A kortárs festmény most a sláger

Milyen trendek jellemzik a magyar műtárgypiacot, hogyan hatott rá a koronavírus-járvány; és még mindig az ötven feletti férfiak, orvosok és ügyvédek a tipikus vásárlók, gyűjtők? Erről beszélgettünk Kollmann Szilviával, a műtárgy.com és a művészeti tanácsadással foglalkozó Art Advisory Budapest alapítójával. Na meg arról, hogy néz ki náluk egy személyes tanácsadás.

Markánsan átalakult az utóbbi években a műtárgypiac Magyarországon is. Míg egy-két évtizede a tipikus vásárló az 50-es, 60-as éveiben járó ügyvéd vagy orvos volt, mostanában nagy számban jelent meg egy fiatalabb, 30-as 40-es korosztály. Ők már elsősorban a kortárs műtárgyakat vásárolják. Az ügyvédek, jogi pályán mozgók továbbra is aktívak, de felzárkóztak a cégvezetők, vállalkozók is. Csak egy dolog változatlan: a vásárlók, gyűjtők 80-90 százaléka ma is férfi, de ez egyáltalán nem magyar sajátosság. Mindenhol így van a világon, illetve egyre több házaspár együtt kezd műtárgyat gyűjteni.

Új generációk új ízléssel

Nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyi műgyűjtő van Magyarországon. Attól függ, pontosan mit értünk gyűjtőn. Azoknak a száma, akiknek ismert, jól dokumentált, sok tételből áll a gyűjteménye van, nem éri el az ötvenet. Ha azokat tekintjük, akiknek van több mint 15-20 tételből álló gyűjteményük, és nemcsak lakberendezési célból vásárolnak, nos, ők pár százan lehetnek. De a nagyobb aukciókat akár több ezren is figyelemmel követik, és több ezerre tehető azok száma is, akik rendszeresen vásárolnak műtárgyakat. Persze ennél sokkal szélesebb az érdeklődők, művészetet kedvelők köre. A műtárgy.comnak például 10 ezer regisztrált felhasználója és havonta 35 ezer egyedi látogatója van – mondja Kollmann Szilvia, a cég alapítója.

Az utóbbi években megjelent új generáció leginkább a kortárs művek iránt érdeklődik. Természetesen a nagy sláger a festmény, de kezdenek divatba jönni újra a szobrok és a tehetséges magyar művészeknek köszönhetően a kerámia és az üvegtárgyak is. Sőt az utóbbi öt-hat évben a fotográfiának is komoly gyűjtői köre alakult ki. Egyértelműen megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korban kezdődik a szenvedély. Ma már nemcsak a negyvenesek jelennek meg vásárlóként, gyűjtőként, az új generációs gyűjtők belépése a 30-35 év – mondja Kollmann Szilvia. Persze, aki egyszer beleszeretett a műtárgyakba, az jellemzően élete végéig gyűjtő és vásárló marad. De az megfigyelhető, hogy amikor valaki már televásárolta a házát, lakását......

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő, most extra kedvezményes áron.

Hirdetés átugrása →