Van kiút az értékesítő szakma válságából

A gazdasági recesszió ellenére az új piacok megszerzésére irányuló stratégia vezet eredményre egy hazai tréningcég kríziskezelő programjának tapasztalatai alapján

Költségvisszavágásokkal reagált a kis- és középvállalkozások többsége az egy éve tartó gazdasági recesszió első jeleire is – a második negyedévben éves alapon tovább zsugorodott a magyar gazdaság. A KSH szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott ősz eleji adatai szerint a gazdaság teljesítménye 0,3%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. Az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képező magyar tréningcég, a Comline Budapest egy októberben zárult, kilenc hónapig tartó kríziskezelő programban 17 magyar céggel dolgozott együtt értékesítési eredményeik javításán.

„Ügyfélállományunk felmérése alapján azt látjuk, hogy a cégek 60 százaléka ma nem mer növekedésre tervezni, sőt, még némi volumencsökkenést is elvisel a költségvetésében" – mondja Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere. A cég összefoglalója szerint ezekre a kis- és középválllalkozásokra önbeteljesítő jóslatként hat minden, a recesszió tényét alátámasztó adat, piaci helyzetük stagnál, vagy romlik, az értékesítési tevékenységüket működtető folyamatok megállnak.

A Gallup néhány hónapja közzé tett, 160 országban elkészített globális munkavállalói elégedettségfelmérése szerint a recesszió hatása már a munkavállalói elkötelezettség romlásán is tetten érhető, hívja fel a figyelmet a felsővezetőkkel foglalkozó tréner. „Világszinten tízből hat munkavállaló a nem elkötelezett kategóriába tartozik, Magyarországon rosszabb az arány, 79 százalék nem elkötelezett a munkahelye iránt. Ebben az eredményben már szerepe lehet annak is, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkentették a cégek a fejlesztésre, a munkahelyi környezet javítására szánt pénzeket, elvonva ezzel a fedezetet a növekedési pályán mozgó jövőjüket biztosító stabil, elkötelezett, ezért jól telkesítő humán erőforrás, többek között az értékesítő szakma képviselői elől" – mutat rá Nagy Béla.

A munkahelyi wellbeing problémák a Comline Budapest – a Gallup felmérésének eredményével összecsengő – tapasztalata szerint a szervezetek teljesítményében is megmutatkoznak, és bár a cégek a külső stressztényezőket nem tudják befolyásolni, megfelelő vezetői hozzáállással a munkahely hozzáadott stresszhatása csökkenthető. Az üzleti stressz egyaránt hat a cégtulajdonosokra és az alkalmazottakra, az újrakezdéssel és a tervezéssel járó nyomás januárban pedig különösen erős, miközben már decemberre kifogynak a mentális tartalékok. A recessziós környezet által generált negatív spirál azonban vezetői szinten megállítható: a Gallup adatai szerint a coachingban, tréningben részesült vezetők csapata 8-18 százalékkal elkötelezettebb. „Az elkötelezettség az eredményesség záloga az értékesítő szakmában is" – hívja fel a figyelmet a Comline Budapest tulajdonosa.

A magyar tréningcég az elmúlt 9 hónapban 17 cég vezetőivel dolgozott együtt egy kríziskezelő programban azért, hogy a mélyülő válság körülményei között is új piacokat tudjanak nyerni, előremutató üzleti eredményeket tudjanak elérni. „Kézzel fogható eredményeket értünk el, számukra is meglepő módon messzebbre jutottunk, mint azt a folyamat elején gondoltuk volna, túlmutatva saját terveiken is" – számol be Nagy Béla.
A Comline Budapest január 23-án vezetői csúcstalálkozót szervez a Park Inn By Radisson Budapest hotelben, ahol a szervezők és a résztvevők statisztikákkal alátámasztva megosztják a program tapasztalatait arról, hogyan lehetett értékesítési csapataikat 2023-ban is folyamatosan motiválni, a célpiacaikon mozogni és olyan árpolitikát betartani, amellyel stabil piaci jövőkép vetíthető előre.

Hirdetés átugrása →