Egyre népszerűbb az állampapír

Májusban csaknem 56 milliárd forinttal, 6126,1 milliárd forintra emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány, kedvező változás, hogy a vásárlások a hosszabb futamidők felé mozdultak el.

Májusban a kétéves állampapírt vásárolták legszívesebben, de jelentősen emelkedett az infláció-követő prémium magyar államkötvények (pmák) eladása is – írja az MTI.

 

A kétéves állampapírból májusban 56,9 milliárd forint értékben vásároltak, így az állomány 225,8 milliárd forintra nőtt.

 

A pmák állományának növekedését mérsékelte, hogy 184 milliárd forint összegben járt le sorozat, a többletértékesítés ellenére ezért lett a nettó kibocsátás mínusz 7,7 milliárd forint, az állomány pedig 1454,2 milliárd forint.

 

Az állampapír állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy (kkj) állománya 13,6 milliárd forinttal, 2974,3 milliárd forintra nőtt.

 

Az ÁKK adataiból kiderül: május végén a lakosság kezében 6247,1 milliárd forint összegű forint- és devizakötvény volt, ezen belül a deviza állomány 121,1 milliárdot tett ki.

 

Az adósságkezelő továbbra is elkötelezett abban, hogy a hosszabb futamidejű állampapírok értékesítésének ösztönzésével javítsa az adósság szerkezetét annak érdekében, hogy a jelentős mennyiségi növekedés időszaka után minőségi javulás következzen be az állomány összetételében – olvasható az MTI beszámolójában.

Hirdetés átugrása →