Mentsvárak recesszió idején

Egyre csak gyűlnek a gazdasági problémák, kockázatok a világban, sok elemző recessziót jósol. Megnéztük, ilyen időkben melyek lehetnek azok a befektetések, amelyek menedék eszközt jelenthetnek.

A világ nagy jegybankjai az idén változtattak korábbi állás pontjukon, és lazábbak, galamblelkűbbek lettek, mint 2018 végén voltak. Ez arra elég volt, hogy a 2018 végi tőzsdei árzuhanást megállítsa, de igazán jó hangulatot nem okozott a részvénypiacokon. Az év egy részében az eddigi történelmi csúcsok közelében mozogtak a fontosabb részvényindexek, de határozott irány nélkül. Sok szakember és sok számszerű mutató szerint a fejlett országokban a részvények túlárazottá váltak.

A kötvénypiacok is csúcsra jártak, a német, olasz, spanyol állampapírok hozama történelmi mélységbe süllyedt. Az állampapírok elképesztő, korábban teljesen lehetetlennek tűnő árszintekre értek, ezekhez súlyosan negatív hozamok társultak. Az ingatlanok árazása is sok országban – mint az angolszász vagy skandináv államok – a 2008 előtti rekordok közelébe vagy fölé ért.

Egyes szakemberek „mindenlufiról” beszéltek. Szerintük a jegybanki gazdaságélénkítések mellékhatásaként a legtöbb befektetési eszköz árfolyama irreálissá vált. A főleg az USA, az Euro-zóna és Kína jegybankjai által nyomott friss pénzek keresik a helyüket, hol ide, hol oda áramlanak jobban. De alapvetően eltorzítják, felfújják a befektetési eszközök árát.

Eközben a korábbi politikai félelmek helyét egyre inkább a gazdasági problémák vették át...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin októberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →