Startup-nagyhatalommá vált Budapest

Magyarország startup-nagyhatalommá vált az elmúlt években, a Startups.co.uk idei kutatása szerint a vizsgált 80 nemzetközi nagyváros közül Budapest a legkedvezőbb az angol startupok számára. Mindez magával hozta a coworking és service irodák számának ugrásszerű növekedését is.

A Startups.co.uk friss felmérése Budapestet ajánlja a brit startupok székhelyéül a Brexit utáni időszakra. A kutatás szerint a magyar főváros vonzó célpont az alacsony társasági adókulcs, az alacsony megélhetési költségek, a kitűnő megközelítés és a növekvő számú coworking terek miatt.

 

A KSH adatai szerint az utóbbi négy évben 25 százalékkal nőtt, így most már 488 ezer a szabadúszók és egyéni vállalkozások száma, ezen belül az induló startupok számában is növekedés tapasztalható. Mindez hozzájárult a coworking és service irodák számának robbanásszerű növekedéséhez is. Természetesen nemcsak Budapesten, hanem világszerte. Jelenleg a világon 18 ezer coworking iroda szolgál ki mintegy kétmillió tagot. A Global Coworking Survey előrejelzése szerint a trend nem változik, így 2020-ra világszerte 50 százalékkal több közösségi iroda fog működni 2,7 millió taggal.

 

Persze a közösségi irodák térnyerésével az elvárások is magasabbak lettek, és a bérlésnél már nemcsak az asztal, az ingyen kávé és trendi loft helyiségek számítanak, hanem az extra szolgáltatások is. Legyen az 0-24 órás nyitvatartás, tematikus, egy munkakörre vagy élethelyzetre fókuszáló közösségi terek, illetve olyan közösségi irodák, amik egyfajta mentorházként is működnek.

 

A HB Reavis nemzetközi munkakörnyezet-fejlesztő által életre hívott HubHub közösségi iroda fél éve nyitotta meg első magyarországi helyszínét London, Prága, Varsó és Pozsony után. A Király utcában található teljesen felszerelt irodában olyan inspiráló munkakörnyezetet hoztak létre, amely ideális szabadúszók, különböző fázisban tartó startupok, de nagyvállalatok innovációs labjei számára is. A coworking- és serviced office tereket helyi belsőépítészek tervei alapján kialakított könnyen megközelíthető belvárosi tér, amely egyszerre ideális a munkához, tanuláshoz, miközben a tehetségek vibráló közösségének otthona. Bárki bérelhet munkaállomást, egy átmeneti munkaterülettől kezdve a fix asztalokon át egészen a klasszikus vagy nyitott irodáig, amely a hét minden napján rendelkezésre áll.

 

A nemzetközi hálózatuknak köszönhetően támogatják az ügyfeleket a kapcsolatépítésben, workshopok és hackatonok keretében erősítik a networkinget. Meetupjaikon olyan témákat érintenek, mint a mesterséges intelligencia, chatbot, BIG Data, illetve vállalkozásfejlesztési tippekkel is szolgálnak.

Hirdetés átugrása →