eBiz: egyszerű, hasznos, biztonságos

Banki ügyintézés, napi pénzügyek, könyvelői kapcsolattartás. Mindezt egy felületen minden érintett kolléga egyszerre használhatja az eBIZ rendszerében. Jósvai Tamás, az OTP eBIZ Kft. ügyvezetője szerint a szolgáltatás elsősorban olyan kis- és közepes vállalkozásoknak lehet optimális, amelyeknek fontos, hogy pénzügyeiket gyorsan és egyszerűen intézzék.

Az eBIZ újszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a kkv-k számára. Miben áll a rendszer újdonsága?

 

Olyan, Magyarországon is egyedülálló felhő alapú szolgáltatás az eBIZ, amelynek segítségével lényegesen gyorsabban és egyszerűbben intézhetik pénzügyeiket a kis- és közepes vállalkozások. Az eBIZ szolgáltatást használók ugyanis egy felületen végezhetik a számlázást, a banki átutalások kezelését, valamint nyomon követhetik cégük aktuális pénzügyi helyzetét. A rendszer legfontosabb előnye, hogy a pénzügyi tranzakciós adatokat minden érintett fél (vevők, beszállítók, kereskedelmi partnerek, könyvelők) ugyanazon a platformon keresztül érheti el, meggyorsítva és átláthatóvá téve ezáltal a mindennapos ügymenetet. A cég munkatársai könnyen hozzáférhetnek a kibocsátott és beérkezett számlákhoz, a könyveléshez szükséges adatokhoz, ellenőrizhetik a banki tranzakciókat, valamint könnyen érthető kimutatásokon látják vállalkozásuk kiadásait és bevételeit. Az eBIZ szolgáltatás egyébként nemcsak Magyarországon unikális, egyelőre a kelet-közép-európai régióban sem nagyon van hasonló megoldás.

 

A felhő alapú szolgáltatásoknál mindig kulcskérdés a biztonság. Akik adataikat féltve ódzkodnak az ilyen típusú szolgáltatásoktól, azoknak hogyan tudja eloszlatni a kétségeit?

 

Ma már a legtöbb innovatív digitális alkalmazás a felhőben fut, és ez a tendencia egyre inkább hódít a világban. A felhő alkalmazások kétségtelen előnye, hogy az ott tárolt vagy kezelt adatok nem vesznek el, bárhonnan, bármikor elérhetők – nem fordulhat elő olyan eset, hogy a felhasználónak tönkremegy a számítógépe, és az összes céges adata elvész. A magas szintű bankbiztonsági sztenderdeknek köszönhetően az eBIZ szolgáltatást használó cégek adatai külső fél számára hozzáférhetetlenek. A rögzített adatokat titkosítva, illetéktelen fél számára nem értelmezhető módon kezeli az eBIZ rendszere. A szolgáltatás működésére egyébként ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak, mint az OTP internetbanki rendszerére.

 

Kiknek ajánlaná a kkv-körből elsősorban ezt a szolgáltatást?

 

Elsősorban olyan kis-, mikro- és közepes vállalkozásoknak javasoljuk, ahol a könyvelést külső cég vagy kolléga végzi, illetve nem használnak komolyabb vállalatirányítási rendszert. Fontos, hogy rendelkezniük kell OTP vállalkozói internetbankos eléréssel. Bátorítunk minden olyan kkv ügyfelet, amely nyitott a digitális megoldásokra, hogy próbálja ki ingyen az eBIZ-t. A szolgáltatás segítségével a mindennapos adminisztráció átláthatóbbá és egyszerűbbé válik.

 

Milyen különböző csomagok vannak, és milyen díjstruktúrával számoljanak a potenciális ügyfelek?

 

A szolgáltatásunk havidíjas, és az egyszerűbb ügyintézést szem előtt tartva online lehet szerződni is. Ami mindenképpen szükséges hozzá, hogy a cég rendelkezzen OTP vállalkozói számlával, illetve az ahhoz tartozó OTP direkt szerződéssel. Az eBIZ három különböző csomagot kínál ügyfelei számára. Ezek közül jelenleg (lapunk zártakor, május közepén – a szerk.) még csak az„S” csomag érhető el, mely a kisebb számlaforgalmú partnereink számára lehet optimális megoldás. A bevezető szakaszban 3 hónapon keresztül a szolgáltatás ingyenes, ide értve a partnerfigyelés és a kimutatások készítése funkciókat is, ezt követően mindössze 1790 forintos nettó áron érhető el. A hamarosan elérhető „M”, illetve „XL” csomag olyan cégeknek lehet jó választás, amelyek számlaforgalma nagyobb, hiszen ezek a csomagok pluszszolgáltatásokat tartalmaznak, és nagyobb mennyiségű ingyenes e-számla kibocsátására adnak lehetőséget. A két csomag nettó havi díja 2790, illetve 4790 forint lesz, de a bevezető szakaszban ezeket is jelentős kedvezménnyel kínáljuk.

 

Milyen szintű digitális tudás szükséges ahhoz, hogy valaki használja ezt az új szolgáltatást?

 

Gyakorlatilag bárki számára egyszerűen használható a szolgáltatás, aki rendelkezik internetes hozzáféréssel és böngészővel. Az eBIZ felületét úgy alakítottuk ki, hogy már elsőre is könnyen átlátható, logikus és felhasználóbarát legyen, így a legminimálisabb internetes tapasztalat is elegendő a rendszer megfelelő használatához. Már a tervezésekor figyeltünk arra, hogy leendő ügyfeleinknek ne kelljen sem mély digitális ismeretekkel, sem pénzügyi-számviteli tapasztalattal rendelkezniük. A cél ugyanis éppen az volt, hogy bárkinek segíteni tudjuk a munkáját, aki egy személyben építi a saját vállalkozását, és menedzseli az ügyvitelét.

 

Még csak rövid idő telt el a szolgáltatás bevezetése óta, milyen tapasztalataik vannak?

 

Sok visszajelzés érkezik a már regisztrált ügyfeleinktől, ami azért pozitív, mert bizonyítja, hogy a piac már nagyon várta ezt a fajta új pénzügyi megközelítést. Többen nemcsak véleményt alkotnak, hanem konkrét fejlesztési igényeket is megfogalmaznak. Várjuk a további tapasztalatokat is, hiszen ezekből építkezünk, és tudunk minél gyorsabban fejlődni. Egyébként a lehető legéletszerűbb megoldások kialakításának érdekében már a fejlesztés kezdeti stádiumában is bevontunk cégvezetőket. Ezzel a bevált gyakorlattal a bevezetést követően sem szakítunk, így ügyfeleinkkel rendszeresen konzultálunk, és teszteljük a fejlesztési elképzeléseink létjogosultságát is. Ez egy közös alkotói folyamat.

 

Milyen felhasználó számot céloznak meg az év végére?

 

A mi potenciális piacunk az internet banki eléréssel rendelkező OTP-s vállalkozói ügyfeleket öleli fel. Ezen belül azt az ambiciózus célt tűztük ki, hogy a célcsoportunkba tartozó mikro-, kis- és középvállalati ügyfelek közül az év végére minden ötödik már használja ezt az új szolgáltatást. Az eddigi érdeklődés összhangban van ezzel a várakozással.

 

 

Hirdetés átugrása →