának fejlesztését tervezi a következő egy évben. Összességében a válaszadók 72 százaléka gazdálkodása fejlesztésében, 25 százaléka a szinten tartásában, 3 százaléka pedig visszafejlesztésben gondolkodik. Itt az előző méréssel összevetve érzékelhető kismértékű, 1-2 százalékos visszalépés, amelyet azonban inkább óvatosságnak, mint romló hangulatnak érzékelnek a felmérés készítői – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Hirdetés átugrása →