Bővülhet a támogatott agrárbiztosítások díjbevétele

Az elmúlt évhez képest 6-7 százalékkal, 8 milliárd forint fölé emelkedhet idén a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjbevétele a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) várakozása szerint.

Az idei díjtámogatásban mindazok a gazdálkodók részesülhetnek, akik május 31-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése alkalmával külön jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánják venni, ez a nyilatkozat utólag azonban nem pótolható. A kérelmet a legcélszerűbb május 15-ig beadni, ezt követően ugyanis a támogatási összeget munkanaponként egy-egy százalékkal csökkentett mértékben fogadják csak el – írja az MTI.

 

Évről évre dinamikusan nő a támogatott mezőgazdasági biztosítások állománya: míg az induló évben, 2012-ben másfél milliárd forint alatt maradt a teljes díjállomány, idén ez az érték várhatóan meghaladja a 8 milliárd forintot.

 

Az agrárbiztosítási rendszerben a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának meghatározott százalékát kapják vissza utólagos díjtámogatásként. A FBAMSZ becslése szerint idén az "A" típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében a díj 55-60 százalékát fizetik majd vissza. A "B" típusba tartozó jégeső- fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében 40, míg a többi ("C" típusú) támogatott biztosítások esetében szintén 40 százalék körüli lehet a visszatérítés.

 

Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen célszerű a művelésben lévő termőterület termelési értékének legalább 50 százalékára üzleti biztosítást kötni, ellenkező esetben a másik mezőgazdasági kárenyhítési pillérből, a kárenyhítési alapból a gazdálkodó csupán a megítélt juttatás felét kaphatja meg.

 

A támogatott agrárbiztosítások rendszerének hatékonyságát tovább növelhetné, ha kedvezőbb ütemezésű lenne a folyósítás. A visszatérítés ugyanis csak mintegy fél évvel a díjfizetést követően jelenik meg a termelők számláján, akiknek így akár több tízmillió forintot kell előfinanszírozniuk, egyúttal kedvező lenne, ha az állatbiztosításokat is bevonnának a rendszerbe, napjainkban a támogatás kizárólag a növénybiztosítási konstrukciókra vehető igénybe.

 

Az országban négy biztosító - az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító - mezőgazdasági biztosítási termékei közül választhatnak a gazdálkodók – olvasható az MTI beszámolójában.

Hirdetés átugrása →