Fejlesztené az agrárhitelezést az MKB

Tavaly év végén a magyar mezőgazdaság hitelállománya mintegy 560 milliárd forint volt a Földművelésügyi Minisztérium adatgyűjtése alapján, beleértve az egyéni és társas vállalkozásokat is. A hitelállományból az MKB Bank 8-10 százalék közötti piacrésszel bír. Az agrárágazat várható finanszírozási igényének növekedése miatt az agrárhitelezési üzletágat fejleszteni kell.

A pénzintézet tájékoztatása szerint az agrárszektor finanszírozása sokrétű, heterogén ügyféligényeken alapul, így a kapcsolódó szolgáltatási palettát is ez jellemzi – írja az MTI.

 

A bank fontos szempontként viszi figyelembe az ügyfélméretet, illetve a gazdálkodási szerkezet összetettségét. Ennek alapján a bank az egyszerűbb, az ügyfelek likviditási helyzetét támogató konstrukciók továbbfejlesztésében lát további lehetőséget: az Agrár Széchenyi Kártya, a faktoring és a támogatás-előfinanszírozás területén. Emellett a komplexebb termelési és feldolgozóipari folyamatok finanszírozása szintén fejlesztési terület lehet.

 

A közvélekedéssel ellentétben az MKB Bank szakemberei szerint az agrárszektor egy digitálisan érett, az innovációra fogékony ágazat. Ez pedig jó alapot ad a fejlesztésekhez kapcsolódó speciális finanszírozási formák kialakítására. Ezt alátámasztja az MKB Euroleasing 2016-os eredményes működése is. Ezért az MKB Bank az agrárszektor finanszírozásában fontos szerepet szán az MKB bankcsoport lízingcégének, az MKB Euroleasingnek. A jelenlegi tapasztalatokat figyelembe véve átlagosan a finanszírozás 20 százalékát egészítik ki lízing-konstrukciókkal.

 

Az MKB erősíteni kívánja a hagyományos vállalati célpiac mellett a mikro- és kisvállalati szektor finanszírozását is. Ez utóbbi célkitűzés alapján írtak alá egy együttműködési megállapodást a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (Megfosz).

 

Az innovációs igények miatt jelentős bővülést prognosztizál az MKB Bank az agrárágazatban, ami meghaladhatja a vállalatfinanszírozási piac átlagos növekedési ütemét. A pénzintézet portfóliójában ezért az agrárszektor gyakorlatilag a nemzetgazdasági súlyát reprezentálja, így 6-8 százalék közötti értéket képvisel, ám ezt az arányt növelni kívánják – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Hirdetés átugrása →