A járvány alatt sem állt le a cégek felvásárlása

2020-ban a koronavírus-járvány ellenére is fellendülésnek indult a hazai vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca – mutat rá az EY elemzése.

Az M&A Barométer 2010 óta minden évben összesíti a nyilvános hazai akvizíciókat. A legvonzóbb befektetési célpontnak a technológiai- és az ingatlanszektorban tevékenykedő vállalatok számítottak.

Magyarországon az elmúlt évben összesen 105 felvásárlási tranzakciót hoztak nyilvánosságra, ami 4 százalékos bővülést jelent a 2019-es adatokhoz képest. Mindeközben a M&A-piac becsült értéke 7,5 százalékos emelkedéssel 5,69 milliárd dollárra nőtt.

2020-ban az akvizíciók pénzügyi adatait az esetek 32 százalékában hozták nyilvánosságra, ami az egy évvel korábbi aránnyal (19%) összevetve látványos előrelépést mutat. A vizsgált időszakban hét ügylet haladta meg a 100 millió dollárt, míg az ez alatti tranzakciók értéke átlagosan 16 millió dollárra becsülhető.

  • A befektetők számára a technológiai szektor számított a legvonzóbb területnek, ahol összesen 22 tranzakciót jelentettek be, köztük a Netrisk.hu, az Innobyte és a Barion Payment felvásárlását.
  • Ugyancsak kedvelt célpont volt az ingatlanpiac (19 tranzakció), valamint az járműipari és közlekedési szektor (8 tranzakció) is.

„A döntéshozók már a válság utáni időszakra készülnek a felvásárlásokkal, ehhez pedig minden feltétel adott számukra. Magyarország ugyanis a finanszírozási lehetőségek különösen széles skáláját kínálja azoknak a közép- és nagyvállalatoknak, amelyek akvizíciók révén kívánnak terjeszkedni” – hangsúlyozta az EY stratégia és tranzakciós tanácsadás üzletág vezetője.

Tapasztalatunk szerint a felvásárlások elsődleges célja a jobban ellenálló, válságbiztosabb portfólió létrehozása, valamint új képességek, például technológiai tudás megszerzése, azok erősítése. Az idei évben további bővülésre számítunk, amelynek feltételeit a többi között a relatív olcsón elérhető, a részvények vásárlásához és az adósságok finanszírozásához rendelkezésre álló források biztosítják – tette hozzá Vaszari Péter.

Az elmúlt évben a hazai felvásárlások és összeolvadások több mint felénél (53%) belföldi társaság volt a vevő, a külföldi befektetők aránya alig érte el a 29 százalékot. A magyar vállalatok által külföldön végrehajtott akvizíciók részaránya 2019-hez képest némi növekedést (1%) ért el.

Ez utóbbi tranzakciók során szerezte meg az az MVM Magyar Villamosművek Zrt. az Innogy társaságot, az Optimum Alapok a Globe Trade Centert, és idetartoznak a Cordia lengyelországi ügyletei is. A kockázati és magántőke társaságok különösen aktívak voltak tavaly, így ez idő alatt együttesen 22 üzletet kötöttek.

Hirdetés átugrása →