Duplázna az Erste Bank

A kis és közepes agrárvállalkozásokra építve kétszerezné meg az agrárhitel-állományban jelenlétét az Erste Bank 2020-ig. A pénzintézetnél a cél érdekében komoly változások kezdődtek.

Az agrárium szereplőihez direkt lépések sorozatával igyekezne még közelebb kerülni a mezőgazdaságban már ma is otthonosan mozgó Erste Bank. A folyamatok irányítására nemrég a pénzintézetben Agrár Kompetencia Központ jött létre.

„Jó kérdés, hogy milyen módon lehet megszólítani az agráriumban a kis- és középvállalkozásokat, de azt gondolom, hogy az Erste Banknak van megfelelő válasza” – mondta el a K&K-nak Hollósi Dávid, a Központ vezetője. A bank országos lefedettsége, kiterjedt fiókhálózata, megyeszékhelyeken működő vállalati irodái és a lakosság körében erős pozíciója mind olyan tényezők, amelyek erősítik a pénzintézet jelenlétét az agrár kkv-k körében is.

Ezen felül a bank törekszik közelebb kerülni az agrárium szervezeti szereplőihez is. „Keressük a kapcsolatokat szakmai szervezetekkel, egyetemekkel, piaci szereplőkkel, minden olyan entitással, ahol a tudás lecsapódik.”

Hollósi Dávid szerint az is fontos, hogy az ügyfél igényeihez igazodjon a bank, és ne fordítva legyen. „Az ügyfél egyszerre magánszemély, de lehet őstermelő, és agrárcéget is vezethet. Neki tehát több kalapja van, de joggal várja el a bankjától, hogy egységesen, összehangoltan tudja kezelni a különböző ügyeit. Ez szemléletváltás nálunk” – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a személyre szabottság nagyon fontos.

Évi 200 millió forintos árbevétel felett az ügyfélnek dedikált kapcsolattartója van, egy ember felel az ügyeiért. A banki szakértő kérésre házhoz megy, és felelős az általa felügyelt területen működő vállalkozásokért. Ennek a dedikált kapcsolattartónak természetesen rendelkeznie kell agrárismeretekkel, értenie kell ennek a sajátos területnek a logikáját, ismernie kell a viszonyait. A bank célja egyébként az, hogy belső agrárképzésekkel ezt kiterjeszti. „A dedikált kapcsolattartókon kívül a finanszírozási lánc minden tagjánál szeretnénk megalapozni az agrártudást a folyamatos képzésekkel. Ennek keretében természetesen nem agrármérnököket képzünk a banki szakemberekből, de alapvető mezőgazdasági ismeretekkel ruházzuk fel őket, megismertetjük őket a támogatások és a releváns aliparágak viszonyaival” – sorolta Hollósi Dávid. Az Erste célja, hogy ezt a folyamatot 2016 közepére befejezze, vagyis addigra a finanszírozás minden szintjén kiképzett munkatárs legyen.

Mindezek mellett a nagyobb rálátás kedvéért működik a bankon belül egy Agrár Kompetencia Központ is. Ez a központ egyszerre rendelkezik mezőgazdasági, jogi és pénzügyi szaktudással. A cél az, hogy fizikailag is közelebb kerüljön a pénzintézet az agrárium szereplőihez, ezért meglehetősen sok energiát fektetnek az agrárközpont megfelelő működésébe. Ebben a szellemi műhelyben iparági elemzések is készülnek.

Az Erste persze eddig sem számított új szereplőnek a mezőgazdaságban. Jelenlegi számításaik szerint az ügyfelek számosságát tekintve minden ötödik agrárvállalkozás ügyfele a banknak. „Különösen a közepes vállalkozásokban vagyunk erősek” – tette hozzá Hollósi Dávid, aki elmondta azt is: az Erste ambiciózus célokkal vág neki a következő éveknek. Az a bank célja, hogy a jelenlegi részesedését a hitelállományban megduplázza az évtized végére.

Az Erste Bank egyébként a klasszikus középméretű vállalati körből igyekszik egyre inkább nyitni a kisebbek felé is. Van a banknak egy hamarosan megjelenő terméke, amelynek lényege, hogy az éven belüli hitelt a gazda a saját belátása szerint fizeti vissza. A törlesztésnek négy hónapban kell történnie, de a termelő választja ki, hogy melyik legyen az a négy hónap, így a kiadást a bevételeihez tudja igazítani. Ezt a már meglévő terméket a bank igyekszik a kisebbek felé is továbbadni.

Az Erste Bank ennél még tovább is megy, tavasszal jelentette be, hogy a következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására.

Az összesen mintegy 170 milliárd forintos hitelprogram több részből tevődik össze. A közszféra alkalmazottai számára kidolgozott és az energiahatékonysági programok mellett az agrárium szereplőire fordít kiemelt figyelmet a bank. Így összesen 200 millió eurót, vagyis mintegy 62 milliárd forintot, a programban rendelkezésre álló keret több mint harmadát mezőgazdasági vállalkozások finanszírozására használja fel az Erste.

Hirdetés átugrása →