Fontos újítások az eMAG, Extreme Digital párostól

Idén először került fel közös vállalatcsoportként az eMAG és az Extreme Digital a GKI Digital piackutató cég hazai online kereskedőket tömörítő e-TOPLISTÁJÁNAK élére közel 140 milliárd forintos éves áruforgalmával. A GKI Digital mérései szerint ráadásul az eMAG és az Extreme Digital a két legismertebb webáruház a magyar vásárlók körében. A lista publikálásának apropóján az eMAG-Extreme Digital a közeljövőben várható fejlesztéseit is ismerteti.

Miután tavaly a pandémiás helyzet nyomán a szokásosnál sokkal többen vásároltak az interneten, az eMAG és az Extreme Digital az előzetes terveknél jóval magasabb, nettó 109,5 milliárd forintos (bruttó 139,1 milliárd forintos) forgalmat tudott megvalósítani a 2021-es pénzügyi évében. Ezzel az eredménnyel az eMAG és az Extreme Digital Magyarország vezető online kereskedői a GKI Digital piackutató cég idei e-TOPLISTÁJA szerint. 

A GKI Digital hetedik éve publikálja a legnagyobb forgalmat bonyolító 15 magyarországi online kiskereskedő toplistáját, amelyen az első négy évben az Extreme Digital, az ötödik évben az eMAG állt az élen, a két társaság fúziója nyomán idén pedig a két márka közösen került az első helyre.  

A GKI Digital ranglistájának készítői azt is kiemelték, hogy a 3,38 millió hazai online vásárló több mint 50 százaléka vásárolt tavaly az eMAG-nál vagy az Extreme Digitalnál - azaz a vállalatcsoport nagyon stabil online vásárlókörrel rendelkezik. Ezen kívül a szabadszavas ismertség tekintetében az eMAG és az Extreme Digital bizonyult a két legismertebb webáruháznak a magyar vásárlók körében a GKI Digital mérései szerint.

Mostantól közös logisztikai háttér szolgálja ki a két márkát

2021 májusától az eMAG és az Extreme Digital már nem saját raktárakkal, hanem közös logisztikai háttérrel működik. Az egyesülés nyomán a szezonon kívüli raktárkapacitás 35 ezer négyzetméterre bővült, amelyet a karácsonyi szezonban további 20 ezer négyzetméterrel bővítenek ki. Az egyesített logisztikai központokban magas automatizáltsági fokú eszközpark segíti a beérkező rendelések minél gyorsabb feldolgozását.

Megkezdődött az Extreme Digital integrálása az eMAG-ba

A logisztikai bázis egyesítésével párhuzamosan megkezdődött az Extreme Digital integrálása az eMAG alá műszaki specialista márkaként. Ennek keretében májusban Miskolcon megnyílt az első olyan üzlet, ahol az eMAG és az Extreme Digital márka egyaránt  jelen van, és mindkét webáruházban feladott rendelést át lehet venni személyesen. Idén az Extreme Digital további üzleteiben is megjelenik majd az eMAG márka.

Az Extreme Digital vásárlói számára az egyesítés nyomán elérhetővé válik majd a korábbinál hosszabb, akár 30 napos termékvisszaküldés, az online garanciajegyek használata, illetve az eMAG mintegy hárommillió termékből álló kínálata is.

Fontos újítások az easybox csomagautomatáknál

Jelenleg mintegy 150 easybox csomagautomata működik országszerte, amelyekben eMAG-os és Extreme Digital-os rendeléseket is át lehet venni. A következő napok fontos újítása, hogy az eMAG Marketplace-en értékesítő kereskedők számára is elérhető az easyboxba való szállítás - kezdetben Budapesten és Pest megyében. 

Az eMAG várakozásai szerint idén már jelentős számban szerződnek majd a Marketplace partnerek az easybox használatára, hiszen az év végére mintegy hatszáz automata működik majd országszerte, és az automatás átvétel népszerűsége gyors tempóban nő.

Márciustól lehetővé vált az easybox csomagautomatákban eMAG és az Extreme Digitaltól vásárolt termékek visszaküldése is (annak online kezdeményezését követően), amely jelentősen leegyszerűsíti ennek folyamatát, ami különösen hasznos a ruhaneműket, divatcikkeket online vásárlók számára. Várhatóan nyár közepétől a Marketplace-eladóknál vásárolt termékek visszaküldése is lehetővé válik majd ezen a módon.

A cégfúzió korábbi mérföldkövei

Az eMAG és az Extreme Digital 2019-ben jelentette be egyesülési szándékát, amely a versenyhatóság engedélyét követően, 2020-ban kezdődhetett meg. A járványhelyzet enyhébb szakaszaiban tavaly lezajlott a két cég back office részlegeinek összeköltözése, és megnyílt az első három eMAG szaküzlet is Magyarországon, amelyet idén további két üzletnyitás követett. Jelenleg mintegy 150 darab easybox csomagautomata működik Magyarországon: a csomagautomata-hálózat stratégiai fontosságú fejlesztése a vállalatcsoportnak, mivel futár érkezéséhez nem kötött, a vásárló időbeosztásához rugalmasan igazodó átvételt tesz lehetővé gyakorlatilag a nap 24 órájában.

Hirdetés átugrása →