Amikor a bitcoin meghódította a Wall Streetet

Újabb és újabb rekordokat döntött az idén a bitcoin és sok más kriptodeviza, miután vállalatok és intézményi befektetők is felfigyeltek rá. Az árakat a jegybankok és kormányok gazdaságélénkítő erőfeszítései is hajtják, a bitcoin digitális aranyként vonult be a befektetési világba.

 

Hatvanezer dollárnál járt a bitcoin árfolyama e cikk írásakor, ez öt-tízszerese a 2020 első felében jellemző értékeknek. De erős ingadozása miatt nem lenne meglepő, ha ennek felébe vagy éppen kétszeresébe kerülne, mire ezeket a sorokat olvassák. A második számú kriptodeviza, az Ethereum-hálózat ether nevű digitális érméje is 10-15-szörözött. Az összes kriptodeviza piaci értéke már 1700 milliárd, azon belül a bitcoiné 1000 milliárd dollár felett volt.

Vajon ez azt jelenti, hogy a kriptodevizák híveinek lett igazuk, és ez az évszázad egyik nagy találmánya, amely átütő sikert aratott? Vagy csak nagyobbra fújták a lufit, a pilótajátékot, mint bárki gondolta volna, és még nagyobb kipukkadásra számíthatunk? Miben különbözik a 2021-es kriptodeviza-őrület a 2017-estől?

Mitől más ez, mint a többi?

A hatalmas áremelkedés több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, de a legnagyobb változásként az „intézményi adaptációt”, vállalatok, alapkezelők, vagyonkezelők megjelenését teszik az első helyre. A bika piac akkor indult el, amikor októberben a Paypal online fizetési platform bejelentette, hogy elfogadja és támogatja a kriptodevizákat. Néhány közepes jelentőségű vállalat pedig bitcoinfelvásárlásba kezdett, például a Twitter vezérigazgatójához kötődő Square és a MicroStrategy.

Hova indul ez a vonat?

Induló vonatról van szó, vagy egy olyanról, amely éppen a szakadék peremén billeg? A kriptodeviza-hívők szerint még annyira kevés intézménynek és magánszemélynek van a szektorban befektetése, hogy csak egy hosszú folyamat kezdetén vagyunk. A bitcoin ára pedig simán újabb szintet léphet, egy nagyságrenddel is feljebb mehet, vagyis több tízezer dollárról több százezer dollárra. Nem ritkák már a 300-500 ezer dolláros előrejelzések, sőt van, aki az egymillió dollárt is be meri dobni, vagy hosszú távra egyenesen végtelen áremelkedést jósol. Persze ezek a szakértők általában elfogultak, és pozícióból beszélnek (van bitcoin-befektetésük).

Változatlanul vannak azonban olyan szakemberek is, akik szerint a kriptodevizák nem érnek semmit, nincs fundamentális értékük. Az egész egyetlen nagy pilótajáték, ahol mindenki, aki vásárol, abban reménykedik, hogy lesz egy még nagyobb bolond, aki még többet ad érte. Mások szerint a kriptodevizák használati értéke sem olyan nagyszerű, a pénzügyi rendszerben a nagyobb reformok, a hagyományos bankokra leselkedő veszélyek inkább a fintech (pénzügyi technológiai) alkalmazások oldaláról várhatók. (Például Revolut, Robinhood és számtalan társuk.)

A pénzeső hajtja magasba

Az intézményi befektetők megjelenése egyszerre ok és következmény, ahogy egymást követik, utánozzák. De van egy mögöttes ok a kriptodeviza-bikapiac mögött, nem más, mint .....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámúban jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő, most extra kedvezményesen.

Hirdetés átugrása →