A magyar tenger aranykora

Ha megnézzük, hogy az utóbbi öt évben hogyan alakult a kereslet, és változtak az árak Budapesten és a Balatonon, azt látjuk, hogy messze jobban teljesített a magyar tenger partja. Erőteljes kereslet, stabilan emelkedő árak jellemezték a Balatont. Nagyon úgy tűnik, hogy a lendület idén is kitart. Sőt…!

Hatszázezer forintos, sőt a hétszázezer forintot közelítő négyzetméterárak. Nem, ezek nem budapesti, hanem Balaton-parti kínálati átlagárak. És erősen közelítik az átlagos budapesti árakat. Ha megnézzük az árak és a kereslet alakulását (lásd a grafikont), jól látható, hogy Budapesthez viszonyítva már 2016-tól kezdődően egyértelműen felértékelődött a Balaton. 2019 őszétől kezdődően pedig szinte két teljesen eltérően mozgó piacról beszélünk. Budapesten trendszerűen gyengült a kereslet, és már csak nagyon szolidan emelkedtek az árak, a Balatonon azonban nemcsak kitartott a lendület, hanem még új erőre is kapott.

Eltűntek a befektetők

Korábban a befektetési célból vásárlók komoly kereslettel voltak jelen a budapesti ingatlanpiacon, egyes számítások szerint a belső kerületekben ők adták a kereslet majd felét. De a külföldiek szerepe is meghatározó volt, harmincszázalékos súllyal. Aztán szinte egyik hónapról a másikra a budapesti ingatlanpiacon minden megváltozott. A törés egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz 2009 nyári bevezetéséhez köthető. Jól láthatóan ekkor érezték úgy a befektetési célból vásárlók, hogy már nem annyira attraktív a főváros ingatlanpiac.

A koronavírus erre még rátett egy, két, sok lapáttal, és szinte eltűntek a befektetési célból vásárló külföldiek – magyarázza a folyamatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Mint mondja, az inga most a másik oldalra leng ki. Nincs rövid távú lakáskiadás, hiszen nincs nemzetközi turizmus, emiatt a megtérülés sokkal kisebb, és ahogy ő látja, idén nem is lehet komoly változásra számítani.

Bár a kereslet gyenge, az árak mégsem csökkentek, lényegében trendszerűen stagnálnak az utóbbi két évben. Ez pedig azt is jelenti, hogy a befektetési célból vásárlók számára ezek az árak még nem jelentenek jó beszállási lehetőséget. Természetesen a belső, turisztikailag érintett kerületeket tekintve ez sokkal dominánsabb tényező, mint a külső kerületek esetében. Ráadásul az is megfigyelhető, hogy a kertvárosi családi házas övezetek egyértelműen felértékelődtek, nemcsak a zsúfolt belvároshoz, hanem a lakótelepekhez képest is.

Home office a parton

A balatoni ingatlanpiac ezzel szemben.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin tavaszi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő, most extra kedvezményesen.

Hirdetés átugrása →