Így alakult az ipari termelés

Áprilisban 3,0 százalékkal elmaradt az ipari termelés az egy évvel korábbitól, naptárhatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becsléséből.

A termelés az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – írja az MTI. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban.

 

A munkanappal korrigált adat jelentős eltérését a nyers adathoz képest az okozza, hogy idén áprilisban hárommal kevesebb munkanap volt, mint tavaly. Tavaly áprilisban kiugróan magas növekedés volt. A havi adatban kimutatott visszaesés elsősorban a járműgyártásban bekövetkezett termeléscsökkenés következménye.

 

Idén az áprilist kivéve ezt megelőzően minden hónapban emelkedett az ipari termelés volumene: januárban 6,9, februárban 2,7, márciusban pedig 13,4 százalékkal a nyers adatok szerint. A munkanappal kiigazított adatok alapján az év minden hónapjában növekedés volt, januárban 2,0 százalékkal, februárban 7,1 százalékkal, márciusban 10,0 százalékkal nőtt a termelés.

 

Az áprilisi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, június 14-én közli második becslése alapján a KSH – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Hirdetés átugrása →