Újra nyeregben a miskolci fiúk

Új vállalkozásba fogtak a Szallas.hu megteremtői, miután három évvel ezelőtt az OTP Bankcsoport felvásárolta a sikeres céget. Dorcsinecz József és Varga Zoltán ezúttal egy baba–mama–gyerek online marketplace-t indított, melyet egy kisgyerekes szülőkhöz szóló portál felvásárlásával is promotálnak. A Pepita.hu éves forgalma már a 350 millió forintot is meghaladja, a Babafalva.hu portál pedig napi 5-8 ezer látogatóval büszkélkedhet.

Miután eladták a ma is sikeresen működő szállásközvetítő oldalt, új ötletek megvalósításán kezdtek gondolkodni. „Azt a gondolatot viszonylag hamar elvetettük magunkban, hogy egy többtermékes, saját importtal rendelkező webáruházat üzemeltessünk, mert szerettünk volna minél nagyobb tömegeket bevonni. Megnéztünk jó néhány iparágat, hogy melyikbe lenne érdemesebb belevágni. Szóba jött a kertészet, a kisállatok piaca, de végül a baba-gyerek témakörre esett a választás” – mondja Dorcsinecz József. A vállalkozást egy évvel ezelőtt indították, de a „vállalható portál” januártól érhető el. A Pepita.hu marketplace-ként működik, nem saját termékeiket, hanem a partnereik – nagykereskedők, importőrök, gyártók – árukészleteit kínálják.

 

„A Pepita név a fehér boxer kutyám neve után jött. A családunk tagja volt, Pepinek hívtuk. A domainnevet 2010-ben vásároltuk, már akkor baba-gyerek portált szerettünk volna rá, most jött el az idő” – mondja Varga Zoltán.

 

Kisbabától kamaszig

 

De ugyan miben különbözik más, hasonló online webshopoktól a fiatal miskolci páros vállalkozása? „Nagyon sok jó kereskedő van a magyar piacon, de ők jellemzően vagy egy témakörre, vagy egy életkorra összpontosítanak. Jelenleg nem látunk olyan szereplőt, amelyik születéstől a gyerek 14 éves koráig végig kísérné a szülőket abban, hogy mindent megtaláljanak egy helyen” – fejti ki Dorcsinecz. Közel 400 termékkategóriát dolgoz fel a Pepita, megtalálható a portálon a kisbaba termékektől, ruházaton és játékokon át szinte minden, amire egy babának, kis vagy nagy gyereknek szüksége lehet.

 

„Nem vagyunk kereskedők, nem tudunk ezen a területen a saját partnereinkkel vagy a konkurenciáinkkal versenyezni, hanem technológiai oldalról vagyunk erősek. Azt szeretnénk, hogy a mi felületünkön nagyon egyszerűen megtalálja a vásárló azt, amire szüksége van” – magyarázzák a vállalkozók. A számok tükrében megállapítható, hogy egész jó eredményt értek el az oldal indítása óta: eddig 365 millió értékben adtak el termékeket, s ez elmondásuk alapján hónapról hónapra egyre csak nő.

 

Hasznos tartalmak

 

A jó üzleti érzékű vállalkozópáros júniusban megvásárolta, és azóta üzemelteti a 13 éve működő Babafalva.hu portált. „Az oldalon rengeteg edukáló cikk van kisgyerekes szülőknek a várandósságtól az iskolakezdésig. Ez az oldal szlogenje is. Innen igyekszünk hasznos tartalmakkal segíteni a szülőket, illetve látogatókat átterelni a Pepitára” – fejti ki üzleti lépésük okát Varga Zoltán. Az oldalon naponta 5-8 ezer olvasó fordul meg, ők mind potenciális vásárlók is lehetnek.

 

A vállalkozók a fejlesztőkkel, az alvállalkozókkal és a magas színvonalú ügyfélszolgálattal most azon igyekeznek, hogy olyan termékcsoportokat is behozzanak, amelyekkel nagyobb gyerekes szülőket is ki tudnak szolgálni, mivel a kínálat többsége még főként babákra és kisebb gyermekekre fókuszál. „Jelenleg 60 ezer termék található meg a Pepitán, de év végére beérkeznek majd olyan partnerek, akikkel jóval szélesebb lesz a kínálat. Egyre több cég keres meg minket a baba-gyerek piacról, hogy ők is szeretnék a termékeiket a Pepitán eladni. Hamarosan egy nagyobb kampány is várható, amivel a látogatottságunkat igyekszünk megnövelni” – mondja Varga Zoltán.

 

Lehetőségek

 

A Szallas.hu történetét követve, vajon a Pepita is eladósorba kerül? Az üzletemberek elsődleges célja, hogy a cég megálljon a maga lábán, és sikeres vállalkozássá nőjön. „Hogy hosszútávon mi lesz a sorsa, az majd kialakul. Meg tudnék birkózni azzal a gondolattal, hogy 10-15 évig a mi tulajdonunkban lesz, de azzal is, hogy ha eljutunk egy bizonyos fejlettségi fázisba, akkor exitáljuk. Azt szeretnénk, hogy jól működjön, és akkor a lehetőségek is adják magukat. A döntést nyilván majd az adott élethelyzet is befolyásolja” – vázolja fel a vízióit Dorcsinecz József.

 

Varga Zoltán reméli, hogy már egy-két éven belül megjelennek a cég iránt érdeklődők. „Teljesen más az, ha nem nekünk kell kilincselnünk befektetőtárs vagy vásárló után, és mi választhatjuk ki, hogy akarunk-e mással együtt dolgozni, és ha igen, kivel. Ha olyan befektető jönne, akinek van hozzáadott értéke a Pepitához és a terveinkhez, akkor biztosan elgondolkodnánk.” A vállalkozók ugyanis – akárcsak a Szallas.hu oldalt – saját pénzből, befektetők nélkül indították a Pepita webshopot.

 

A siker titka 1.

 

Dorcsinecz József és Varga Zoltán már több, mint 14 éve dolgozik együtt közös projekteken. Sikeres együttműködésük titka, hogy korlátlan a bizalom egymás iránt, és mindenkinek megvan a saját feladatköre, egymás munkáiba nem szólnak bele, hiszen mindketten lelkiismeretesen végzik a magukét. „Általában ugyanazon kérdésekben más és más a véleményünk, de a produktumaink végeredménye az, hogy jól kiegészítjük egymást” – mondja Dorcsinecz, aki a weboldal fejlesztéséért felel, míg társa a költségekért, a kiadásokért és a hirdetésekért.

 

A siker titka 2.

 

Az évek alatt megtanulták, hogy ha valamibe belevágnak, az akkor lesz jó, ha fókuszáltak. „Vannak vállalkozási ötletek, de hogy ezek közül hosszú távon mi fog megvalósulni, még nem tudom. Az biztos, hogy a következő 2-3 évben nem jöhet szóba, hogy más vállalkozásban tevékenyen részt vegyünk – szögezi le Varga Zoltán. – Egy vállalkozás akkor tud sikeres lenni, ha az alapítók nem ábrándoznak, hanem keményen dolgoznak. A legnehezebb fókuszáltnak maradni cégen belül is.”

 

Hirdetés átugrása →