Mobilitás, kiszervezve

Flottakezelés, tartós bérlet: ezek a kifejezések a közelmúltig nem szerepeltek a kis- és középvállalatok szótárában. Mostanában azonban kezd megváltozni a helyzet, és a szakértők a közeljövőben robbanásszerű növekedéssel számolnak. Kinek éri meg?
 

Ahogy az autóiparban a kézzel fogható funkciók helyett egyre inkább a szoftveres és online szolgáltatásokkal tudják felpozícionálni termékeiket a gyártók, úgy kezdi a céges felhasználói szegmens is átértékelni a gépkocsi birtoklásával és használatával kapcsolatos beidegződéseket. Azzal nyilván mindenki egyetért, hogy az autó használati tárgy (hogy áruszállításra, szakemberek fuvarozására vagy arculatjavításra használjuk, az már részletkérdés), amit ilyenformán a klasszikus felfogásban igyekezett minél kedvezőbb feltételek mellett megvásárolni a cég. Ahogy például az irodai kávéfőzőt vagy a fénymásolót. Aztán a gyártók, a forgalmazók és maguk a felhasználók is rájöttek, hogy mindenki jobban jár, ha az irodai gépeket nem veszik meg, hanem bérlik, mégpedig minden tartozékkal egyetemben. A kávégép bérleti árában adott esetben az üzembe helyezés, a rendszeres feltöltés az időszakos karbantartás is benne van, ráadásul amikor a készülék hasznos élettartama végére ért, ahelyett, hogy a cég nyakán maradna egy működésképtelen, eladhatatlan, alighanem különleges hulladékkezelési igényű masina, a szerződést meghosszabbítva folytatólagosan gondoskodhatnak a munkatársak koffeinszükségletének kielégítéséről. De említhettük volna magát az irodát is mint takarító, biztonsági és internetes szolgáltatásokkal együtt bérelt szolgáltatási csomagot.

 

 

Havi fix

 

Ugyanezt a szemléletet alkalmazzák a nagyvállalatok autóparkjuk működtetése kapcsán is: vásárlás helyett hosszú időre (több mint egy évre) bérbe veszik a járműveket, azok teljes körű fenntartásáról pedig egy flottakezelő vállalkozás gondoskodik (amely gyakran megegyezik a bérbeadóval). Ezt nevezi teljes körű operatív lízingnek a szakma; a köznyelvben a tartós bérlet kifejezés terjedt el.

 

Az eredetileg Hollandiában kidolgozott konstrukció lényege, hogy a jármű-
üzemeltetésre szakosodott szolgáltató saját (gyakran nemzetközi) piaci tapasztalata alapján, összetett formulákat alkalmazva nagy biztonsággal előre kiszámolja, egy adott futamidő alatt, illetve futásteljesítmény mellett milyen költségekkel jár majd egy konkrét gépkocsi fenntartása – ez a konstrukció flottakezelő eleme –, illetve milyen kiadást jelent a vásárlás, valamint a futamidő végén az autó újraértékesítése – ez a finanszírozási ág. Ezek alapján kalkulálják ki aztán azt a havidíjat, ami jellemzően a futamidő végéig állandó, és az ügyfél igénye szerint akár minden járulékos költséget tartalmazhat, a kopó alkatrészek cseréjétől kezdve a típushibák (a jellemzően előforduló meghibásodások) javításán át az abroncsok cseréjéig. Ekkor a teljes futamidő alatt az üzemanyagon és az esetleges balesetek önrészén kívül szó szerint semmilyen extra költséggel nem jár az autó használata.

 

 

Megtakarítás

 

Természetesen a megbízó dönthet úgy is, hogy a szolgáltatásoknak csak egy részét rendeli meg, a többit pedig megoldja saját maga – mondjuk a szervizelést. Éppen ezeknél a szolgáltatásoknál mutatkozik meg azonban a flottakezelők másik nagy előnye: az az akár több tízezer autóra kidolgozott informatikai háttér és ügymeneti modell, amelyben minden tennivalónak és folyamatnak pontosan szabályozott rendje van. „Amíg ismerős, megbízható szervizbe hordom az autót, elvileg nincs baj. De mi van, ha egy vállalkozás több hónapon át az ország másik végében végez munkát, és közben javítani, szervizelni kell az autóját?” – veti fel Kovách Kristóf, az Arval Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. „Honnan lehet biztos abban, hogy azt és akkor cserélnek ki rajta, ami szükséges? És mi van, ha csak készpénzzel fizethet, vagy egy nagy értékű fődarab cseréje előtt előleget kérnek tőle a szervizben? Ha ellenben mi intézzük a szervizt, eleve olyan helyre küldjük, amely átment a rostánkon, a programunk pedig csak akkor engedélyezi a kifizetést, ha minden rendben megy – az ügyfél ebből annyit észlel, hogy autója határidőre elkészül, és mindezért egy fillért sem kellett fizetnie a helyszínen.”

 

Habár az operatív lízing igénybe vételekor az ügyfélnek értelemszerűen meg kell fizetnie a flottakezelő szolgáltatási díját is, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az optimalizált költségkezelésnek köszönhetően a végső elszámolásnál kisebb az összköltség – Kovách Kristóf szerint egy 20 autós flottánál nagy átlagban egyértelműen kimutatható egy átlagosan 11 százalékos megtakarítás.

 

 

Kényelem

 

Az egyautós mikrovállalkozásoknál nem feltétlenül jelentkezik ez az anyagi előny, ám itt is tagadhatatlan és felbecsülhetetlen pozitívum, hogy nem a cég munkatársának (kis cégeknél jellemzően az ügyvezető tulajdonosnak) kell sorban állnia, várakoznia, utána járnia, árakat egyeztetnie, és még sorolhatnánk. „Ahelyett, hogy szervizbe hordanák az autót, vagy a legjobb biztosítási ajánlatot kutatnák a weben, ügyfeleink saját vállalkozásukkal foglalkozhatnak, energiájukat és idejüket arra fordíthatják, amihez értenek, és amiből bevételük lesz” – mondja Trybek Gábor, a Business Lease Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy egy gyakorlott flottakezelő már a szerződés nulladik percében komoly összegeket tud megtakarítani az ügyfélnek. „Minél jobb egy autó maradványértéke a futamidő végén, annál kisebb lesz a havidíj. Ezért adott esetben előfordulhat, hogy hiába drágább egy típus, anyagilag mégis jobban jár vele az ügyfél – gondoljunk csak a használtpiacon eladhatatlan autó iskolapéldájára, a szövetkárpitos prémium gépkocsira.”

 

Nem biztos, hogy az olcsóbb a jobb: ez magára a tartós bérleti ajánlatra is igaz, intenek a szakemberek. Ha gyanúsan kedvező a havidíj, elképzelhető, hogy a konstrukció a későbbiekben rizikót rejthet, extra költségekkel, minőségi hiányosságokkal. Ennek elkerüléséhez az a tudatosság szükséges, amely a szakemberek szerint lassan, de biztosan terjed a hazai kkv-k körében is. Nem feltétlenül jutnak egyről a kettőre, amíg csak a könyvelő gondolkodik azon, hogy bizony jó lenne a tíz-tizenöt költségszámla helyett egyetlen, összesített számlát kapni minden hónapban, és mindig azonos összegről, vagy csak az ügyvezetőnek jut eszébe, hogy milyen bizonytalanságokat hordoz egy használt autó eladása. Ám amint egyre többen találkoznak a tartós bérlettel, úgy veszik egyre többen igénybe azt – Trybek Gábor szerint hollandiai anyavállalatuk ügyfelei között mind nagyobb arányban szerepelnek magánszemélyek is. Ahogy ez a piac eléri a kritikus tömeget, onnantól ugyanúgy meghatározó jelentőségű lehet a kis- és középvállalati szektorban, mint a nagyvállalatok körében.

Hirdetés átugrása →