Utazás a jövőbe - Koppenhága

Nyugat-Európa számtalan nagyvárosa küzd lehetőségeinek korlátaival. Egyre zsúfoltabbak az utcák, egyre kevesebb a beépítetlen terület, egyre piszkosabb és büdösebb a levegő. Valljuk be, turistaként senki sem ilyen körülmények között szeretne pihenni. Viszont van egy milliós főváros Európa nyugati felén, ahol úgy tűnik, kiváló munkát végeztek a modern várostervezők, városépítészek. Egyre csökken ott az autóforgalom, ellenben halrajként vágtáznak a biciklisek. Rengeteg park tarkítja a városképet, és tágasnak tűnik minden köztér. Na persze! Ez csak a jövő városa, ugye? Nem! Ez a jelen városa, Koppenhága.

Nyaralunk? Jó, de hova menjünk? Párizs? London? Róma? Barcelona? Kanári-szigetek? Hát, ezeket már kipipáltuk. Valami izgalmasabb? Valami frissebb? Koppenhága! A Wizzair és a Ryanair is heti több gépet indít, így kényelmesen kiválaszthatjuk magunknak a megfelelő időpontot. Három nap alatt, ha kellően fürgék vagyunk, bejárhatjuk a várost, minden látnivalójával együtt.

Dánul közlekedni…

A reptérről metró visz a belvárosba, 30 percnél nem is kell többet utaznunk. Ha már utazás, le kell szögeznünk, hogy Koppenhága ebből a szempontból is turistabarát. A közösségi közlekedés pontos és fegyelmezett, és leginkább a föld alatt zajlik. Viszont számtalan alternatíva van, hogyha kicsit izgalmasabbá akarjuk tenni az ott eltöltött napokat. Közlekedhetünk például biciklivel, ezzel máris dánabbul érezhetjük magunkat, hiszen a helyiek is szinte csak kerékpárt használnak erre. A Donkey Republic igen kedvező áron kínál megfelelő minőségű bringákat. Alapban percalapú a díjazás, de például 5000 forintos fix díjért már korlátlanul tekerhetünk 30 napi intervallumban. És ez még akkor is bőven megéri, ha csak néhány napot töltünk el a városban.

Másik lehetőség a Budapesten kétes sikerrel működő elektromos roller. Ha ezzel akarjuk felfedezni a várost, akkor már mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlnunk. Több szolgáltató közül választhatunk, a Voival például 10 perc száguldozás 1500 forintnyi koronába kerül, de az élmény garantált. Ha ennél felnőttesebb megoldást keresünk, akkor választhatjuk a Share Now elektromos autóit, érdekes módon ez szinte ugyanannyiba kerül, mintha rollereznénk. Mindhárom opciónál nagy előny az, hogy szinte bárhol felvehetjük és le is rakhatjuk a járművünket.

Világkonyha hétköznapian

A dán gasztronómia igen sokszínű, már-már annyira, hogy igazából nem is dán. Rengeteg street food court található szerte a városban, ezek közül kiemelkedik a Reffen, a főcsatorna partján. A nélkülözhetetlen burgerektől kezdve szusit, burritót vagy indiai lepényt is ehetünk egy ilyen helyen, de bármit is válasszunk, kiváló minőséget kapunk. Persze az árát is megkérik, ahogy Koppenhágában szinte mindennek. Egy basic hamburger 70-80 koronába kerül (majdnem 4000 forint), de nem is érdemes átszámolni forintra az ottani árakat, így sok szívrohamtól kímélhetjük meg magunkat.

Ha tényleg meg tudunk feledkezni az árakról, akkor benézhetünk egy Michelin-csillagos étterembe is, 16 ilyen van Koppenhágában. Egyik közülük a 108 nevű hely, amely, akárcsak a neve, roppant letisztult. A Michelin-csillag itt tényleg az ételek minőségét jelenti, nem tolják túl a puccoskodást. Fehér falak, egyszerű asztalok, feltűrt ingujjú pincérek. Amikor mi jártunk ott, a vírus idején, szinte csak dánok foglaltak helyet az asztaloknál. Úgy tűnik, Dániában nem kell hatalmas dolognak történnie, hogy felkeressenek egy ilyen éttermet.

A vendégek hétköznapi öltözetben, teljes nyugalommal fogyasztották el királyi étküket. Mi a Summer at 108 menüt választottuk; nagyjából az összes többi asztalnál is ugyanezt rendelték. A különbség talán csak annyi volt, hogy valaki kért hozzá bormenüt is, más pedig nem. Választhattunk volna az à la carte menüjükből is, érdekes módon az csak QR-kód alapján érhető el.

A menü igazi nyári ízbomba, 12 fogást és egy desszertet tartalmaz. Persze nem kell megijedni, a 12 fogást csak két részben tálalják, az első tulajdonképpen egy hideg előételtál, 9 csöppnyi különlegességet tartalmaz; míg a második rész maga a főétel. Az előételek már önmagukban olyan markáns benyomást tesznek a befogadóra, hogy alig győzzük felfogni, mit is eszünk valójában. Ezt a részt alapvetően a tengeri ízek dominálják: van itt makréla, kékkagyló, illetve homár is.

Hogyha nem annyira rajongunk a tenger gyümölcseiért, akkor is számtalan fogásból csemegézhetünk. Találhatunk például borjút, kétfélét is. Egyrészt pácolt borjút, tormával és csipkebogyómag-olajjal. Másrészt borjúmájat pirított árpával és bükkmakkal. A második rész, gyakorlatilag egy főétel körettel és savanyúsággal, sokkal kevésbé merész, mint az előételek. Egy jól átsütött császárszalonnát kapunk fűszernövényekkel és savanyú uborkával. Persze ember legyen a talpán, aki végig tudja enni a csípősebbnél csípősebb növények sorát. A desszert sem túl egyszerű: jeges bodza tojássárgájával és japáncitrommal. Az íze azért nem ennyire bonyolult, kellemes és könnyed lezárása ennek a bátor, vad, nyári menünek.

Közelebb a tökéleteshez

Koppenhága egyik nagy előnye, hogy nincsenek kötelező látnivalók, ahol hosszú sorokban kígyóznak az emberek. Szinte minden épület, minden utca egy-egy minilátványosság, így nem is muszáj konkrét tervekkel érkezni. Persze említhetnénk Christianiát mint kivételt....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin őszi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

 

Hirdetés átugrása →