Éledező lakáspiac: növekvő tranzakciószám, erősödő kereslettel

Éledezni kezd a hazai ingatlanpiac, a Duna House februári adatai lassú felfelé indulás jeleit mutatják. Az ingatlanközvetítő cég saját becslése szerint országosan 6 253 adásvétel történt, amely januárhoz képest már 7%-kal több tranzakciót jelent. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon egyelőre stagnálás érezhető 2023 februárjában. A Credipass becslése szerint az elmúlt hónapban 35 milliárd Ft szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A szakértők a következő időszakban az ingatlanpiac erősödésének folytatására számítanak, ami a pozitív irányú változás kezdetét prognosztizálja a következő hónapok hitelpiacán is.

A lakáspiac ébredezését alátámasztja a Duna House keresletindexének 2 pontos emelkedése is, de az előző évek keresletéhez viszonyítva továbbra is jelentős a lemaradás. Idén februárban is az elmúlt 10 év legalacsonyabb értékén áll a mutató. Az ingatlanok forgási sebessége az előző hónap adataihoz képest enyhülést mutat, a februári értékesítési adatok alapján a panellakások keltek el a leggyorsabban, közöttük is a keleti régióban találtak leghamarabb új tulajdonosra ezek az ingatlanok. Értékesítési idejük országosan 2-3 hónap közé tehető. A téglaépítésűek az előző év azonos időszakához mérten közel megegyező tempót diktáltak. A főváros pesti oldalán, illetve a belvárosi területeken a tavalyihoz viszonyítva nagyobb volt a lendület, itt 3,5 hónapra, míg a budai oldalon kevéssel többre volt szükség a sikeres szerződéskötéshez. A vidéki területeken átlagosan alig több, mint 4 hónap kellett az értékesítés lezárásához, ahogy az előző évben is.

A Duna House közreműködésével zárult tranzakciók szerint vidéken az előző év azonos időszakához képest emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára idén februárban. A keleti országrészben volt a legnagyobb mértékű, 24,5%-os a drágulás egy év alatt, így a keleti házgyári lakások elérték a nyugati területeken található panelek árszintjét. A főváros budai oldalán található lakótelepi lakások ára stagnált, Pesten pedig 5%-os árcsökkenés realizálódott. Az alku mértéke országosan 4-6% között alakult ennél az ingatlantípusnál.

A téglaépítésűek esetében fordított a helyzet, vidéken csekélyebb négyzetméterár-emelkedés mutatkozott az előző évi adatokhoz képest, míg a fővárosban az idei év második hónapjában zárult tranzakciók alapján az átlagos négyzetméterár tovább növekedett. Az irányár változásának mértéke a főváros pesti és budai oldalán 5-6% körül alakult, míg a belvárosi területeken egyáltalán nem változtattak a hirdetési áron a tulajdonosok, az alku mértéke 3-5%-os volt Budapesten, vidéken 7-8% körül mozgott.

A 30-40 év közöttiek korcsoportja volt a legaktívabb a februári ingatlanpiacon, mind a fővárosban, mind vidéken közülük került ki a legtöbb ingatlanvásárló. A legnépszerűbb vásárlói motiváció a budapesti értékesítési adatok szerint 40%-kal a befektetési célú vétel volt, átlagosan 48,8 millió forintot költöttek ebből a célból a vásárlók. A vevők 25%-a nagyobb ingatlanba költözés miatt szerződött, az első lakásukat vásárlók átlagosan közel 60 millió forintot költöttek ingatlanra. A vevői motivációt tekintve a fővároshoz hasonlóan vidéken is a befektetési célú vétel, a nagyobb ingatlanba költözés és az első lakás vásárlása volt a leggyakoribb.

Februárban a fővárosban továbbra is a nagyon jó állapotú ingatlanokat keresték a legtöbben, míg az ország többi részén a jó állapotú lakásokkal és házakkal is megelégedtek a vevők. A felújítási kedv Kelet-Magyarországon volt a legjelentősebb, a tranzakciók 18%-ban szerződtek az ügyfelek felújítandó ingatlanra, míg az ország többi területén csupán 3-9% volt ez az arány.


3 érdekes adat:

  • Vidéken feleannyit költenek első lakásra a fiatalok, mint a fővárosban.
  • Rekord alacsony a felújítási kedv a fővárosban, a vevők csupán 3%-a döntött felújítandó ingatlan vásárlása mellett.
  • Élre tört a II. kerület, hátrébb csúszott a Bulinegyed a népszerűségi listán.
Hirdetés átugrása →