Hogyan harcolhatunk a durván emeldelő rezsiárakkal? A napelem lehet az egyik legjobb fegyver!

Az áram és a gáz világpiaci árának folyamatos emelkedése miatt a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett ki Magyarországon. Az energiaválság megfékezésére hozott intézkedések a lakosságot is érintik.

Hónapok óta arról szólnak a hírek, hogy folyamatosan nő a gáz és az áram világpiaci ára. Mára a helyzet elég komoly lett, egy év alatt az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. A helyzet kezelésére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ahogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón elmondta, hét intézkedéssel próbálják meg kezelni az energiaválságot, amelyek a következők:

  • A hazai gázkitermelés 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növekszik. Ennek érdekében akár drágább technológiák alkalmazása is lehetséges a gázmezőkön, hiszen a mostani árak mellett ez is megéri.
  • A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljon rendelkezésre tartalék. Jelenleg a magyar gáztárolók 44 százalékig töltöttek.
  • Az energiahordozókra, tűzifára kiviteli tilalmat rendeltek el.
  • Az ország fokozza a lignit kitermelését.
  • A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  • Kezdeményezték a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.
  • Annak, aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, vagy többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie kell a fogyasztását. Gulyás Gergely bejelentése szerint, a rezsicsökkentett árat augusztustól a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják.

Mi a határ, amíg marad a csökkentett ár?

Magyarországon a statisztikák szerint a havi átlagfogyasztás elektromos áram esetén 210 kWh (éves szinten 2523 kWh), földgáz esetén pedig 114 köbméter (éves szinten 1729 köbméter) - a bejelentés szerint tehát ezekig a határokig lesz biztosított a csökkentett ár augusztustól.

A nagycsaládosok kivételt képeznek, nálunk megmarad a kedvező fogyasztási limit a földgáz esetén, az elektromos áramra ez nem vonatkozik. A 3 gyermekes családoknál éves szinten 2329 köbméter gázfogyasztásig, minden további gyermeknél még plusz 300 köbméter kedvezményes fogyasztást fog biztosítani a kormány.

Kiszámíthatóság az emelkedő energiaárak mellett

Azt senki nem tudja megjósolni, mi lesz a jelenlegi világpiaci folyamatok vége, meddig emelkednek az energiaárak. Ebben a változó helyzetben természetes, hogy mindenki a kiszámíthatóságot keresi. A növekvő energiaárakkal szemben ezt a napelemes rendszer tudja megadni. A panelek segítségével megtermelt árammal gyakorlatilag ki lehet váltani a rendszerből vásárolt energiát, így függetlenedhet az áramszolgáltatójától, és drasztikusan csökkentheti villanyszámláját.

Hosszútávú megbízhatóságot jelent a napelem

A rendszer adta kiszámíthatóság nemcsak pár hónapra szól, a telepítés nemcsak egy gyorssegély, hanem hosszú évtizedekre szóló, megtérülő befektetés.

Az EU-SOLAR napelem kalkulátor segítségével percek alatt kiszámolhatja, mekkora napelemes rendszerre van szüksége:

Kattintson ide és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

Hirdetés átugrása →