Hatékonyan egészíti ki a Növekedési Kötvényprogram a vállalati hitelezést

A járvány lecsengésével a hitelezés mellett az alternatív forrásbevonásra is nőtt a cégek igénye: a Magyar Bankholding tagbankjainak tapasztalatai szerint az idei év második negyedévében is dinamikusan bővült a kötvénykibocsátás a közép- és nagyvállalatok körében. A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport összesített vállalati hitelpiaci súlyukat jelentősen meghaladva vesznek részt a Növekedési Kötvényprogramban: 2021. második negyedévének végére a piaci szereplők – az MNB által birtokolt állományon kívüli – befektetései tekintetében a kibocsátott kötvényállomány negyedével rendelkeztek együttesen, és további bővüléssel számolnak.

Nemcsak a vállalati hitelezés, a kötvénykibocsátás is erősödött az elmúlt hónapokban a hazai piacon. A jegybank Növekedési Kötvényprogramja keretében kibocsátott állomány idén márciusban átlépte az ezermilliárd forintot, amely azóta is dinamikusan, hónapról hónapra átlagosan 10 százalékkal gyarapodik, az állomány 2021. július végére már több mint 1515 milliárd forintot ért el, összesen 79 kötvénykibocsátás révén.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézetek a kötvénypiac aktív szereplői. Az MNB befektetéseit is figyelembe véve, az összes kötvény több mint 10 százalékát birtokolták a második negyedév végén, míg a jegybankot nem számítva, a kereskedelmi bankok és egyéb üzleti szereplők közötti részesedésük 25 százalékos a több mint 140 milliárd forintos kötvénycsomaggal, ezzel meghaladva a vállalati hitelpiacon meglévő, mintegy 19 százalékos együttes súlyukat. A Magyar Bankholding tagbankjai eddig közel 40 kibocsátásban vettek részt, így támogatva számos cég piaci megjelenését.

A jegybank által 2019-ben indított, a vállalati kötvények elterjedését támogató kötvényprogram egyre népszerűbb a cégek körében, és a befektetők is nyitottak a vállalatok ily módon történő finanszírozására. Továbbra is jellemzően a hitelintézetek jegyzik le az ügyfeleik kötvényeinek jelentős részét, azonban egyre nagyobb szerep jut a további intézményi befektetők jelenlétének, különösen a jobb minősítésű kibocsátók papírjai tekintetében.

A Magyar Bankholding tagbankjai jelenleg is több mint 10 tervezett kibocsátásban történő részvétel lehetőségét vizsgálják, és továbbiakkal is számolnak a második félévben, így a következő hónapokban tovább nőhet a részesedésük a kötvényprogramban. Az MNB által bevezetett zöld finanszírozási tőkekönnyítések miatt várhatóan előtérbe kerülnek a zöld vállalati kötvénykibocsátások, ami újabb üzleti lehetőségeket jelent. Emellett az MFB garanciaprogramja is jótékonyan hat a befektetői kockázatvállalásra.

„A Növekedési Kötvényprogram központi szerepet játszik a hazai kötvénypiac megerősítésében, hiszen érdemi segítséget nyújt a nagyvállalatok számára, hogy diverzifikálják eddigi forrásstruktúrájukat, és szélesítsék befektetői körüket. A Magyar Bankholding tagbankjaiban a partnervállalatainkkal meglévő, sokrétű kapcsolatunk egyik fontos elemeként tekintünk a kötvényprogramra, meglévő ügyfeleink gyakran el is várják tőlünk, hogy a kibocsátások során támogassuk őket: ezért is tervezzük piaci jelenlétünk növelését. A program emellett jó lehetőséget biztosít arra, hogy még szélesebb kapcsolatot építhessünk ki az általunk eddig nem, vagy csak kevésbé finanszírozott ügyfelekkel” – mondta Szabó Levente, a Magyar Bankholding egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés átugrása →