Viszik mint a cukrot

Közel 8500 milliárd forint - ennyi volt a forintban kibocsátott lakossági állampapírok állomány július végén a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatója szerint. Egy hónap alatt nagyjából 5 százalékkal nőtt az állomány, ez elsősorban a MÁP+ kimagasló értékesítésének köszönhető.

Július végén, a forintban kibocsátott lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8500 milliárd forintot. Mindez 426 milliárddal több a június végi adatnál. Az adatokból jól látszik, hogy a szuperállampapírnak becézett MÁP+ állománya júliusban 534 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes júliusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett, egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír állománya tudott még növekedni, közel 53 milliárd forintot. Az össze többi kategóriában csökkent az állomány.
A legnagyobb mértékben a Kétéves Magyar Állampapírnál egy hónap alatt több mint 91 milliárd forinttal. Ezt a Féléves Magyar Állampapír követte közel 47 milliárdos csökkenéssel, de az Egyéves és Bónusz Magyar Állampapír állománya is visszaesett. A számokból jól látszik, hogy a lakossági állampapírok állományának gyors bővülése egyértelműen a MÁP+ papírnak köszönhető, amelyből heti szinten több mint 80 milliárdot jegyez le a lakosság az utóbbi időszakban. 

Hirdetés átugrása →