Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál is jobban, míg az otthonteremtési céllal vásárlókat a „városi" CSOK és a Babaváró támogatás nyújtotta lehetőségek motiválják.

Decemberhez közeledve ezúttal nem csak az üzletekben érdemes felkészülni a karácsonyi őrületre, a szakértők szerint a hazai ingatlanpiacon is megindulni látszik az év végi hajrá. A szokásosan az év leggyengébb időszakának számító hónap idén meglepetéseket tartogathat, ugyanis 2023 sajátos ingatlanpiacán fordulhat a trend és akár egy átlagos decemberrel is az erősebb hónapok közé tartozhat idén az év legvége. Az elmúlt 10 év decemberre becsült piaci tranzakciószámainak átlaga ugyanis mindössze 8 985 a Duna House adatai szerint, míg 2023 eddigi legerősebb hónapja a május volt, amikoris mindössze 10 187 tranzakciót becsült az ingatlanközvetítő hálózat.

A befektetési céllal vásárló ügyfelek érdeklődése és aktivitása az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az év vége felé hagyományosan erős, a befektetők ilyenkor törekszenek arra, hogy még az óévben jó helyet találjanak befektetésre szánt pénzüknek. „Az Államadósság-kezelő Központ bejelentése szerint november 28-án kivezetésre került az inflációkövető állampapír, ami a befektetőket a szakértői várakozások szerint az ingatlanok felé tereli majd jövőre, sőt ennek köszönhetően az általános év végi befektetői jelenlét is fokozottabb lehet idén." – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Ezzel szemben az otthonteremtési céllal vásárlók az év végén szokásosan inkább az adventi készülődésnek szentelik figyelmüket, ugyanakkor 2023-ban egy csoportjuk, a további gyermeket nem tervező házaspárok utolsó pillanatos elhatározásai a szakértői várakozások szerint nagy eséllyel dömpinget indíthatnak az ingatlanpiacon, a hivatalokban és a pénzintézetekben egyaránt.

„Mind az ingatlan-, mind a pénzügyi szakértők tapasztalatai alapján megnövekedett azon érdeklődők aktivitása, akik az utolsó pillanatban úgy döntöttek, mégis szeretnének élni az idén még elérhető otthonteremtési támogatásokkal, legyen az a kamatmentes kölcsönként maximum 10 millió forintot jelentő Babaváró támogatás vagy a 2024-től már nem igényelhető „városi" CSOK." – mondta a szakértő.

Azok a családok, akik már megtalálták a kiszemelt ingatlant és rendelkeznek aláírt adásvételi szerződéssel, pénzügyi szakértői segítséggel jó eséllyel beleférhetnek az igénylési határidőkbe, de érdemes felkészülni arra, hogy a pénzintézetekben és hivatalokban a megszokottnál nagyobb lehet a tolongás. „A last minute igénylők számára jó hír azonban, hogy az idei évben a Kormány csupán a 2023. december 27. és 2024. január 1. közötti időszakra rendelte el a téli igazgatási szünetet, így csaknem a teljes hónap rendelkezésre áll az ügyintézésre." – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Hirdetés átugrása →