Segítség a családi vállalkozásoknak

A hazai családi vállalkozások hosszútávú fennmaradását és sikeres működését segíti elő a budapesti KÜRT Akadémia májusban induló Family Business képzése, amely a legfontosabb kérdések megvitatásán túl, egyfajta értékközösséget is teremt.

A magyar márkák és vállalkozások velünk élnek, és elengedhetetlen részét képzik mindennapjainknak: legyen szó a reggeli első kávéról, a munkahelyünkről vagy az esti szórakozásról, de így vagy úgy a mindennapi rutin kiiktathatatlan kellékei. A kérdés, hogy meddig.

 

A KSH adatai szerint 2016-ban 1 153 816 regisztrált vállalkozás üzemelt Magyarországon, köztük számtalan family business is, mégis, általában kevés szó esik ezek nehézségeiről, miközben értékük felbecsülhetetlen: a magyar cégek közel 70%-a családi tulajdonban van (családi vállalkozásként azonosítható), a GDP-hez nagymértékben hozzájárulnak és a hazai foglalkoztatottak közel felének biztosítanak munkahelyet, így a magyar gazdaság megkerülhetetlen szereplőinek számítanak. Kérdés, hogy meddig lesz ez így? Vajon a jövő generációk is élvezhetik majd a családi vállalkozások nyújtotta szolgáltatásokat?

 

Régen Colgate fogkrémmel és Nokiával, ma pedig olyan Family Business márkákkal telik a nap, mint például az Illy Ferenc által alapított illy, a Dr. Béres József világhírű találmányára felépített, és az elmúlt 25 év során nemzetközi rangú vállalkozássá fejlődő Béres Gyógyszergyár vagy éppen az Unicummal világhírűvé lett Zwack-család, amely már 1790 óta készíti a hungaricumnak minősülő gyógynövényes italt. Minden családi vállalkozások egy külön sztori is: az Illy-t 1933-ban megalapító Illy Ferenc nem csak egy sikeres vállalkozást épített fel, hanem a gőzt nagy nyomású levegőre cserélve forradalmasította a kávéfőzést is.

 

A family business márkák velünk élnek: legyen szó a reggeli első kávéról, a munkahelyünkről vagy az esti szórakozásról, de így vagy úgy a mindennapi rutin kiiktathatatlan kellékei.

A családi vállalkozások jövője nagyban attól függ, hogy képesek-e az utódlásra, azaz a generációváltásra. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintett cégek 2/3-a nem éli túl az első generációt. A családi vállalkozások helyzetét tovább nehezíti, hogy szemben más tulajdonlási formákkal, nekik családi, tulajdonosi és vezetői viszonyaikat és jövőképeiket kell tisztázniuk az üzletfolytonosság fenntartása érdekében.

 

A KÜRT Akadémia missziója jövőálló szervezetek építése és a jövőt formáló szakemberek képzése. Ezért tartja fontosnak, hogy a felhalmozott tudást hazánk gazdaságának gerincét adó családi vállalkozások sikerébe fektesse. Az idén májusban induló Family Business képzési programja a felmerülő problémákra kínál ésszerű és gyakorlatias megoldásokat családi vállalkozások és vállalkozó családok számára, hogy felelős tulajdonosokként a munkavállalóik és tágabb gazdasági környezetük jólétéhez és sikeréhez a jövőben is hozzájárulhassanak. Mitől lesz egy családi vállalat jövőálló? Mitől teherbíró a családtagok viszonya, gördülékeny az együttműködésük? Mi a teendő nem várt sokkhelyzetek esetén, és hogyan készüljünk fel a hétköznapi kockázatokra? Mi kell a generációváltáshoz?

 

„Vízválasztóhoz érkeztünk: a ’90-es évek elejével elindult vállalkozások technológiai és piaci generációváltásra kényszerülnek. A családi vállalkozások modernizációja elengedhetetlen ahhoz, hogy a tehetséges utódok számára vonzó perspektívát jelentsen a vállalkozás stafétájának átvétele” - Kürti Tamás, a KÜRT Akadémia intézményvezetője.

Hirdetés átugrása →