Tisztaság az üzemben és az üzletben

A győri Jankovits Engineering Kft. életében még soha nem volt ilyen jelentős a rendelésállomány, mint most. A járvány miatt visszafogottabb 2020 után a cég idei forgalma minden bizonnyal meghaladja majd a korábbi évek legmagasabb értékét is. Most a fő kihívást a megrendelések teljesítése jelenti, határidőre, magas minőségben.

Jankovits István 1992-ben döntött úgy, hogy az alkalmazotti státusát feladva önálló tevékenységbe kezd. Előtte harminc évet töltött a Rábában, az akkori Magyarország legszínvonalasabb gépipari vállalatánál. Ott több mint 100 újítást adott be az évek során, melyek mind azt célozták, hogy jobban, olcsóbban lehessen elvégezni az adott feladatot. Többek között erre is alapozva megérett benne az önállósodás gondolata. Családi háza garázsában két korábbi munkatársával lett egyéni vállalkozó. A hidraulikus gépek területén láttak piaci lehetőséget. Javítással, felújítással, szervizeléssel foglalkoztak, igyekeztek minél több egyedi gépet, technológiát megismerni. Már ekkor arra készültek ugyanis, hogy maguk is gyártsanak majd hasonlókat.

A Jankovits Hidraulika Kft. végzett szervizmunkákat nagy cégeknek is, amelyek egy idő után – értékelve a szakmai minőséget – egyre gyakrabban kértek tőlük műszaki megoldást valamilyen régóta húzódó problémájukra. Egyre komplexebb feladatokat kaptak, s így jutottak el egyedi gépek tervezéséig és kivitelezéséig, gyártósorok automatizálásáig.

Készülni kell a válságra

Persze a Jankovits Hidraulikát sem kerülték el a nehézségek. „Ha valaki vállalkozást indít, jó, ha már abban a pillanatban készül is egy válságra, mert nincs olyan cég, ahol az be ne következne. De amikor valóban megérkezik, meglepődik az ember” – emlékezett Jankovits István. Ők is átestek több krízisen. Ilyen volt a tőkehiányos, körbetartozásos időszak, amikor egy hitel miatt a családi házat is fel kellett ajánlania fedezetként; vagy az, amikor hónapokat csúszott egy teljesített megrendelés jelentős összegű díjának kifizetése.

A válságokból is igyekeztek tanulni a cégnél. Recesszió, a fejlesztések visszafogása idején önmagukra koncentráltak: bővítették szervizkapacitásukat, korszerűsítették az értékesítést, átszervezték a cég belső működését, tovább képezték, oktatták a munkatársakat.

A telephelye fejlesztése terén is nagy utat tett meg a vállalkozás. A családi ház mellől 1997-ben költöztek a Győri Ipari Parkba, ők voltak ott az első teljesen magyar tulajdonú vállalkozás. Az épületet azóta többször bővítették, jelenleg 1900 négyzetméter gyártó- és fejlesztőcsarnok, valamint 900 négyzetméter iroda áll rendelkezésükre.

Ügyvédből ügyvezető

Időközben a generációváltás kihívásaival is megküzdött Jankovits István. Richárd fia budapesti ügyvédi praxisát adta fel 2012-ben, hogy hazatérjen a családi cég élére, apja mellé. Ebben az is közrejátszott, hogy 2000-től 2012-ig ügyvédként dolgozott, s némileg belefáradt abba a munkába. Apja pedig – már életkora miatt is – úgy látta, mielőbb elhatározásra kell jutni, miként fog működni a cég a jövőben. „A kérdést eldöntendő, 2011 amolyan átmeneti időszak volt az életemben. Félig ügyvéd voltam, félig a cégnél dolgoztam. Majd döntöttem: inkább a családi céggel foglalkozom. S ezt egyáltalán nem bántam meg” – idézi fel dr. Jankovits Richárd. Természetesen fontos szempont volt a tudat, hogy a családból valakinek tovább kell vinnie azt, amit az alapító a nulláról indulva elért.

„Az egyértelmű volt, hogy sokat kell tapasztalnom, hiszen korábban nem volt gyakorlatom ezen a területen. Lépésről lépésre igyekeztem haladni, megismerni és átlátni az itteni folyamatokat. Az évek alatt mind apámtól, mind a munkatársaimtól nagyon sokat tanultam. Pénzügyi, gazdasági vonalon szerintem elég sokat fejlődtem, sok mindenbe beletanultam már. Az általános vezetői feladatoké pedig egy olyan terület, hogy folyamatos fejlődést igényel, és ez így lesz húsz év múlva is” – jegyezte meg az ügyvezető, aki kulcsterületnek tartja a HR-es tevékenységet is. Az egyedi gépgyártásban ugyanis egyedi szaktudással rendelkező emberek dolgoznak. Ezeket a jó szakembereket meg kell tartani, hogy azt a minőséget, amit maguktól elvárnak, folyamatosan nyújtani tudják az ügyfeleiknek, és rendre szükség van bővülésre is. Nem kis feladat ma olyan fiatalokat találni, akik felkészültek, tehetségesek és kellően motiváltak ahhoz, hogy ebbe beletanuljanak.

Fontos mérföldkő volt a vállalkozás életében 2017 is. A cég akkor névváltoztatással ünnepelte 25. születésnapját, azóta folytatja tevékenységét Jankovits Engineering Kft. néven. Ezzel egyrészt azt kívánták jelezni, hogy tevékenységük immár jelentős részben a mérnöki munkán alapuló egyedi gépek gyártásából áll, ez adja forgalmuk mintegy kétharmadát; a névben szereplő idegen szó pedig arra utal, hogy a globális piac szereplőjévé váltak. Árbevételük nyolcvan százaléka euróban realizálódik.

Növekszik a cég

Mára tehát középvállalattá nőtt a társaság az egyedi gépek, hidraulikus berendezések tervezése, gyártása, szervize és a hidraulikus alkatrészek kereskedelme területén. Az ipari automatizálás és robottechnika iránti egyre növekvő igény lendületben tartja a céget, 2014 óta az erőteljes növekedés jellemzi. A pénzügyi számok mellett ez létszámban is megmutatkozik: jelenleg 80 fővel dolgoznak, a munkatársak csaknem fele mérnök.

Immár mind a négy nagy, Magyarországon működő járműgyártó cégnél jelen vannak. A Stellantisszal (korábban Opel) eddig egyáltalán nem volt kapcsolatuk, de a közelmúltban elnyertek tőlük több jelentős értékű megbízást. Az előző években a Suzukinál is jóval kisebb horderejű munkáik voltak, mint a mostaniak. Az Audival eddig inkább kereskedelmi kapcsolatban álltak, most készítik nekik az első automatizálással kapcsolatos projektet. A Mercedes esetében pedig egy szerelősorba illesztett rugalmas mozgásterű berendezést szállítanak, ez is újdonság.

Az ilyen első munkáknál mindig az a cél, hogy azokra jó referenciaként tekintsenek a megrendelők, ami újabb munkákat hozhat. Most jelentős kihívás számukra is, hogy világszerte mutatkozó alkatrész- és alapanyaghiány dacára teljesíteni tudják a megrendeléseket. A Jankovits Engineering jelentős raktárkészlettel dolgozik, ez most sokat segít a hiány pótlásában. De hogy a határidőket és a minőséget is hozni tudják, ahhoz adott esetben bővülésre van szükség, a szakemberek megtalálása pedig nem egyszerű. Év eleje óta keresnek például hidraulikus szervizmérnököt, valamint villamos- és gépész-tervező mérnökre, gépszerelőkre is szükségük van.

A bővítés határai

A rendelkezésre álló infrastruktúráról az ügyvezető elmondta, úgy látja, jó ideig nem lesz szükség bővítésre. Az egyedi gépgyártás, a hozzá szükséges sokfajta komplex tevékenység nem bővíthető a végtelenségig. Az a céljuk, hogy a technikai újdonságokat mindig integrálják a tevékenységükbe, és a minőségben mindig nyújtsák a maximumot.

Az export terén is az a törekvésük, hogy azokon a területeken találjanak partnereket, amelyekben igazán jók. Gyártósorba illeszthető hidraulikus tesztberendezésből már nyolcat értékesítettek az USA-ba, egyet pedig Kínába – ez a gép a Tesla gyártásához kapcsolódik.

„Ezzel együtt az szerepel a középtávú céljaink között, hogy az egészségiparban és az élelmiszeriparban referenciákat szerezzünk – mondta dr. Jankovits Richárd. – Mindkettő növekvő és a válságokra kevésbé érzékeny piac. Mi most 75-80 százakéban függünk a járműipartól, ezeket a kapcsolatainkat is szeretnénk természetesen megtartani és bővíteni.”

Azonos értékek

Mindezek mellet a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek az online marketingre. A járvány részben rákényszerítette a cégeket az internetes felületek alkalmazására, online kiállításokon, tárgyalásokon, meetingeken való részvételre. A Jankovits Engineeringnél látják ezek hasznát, és egyre inkább beépítik a normál működésükbe. Kiemelt a jelenlétük a közösségi médiában is, hiszen enélkül ma már nem lehet eredményes a reklámozás és a marketing.

Arról is megkérdeztük az ügyvezetőt, miért volt számára könnyű a beilleszkedés annak idején. Mint mondja, személyisége hasonlít apjáéhoz, amit értéknek tart, azzal ő is tud azonosulni. Apja egy megállapítását idézte: „egy csepp olaj ötven liter vizet tud beszennyezni”. Ezt szem előtt tartva végzik munkájukat, ügyelnek a takarékosságra, a tisztaságra.

S ez nem pusztán az üzemcsarnok fehér padlózatát jelenti, hanem a korrektséget is. „Én nem tartozom a pesszimisták közé, úgy látom, Magyarországon az iparban ma jobb a helyzet minden téren, mint tizenöt-húsz évvel ezelőtt. Aki jó minőséget állít elő, tud érvényesülni.”

Hirdetés átugrása →