Állampapírok: van ahol már ugrik a prémium

Rég volt arra ilyenre példa, megemelte az egyik államkötvényének kamatát a korábbiakhoz képest az ÁKK. Az 5 éves Prémium Magyar Állampapír esetében az új sorozatnál az infláció felett már nem 1,25, hanem 1,5 százalék a kamatprémium. A hároméves papír esetében marad a 0,75 százalékos prémium.

A Prémium Magyar Állampapírok inflációkövető állampapírok a kamatozásuk lényege, hogy a KSH által közölt (a kamatmegállapítást megelőző évi) éves átlagos inflációt plusz a kamatprémiumot fizetik. Ez a kamatprémium 1,5% lesz az 5 éves és 0,75% a 3 éves papír esetében.

Az 5 éves inflációkövető papír január 20-tól indul és jövő márciusban fizet először kamatot, mégpedig időarányosan 7,72%-ot (6,6% időarányos része). Fontos tudni, hogy mindig jóval korábbi időszak inflációját veszik alapul. Az első kamatfizetés 2023 márciusában lesz és a 2021-es 5,1 százalékos átlagos éves inflációt veszik itt alapul. A 3 éves PMÁP kamatprémiuma marad 0,75% az infláció felett, a papír legelőször jövő márciusban fog kamatot fizetni, mégpedig időarányosan 6,89%-ot (az 5,85% időarányos részét).

Hirdetés átugrása →